Article publicat El Punt Avui el 25 de març de 2022. Fes clic per veure l’article original

Girona pren el relleu d’Olot amb converses amb Xuan Bello, Olga Novo, Fernanda Melchor i Brenda Navarro

L’epicentre del festival literari Mot es va desplaçar des d’ahir d’Olot a Girona, on, fins demà, tindran lloc les converses que han d’acabar de vestir aquesta edició centrada en la ruralitat. El tret de sortida el van donar els poetes Xuan Bello i Olga Novo –ella en format virtual–, conduïts per la periodista d’El Punt Avui Eva Vàzquez, per parlar sobre On és el centre del món?

Ella gallega i ell asturià, que escriuen en les seves respectives llengües maternes, van defensar que el centre del món depèn de cadascú, que tot pot girar al voltant d’un centre on arrelem i des d’on dialoguem amb el món sencer. Com va començar dient Xuan Bello: “Jo em limito a descriure el que conec i veig quotidianament, des del pagès amb les vaques fins al veí que cada dia cuida les seves gallines. I és que cadascú és d’un lloc i un temps.” Per la seva banda, Novo va reconèixer que el lloc i la llengua escollits són importants: “El gallec és una llengua minoritzada, no minoritària com es diu. Des de la marginalitat sabem que tindríem més altaveu si ho féssim amb la llengua castellana. A més d’una posició política, és una opció d’autenticitat, escriure en gallec, com és el meu cas.”

A continuació, al mateix escenari de la biblioteca Carles Rahola, ple a vessar, van prendre el relleu al mateix escenari Fernanda Melchor i Brenda Navarro per preguntar-se un tema de revisionisme històric tan popular com qüestionar-se si Eren bruixes? La primera, autora d’una novel·la en què l’assassí comet un crim perquè segons diu la víctima “era bruixa”; mentre que la segona tracta sobre les formes tradicionals de violència que conviuen amb les noves i condicionen brutalment la vida de les dones mexicanes.

Pots seguir llegint l’article aquí