El Gremi de Llibreters de Catalunya, fa una valoració molt positiva d’un Sant Jordi excepcional pel que fa a la participació ciutadana. El bon temps i les ganes de complir amb la tradició han fet que hi hagi hagut una gran participació ciutadana. Les vendes de llibres s’han repartit durant tot el cap de setmana.
El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, es mostrava satisfet i destacava que “el fet de caure en un dia festiu en cap cas ha suposat una disminució de la participació i la gent ha seguit sortint al carrer per complir amb la tradició de Sant Jordi“.
Tot i que les xifres definitives de vendes i facturació no es coneixeran fins dijous, la sensació és que la tendència ha estat positiva durant dissabte i diumenge, amb una bona xifra de vendes ja durant el dissabte. Avui diumenge, a Barcelona i la seva àrea metropolitana, la zona centre ha estat la que ha rebut més visitants en els carrers propers a Plaça Catalunya, Rambla Catalunya, Passeig de Gràcia i Les Rambles. La jornada festiva i l’ampli ventall d’activitats que s’han dut a terme ha fet que l’ambient festiu s’hagi repetit en la majoria de capitals de comarca i altres poblacions d’arreu del país.
Com en anys anteriors, es manté la tendència a comprar més d’un llibre per persona i a que no hi hagi un o dos llibres destacats, sinó un ampli ventall de títols entre els que la gent tria. El matí i migdia han estat molt animats a la majoria de poblacions i després de la pausa per dinar la tendència positiva s’ha repetit.
Per demarcacions, a Girona alguns dels llibres que han tingut més sortida són “La senyora Stendhal” (Editorial Columna), de Rafel Nadal i “Bonastruc, el jueu” (Columna Edicions), de Miquel Fañanàs. A Lleida destaca el recull de relats curts de gènere negre “Assassins de Ponent” (Llibres Delicte), de diversos autors, i “La nit contra tu” de Ferran Sáez. A Tarragona, entre els llibres d’autors locals destaca “Lletres” (Editorial Bridge) de Lluís Gavaldà. I a les Terres de l’Ebre, un dels títols destacat ha estat “Terres de l’Ebre, frontera i frontissa” (Pagès Editors), de Xavier Vega.
Rànquing dels llibres més venuts
A continuació teniu la llista de llibres més venuts de la diada de Sant Jordi 2017 segons dades obtingudes en una mostra representativa feta entre llibreries agremiades del Gremi de Llibreters de Catalunya fins a les 18.30h de la tarda. El rànquing també té en compte la informació fins al dia anterior recollida per Libridata, sistema automatitzat que obté dades de 170 punts de venda a Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries. La llista s’elabora d’acord amb la classificació de gèneres que s’ha vingut donant en les últimes setmanes.
Ficció català
1-“Nosaltres dos”, de Xavier Bosch (Columna Edicions)
2-“Rosa de cendra”, de Pilar Rahola (Columna Edicions)
3-“Un home cau”, de Jordi Basté/Marc Artigau (Rosa dels Vents)
4-“Quan arriba la penombra”, de Jaume Cabré (Edicions Proa)
5-“La senyora Stendhal”, de Rafel Nadal (Columna Edicions)
Ficció castellà
1-“Patria”, de Fernando Aramburu (Tusquets Editores)
2-“Tierra de Campos”, de David Trueba (Editorial Anagrama)
3-“El monarca de las sombras”, de Javier Cercas (Literatura Random House)
4-“El Laberinto de los Espíritus”, de Carlos Ruiz Zafón (Editorial Planeta)
5-“No soy un monstruo”, de Carme Chaparro (Espasa Libros)
No ficció català
1-“La vida que aprenc”, de Carles Capdevila Plandiura (Arcadia/Atmarcadia)
2-“Taula i Barra”, de Quim Monzó (Libros de Vanguardia)
3-“Només seran quatre gotes”, de Mònica Usart (Bridge)
4-“El cavaller Floïd”, de Genís Sinca (Edicions Proa)
5-“La gran teranyina”, de Roger Vinton (Edicions del Periscopi)
No ficció castellà
1-“50 palos”, de Pau Donés (Editorial Planeta)
2-“Hijos del Nilo”, de Xavier Aldekoa (Ediciones Península)
3-“La magia del orden (La magia del orden 1)”, de Marie Kondo (Aguilar)
4-“Escape Book”, de Ivan Tapia (Lunwerg Editores)
5-“Pablo Escobar, mi padre”, de Juan Pablo Escobar (Ediciones Península)
Llibres infantils i juvenils català
1-“La llegenda de Sant Jordi”, d’Emma Martínez (Estrella Polar)
2-“De quin color és un petó?”, de Rocio Bonilla (Animallibres Editorial)
3-“Sant Jordi i el drac. Minipops”, de Meritxell Martí Orriols (Ediciones Destino)
4-“La llegenda de Sant Jordi. Amb textures”, de diversos autors (Estrella Polar)
5-“La muntanya de llibres més alta del món”, de Rocio Bonilla Raya (Animallibres Editorial)
Llibres infantils i juvenils castellà
1-“La máscara del troll”, de El Rubius (Ediciones Temas de Hoy)
2-“Guinnes World Records 2017”, de Guinnes World Records (Editorial Planeta)
3-“El despertar de la bestia”, de ByViruzz (Mr. Ediciones)
4-“Por trece razones”, de Jay Asher (Nube de Tinta)
5-“Rescate en White Angel (The G-Squad)”, The Grafg (Montena)
21 Ciutats de la Literatura de la UNESCO, a Barcelona pel Dia del Llibre
Aquest any, Barcelona ha volgut fer coincidir la diada de Sant Jordi amb una trobada de Ciutats de la Literatura, que està dins de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO de la qual forma part des de 2015. Així, 21 representants d’urbs com Iowa City (Estats Units), Dunedin (Nova Zelanda), Bagdag (Irak), Montevideo (Uruguai) i Edimburg (Escòcia) estan passant uns dies a Barcelona i han pogut viure de primer mà el Dia del Llibre i tota la festa i fenomen social que s’origina al seu voltant. El Gremi de Llibreters, juntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona, els ha mostrat la realitat llibretera de Catalunya i l’organització del Dia del Llibre. Avui, en la diada de Sant Jordi, han pogut fer un recorregut per la ciutat i han visitat, entre d’altres llocs, l’Ateneu Barcelonès, on han pogut escoltar una conferència sobre l’estat de les llibreries a Catalunya. Les impressions dels membres de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO han estat molt positives, remarcant la importància del paper llibreter en l’èxit de la diada.
Una app llibretera i un concurs de selfies
El Gremi de Llibreters llança aquest any una app gratuïta que permet a tothom que se la descarregui conèixer la totalitat de les llibreries agremiades i, en el cas de Barcelona, també l’establiment. El Gremi busca la complicitat del públic en l’èxit d’aquesta festa proposant als lectors que es facin una selfie amb el llibre comprat en una de les llibreries que apareixen a l’app per participar en un concurs.
Col·laboració amb empreses i institucions
El Gremi de Llibreters de Catalunya ha apostat per tercer any per establir acords de col·laboració i patrocini amb diferents entitats i empreses interessades a donar suport al Dia del Llibre per Sant Jordi. És el cas de Renault, Cacaolat, Borges i Holaluz, patrocinadors del Dia del Llibre 2017, i la Confraria del Cava, Libelista, Maitai Group, Transloan, Ateneu Barcelonès, Barcelona Capital Literària i Palau Robert, que en són col·laboradors. La diada compta amb el suport de la Cambra del Llibre de Catalunya de la qual el Gremi forma part.