En aquest treball s‟analitzen l‟evolució recent del comerç exterior espanyol i les seves perspectives per als propers anys. El 2023, el sector exterior ha continuat contribuint positivament al creixement econòmic, recolzant-se en el dinamisme de les exportacions de serveis, turístics i no turístics, i la normalització dels fluxos de comerç de béns, després de les pertorbacions dels exercicis previs, associades a la crisi sanitària, la guerra d’Ucraïna i, més recentment, la crisi del mar Roig. Perquè pugui continuar exercint aquest paper en el futur, s’han de continuar impulsant algunes de les fortaleses acumulades en les darreres dècades, com la creixent obertura a l’exterior de l’economia espanyola, l’ampliació de la base d’empreses exportadores, el dina-mateix de la venda a l’exterior de serveis no turístics, o la millora de la competitivitat davant dels països del nostre entorn. Alhora, les estratègies empresarials i les polítiques públiques s’han d’adaptar als nous reptes que es presenten, com la transició ecològica i digital, o les eventuals disrupcions a les cadenes globals de subministrament associades a tensions i conflictes geopolítics.

L’entorn internacional previst per als propers anys és relativament favorable, amb previsions d’augment de l’activitat i el comerç internacionals moderats, però sostinguts. En aquest marc, el sector exterior espanyol pot continuar contribuint al creixement econòmic si es recolza en les fortaleses acumulades en anys previs i afronta amb èxit les adaptacions necessàries davant un marc global canviant i no exempt de riscos. En el primer epígraf d’aquest treball es revisen breument les perspectives d’evolució de l’entorn econòmic internacional per als propers anys. A l’epígraf següent, s’analitza l’evolució recent del sector exterior espanyol que, l’any 2023, va continuar impulsant el creixement econòmic sobre la base de la plena recuperació dels ingressos per turisme, el dinamisme de les exportacions dels serveis no turístics i el que es podria qualificar com una normalització dels fluxos de comerç internacional de béns, després dels esdeveniments extraordinaris d’anys previs. Finalment, es fa una revisió d’algunes tendències recents al comerç exterior espanyol, com l’augment de la base exportadora, la millora de la competitivitat, l’orientació dels fluxos comercials cap a productes vinculats amb la transició ecològica i digital o les disrupcions a les cadenes globals de subministrament. El treball finalitza amb un epígraf de conclusions en què es resumeixen alguns dels reptes que les empreses internacionalitzades i les polítiques públiques hauran d’afrontar, per continuar potenciant les fortaleses acumulades pel sector exterior espanyol i capacitat d’adaptació a les tendències observades i als reptes futurs.

Informe publicat per la Subdirección General de Estudios y Prospección Comercial, clica aquí per accedir a l’informe sencer