Més de cinc-centes persones han pogut seguir la primera jornada de la trobada internacional, que celebra a Barcelona la setena edició
La setena edició del Forum Edita, organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la UPF Barcelona School of Management, ha arrencat sota el títol «Transformacions i impulsos del món del llibre», una trobada que ha pogut constatar “la bona salut” del sector per afrontar les incerteses macroeconòmiques dels propers mesos.
Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya, ha donat la benvinguda al Forum Edita a través de vídeo, i ha celebrat que el sector ja estigui apostant per la sostenibilitat davant del canvi climàtic. “Ni tan sols la pandèmia ha fet mal al sector editorial”, ha recordat.
Per la seva banda, Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha reconegut que “el Forum Edita és un referent per a tots”. “Barcelona ha de continuar essent la capital de l’edició”, ha dit Jordi Martí, director de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, que sí que ha participat presencialment a la UPF Barcelona School of Management, seu de la trobada.
Patrici Tixis Padrosa, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i codirector del fòrum juntament amb el periodista Sergio Vila-Sanjuáni el catedràtic Javier Aparicio Maydeu, ha assenyalat que el món del llibre és un sector que no sol seguir els cicles habituals de l’economia. “La incertesa ens manté desperts per buscar noves iniciatives”, ha subratllat.
Durant la primera jornada de la trobada, s’ha debatut sobre la participació espanyola a la fira de Frankfurt, que tindrà lloc a finals d’octubre. En aquest sentit, han intervingut Marifé Boix (vicepresidenta de Desenvolupament de Negocis del Sud d’Europa i Amèrica Llatina a la Frankfurter Buchmesse) i Elvira Marco (comissària del projecte Espanya País Convidat d’Honor a la Fira del Llibre de Frankfurt 2022), que ha explicat que el pavelló espanyol es dirà ‘La teoría de las cerezas’, en homenatge a Carmen Martín Gayte. Als dos escenaris del pavelló espanyol participaran 185 convidats durant els cinc dies que durarà la fira.
També han dialogat, en la mateixa línia, els editors Roland Spahr (de S. Fischer Verlag) i Emili Rosales (de Grup 62/Destino), que han subratllat la importància de presentar Espanya a la fira amb la seva àmplia diversitat cultural, “quelcom que ens convida a conèixer el país després de la seva literatura”. “A més de consolidar les noves veus, és important no oblidar-se dels clàssics, encara són un tresor per explorar”, ha defensat Rosales.
El consultor editorial Rüdiger Wischenbart ha alertat que “cal assegurar que el teixit de la indústria manté la seva resiliència”. Davant la inflació i els reptes del canvi climàtic, els editors han de continuar garantint la diversitat de propostes. “No és qüestió de sort”, ha recordat. “El pes de les llibreries a Catalunya és fonamental”, ha destacat Ignacio López, membre del Head of Market Intelligence de la consultora GfK, i ha insistit en “la bona salut” d’un sector que no ha parat d’incrementar les seves xifres des d’abans de la pandèmia.
El filòsof i dramaturg Javier Gomá ha explicat que sempre ha trobat interessants les condicions materials de la creació, sense les quals no podem entendre moltes obres d’art. “Casos com el de Tostoi i Kafka són paradigmàtics”. El pensador troba a faltar una història de la cultura que abordi aquestes circumstàncies.
Gomá ha assenyalat, també, que la novel·la del segle XVIII i XIX va suposar l’enfrontament de la subjectivitat davant de la comunitat, mentre que la novel·la del futur pot ser la de la integració de l’individu a la societat.
Durant la primera jornada del Forum Edita d’enguany, també s’han proposat debats sobre la vocació literària, sobre l’auge del còmic i la novel·la gràfica; i s’ha subratllat alhora la importància del llibre científic, a més d’abordar els reptes de sostenibilitat ecològica que afronta el sector, així com l’impacte que segueix tenint l’onada digital.
A l’edició actual del Forum Edita, hi participen, entre altres ponents internacionals, la francesa Catherine Blache (consellera de Política Internacional del Syndicat national de l’édition), l’assessora de la Comissió Europea Silvia Leal, el brasiler Luiz Schwarcz (fundador de la Companhia das Letras), i Bodour Al Qasimi, presidenta de la International Publishers Association.
Més informació:
- Web oficial del Forum Edita
- Consulta la nota de premsa aquí