Nota de Premsa, ICEC
Un any més, el Departament de Cultura compta amb un estand institucional a la 62a edició de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya, que se celebra entre el 31 de març i el 3 d’abril. L’estand, en què participen l’ICEC, l’Institut Ramon Llull (IRL), l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’APIC – Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, acull prop d’una vuitantena d’empreses editorials i il·lustradors que s’han desplaçat a la fira.
El sector de la literatura infantil i juvenil catalana tindrà una presència destacada a la Fira, amb una àmplia representació de segells editorials i de professionals desplaçats. Entre els il·lustradors catalans, destaca el reconeixement internacional a Rocio Bonilla, Marina Sáez i Christian Inaraja, que participaran en diversos actes programats pels organitzadors. Bonilla, una de les autores amb més projecció internacional, protagonitzarà dos actes rellevants: una taula rodona amb la il·lustradora Erika de Pieri i l’editora Valentina Brieschi, de Valentina Edizioni, en què es parlarà de la connexió entre cultures a través de les històries que expliquen als seus lllibres, el dimarts 1 d’abril, i la celebració del 40è aniversari de l’editorial valenciana Bromera, el dimecres 2 d’abril.
D’altra banda, la Fira ha fet una Special mention a l’obra La finestra indiscreta, de Marina Sáez, publicada per l’editorial independent MTM, i l’editorial barcelonina Zahori Books ha estat inclosa al llistat d’editorials d’arreu del món que opten al BOP, el premi a la millor editorial de literatura infantil i juvenil de l’any. L’anunci del guanyador es farà en el decurs de la Fira.
El reconeixement als professionals catalans a Bolonya no acaba aquí: 3 cok mu?, el llibre de Beyhan Gültasaril·lustrat per Christian Inaraja, és una de les obres incloses a la tria The Braw Amazing Bookshelf, l’exposició destacada de la Fira que presenta una selecció de llibres infantils de tot el món que han estat reconeguts per la seva excel·lència artística. Inaraja va il·lustrar aquesta obra, publicada per l’editorial turca Bulutsu Yayınları, en el marc de la residència que des de l’any 2023 organitza l’Institut Ramon Llull a Faberllull (Olot), en què diversos il·lustradors entren en contacte amb editorials internacionals i treballen diferents encàrrecs.
Un estand amb la participació de 42 editorials i 45 professionals de la il·lustració
Amb el lema Catalonia, land of books. Barcelona, city of Literature, l’estand té com a objectiu donar una imatge conjunta de sector i oferir als professionals un espai de negoci on desenvolupar les seves activitats a la fira amb les màximes facilitats. Hi treballaran, durant els dies de la fira, 42 editorials catalanes i 45 professionals de la il·lustració, així com entitats, institucions del sector i associacions especialitzades en llibres infantils.
Per facilitar la creació de lligams amb editors i altres professionals internacionals a la Fira, l’ICEC difon, a través de la seva marca d’internacionalització Catalan Arts, el catàleg Illustrators from Catalonia, que presenta els portafolis de més de 250 il·lustradors i il·lustradores, amb una ressenya biogràfica, el llistat de les seves obres i una mostra representativa dels seus treballs. És una publicació imprescindible per difondre la feina dels illustradors/es catalans i afavorir l’interès d’editorials estrangeres. Els professionals internacionals també poden consultar el Catalan Publishing Houses Directory, que inclou informació sobre tots els segells editorials del país.
A més, el 31 de març tindrà lloc una trobada professional organitzada per l’ICEC i coordinada per l’APIC i els responsables del ‘The Illustrators Survival Corner’ de la fira, en què els il·lustradors/es catalans tindran l’oportunitat de presentar el seu dossier davant agents del sector d’arreu del món.
L’ICEC també ha editat un llibret amb la informació de les editorials, associacions i institucions que participen a la fira i que es distribuirà als professionals acreditats.
Per la seva banda, a l’estand català l’Institut Ramon Llull compta amb un espai per acollir reunions professionals amb agents literaris i editors internacionals. En el decurs de més de 70 reunions agendades s’explicaran els recursos i serveis de què disposen els professionals estrangers del sector del llibre infantil i juvenil i es presentarà el nou quadern de literatura infantil i juvenil, que inclou 19 títols que han destacat en vendes o bé han estat guardonats el darrer any amb alguns dels premis més prestigiosos del sector.
L’IRL també participarà en una taula rodona organitzada per CEATL, l’entitat europea que agrupa les associacions de traductors literaris, juntament amb representants d’altres instituts homòlegs inclosos dins la xarxa ENLIT(European Network for Literary Translation).
Les 42 editorials que participaran a l’estand català enguany són: Akiara Books; Alba Editorial; Animallibres; Arcàdia; Barcanova Editorial; Barcelona Llibres; Bindi Books; Blackie Books; Boldletters; Carambuco Ediciones / El Cep i la Nansa; Club Editor; Coco Books; Cossetània Edicions; Edicions 62 (Estrella Polar / Fanbooks); Edicions del Roure de Can Roca; Editorial Casals (Combel & Bambú); Editorial Flamboyant; Editorial Juventud; Editorial Mediterrània; Editorial Nanit; Editorial Stenella; Gamusetes Editorial; Gemser Publicacions; La Topera Editorial; Lupita Books; Mosquito Books; MTM Editores; Nandibú (Pagès Editors); Niño Editor; Nova Editorial Moll; Obrador Editorial; Picarona / Ediciones Obelisco; Shackleton Books; Símbol Editors; Somnins; Takatuka Editorial; Tramuntana Editorial; Triangle-Kids; Vegueta Ediciones; Yekibud Editores i Zahorí Books.
Els 45 d’il·lustradors i il·lustradores que es desplaçaran a la fira són: Alba Ginesta Ferrer; Almudena Suárez Jiménez; Anna Font Garcia; Anna Mongay Monteso; Anna Ruiz Miralles; Bea de Rivera Marinel·lo; Belén Perea; Blanca Caminal; Canizales; Carmen Rubio de Mazas; Carmen Simon Dalmau; Christian Inaraja Genís; Clara-Tanit Arqué Cardona; Clàudia Mata Serra; Conchita Botines Bresolí; Cristina Curto Teixidó; Desirée Arancibia; Elena Losada Mansilla; Elena Mompó; Elena Val; Esther Voltà; Eva Fernández de la Fuente; Isabel Aniel; Isis Cascales; Laia Codina; Laura Orri Sancha; Maria Palet Tort; Maria Triquell; Marta Costa; Mercè Ortí; Mercè Galí Sanarau; Miguel Bustos; Mireia Aleu Barangé; Mireia Pons Lupiáñez; Montse Cascante Ureña; Montserrat Arqué; Nina Tuset Gonzalez; Nuria Fernández Ventura; Robert García; Roser Cussó; Saioa Aginako; Tània Manzanal Cerdà; Vanesa Rovira Ardèvol; Montserrat Fortino Segura i Judy Kaufmann. Tots són socis de l’APIC.
La presència d’editorials, il·lustradors/es catalans i agències literàries en aquesta fira s’emmarca en la línia d’accions que el Departament de Cultura duu a terme per impulsar la literatura catalana i la internacionalització dels editors i il·lustradors en aquest àmbit. Amb aquest objectiu, el Departament de Cultura assisteix regularment amb estand propi a grans cites professionals del sector del llibre com el Marché des Droits de la Fira del Còmic d’Angulema, la Fira del Llibre de Londres, la Fira del Llibre de Buenos Aires, la Fira del Llibre de Frankfurt i la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic).
L’IBBYcat lliura els millors llibres d’autoria catalana del 2024 a la Internationale Jugendbibliothek
La consellera de Cultura, Sònia Hernández, presidirà el pròxim 2 d’abril l’acte de lliurament dels millors llibres d’autoria catalana del 2024 a la Internationale Jugendbibliothek de Munic, la biblioteca de referència mundial en literatura infantil i juvenil.
Com cada any, l’IBBYcat ha seleccionat les 35 millors obres d’autoria catalana publicades l’any anterior. La selecció és també la proposta a partir de la qual s’escullen les obres catalanes que s’incorporaran al catàleg dels millors llibres editats a Espanya, una tria que publica anualment l’IBBY Espanya / OEPLI (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil).
Aquesta iniciativa té un doble objectiu: d’una banda, enriquir el fons de literatura infantil i juvenil catalana d’aquesta biblioteca única, que recull la producció de literatura infantil i juvenil d’arreu del món; i de l’altra, donar visibilitat a aquestes obres perquè puguin optar a formar part la prestigiosa llista The White Ravens.
The White Ravens és una reconeguda selecció internacional que cada any destaca 200 títols de més de 50 països i en més de 40 llengües. La tria es fa entre els milers de llibres que rep anualment la Internationale Jugendbibliothek i està a càrrec d’un equip de 20 especialistes en literatura infantil i juvenil d’arreu del món de trajectòria destacada.