A la inauguració de LIBER 2020, que aquest any se celebra de manera virtual com a conseqüència de la pandèmia.

president-FGEEEl president de la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE), Miguel Barrero, ha demanat avui, durant la inauguració de LIBER 2020, la fira internacional del llibre en espanyol, que la retòrica tradicional que ha caracteritzat el discurs polític respecte a la lectura i al llibre es concreti en mesures reals i efectives. “La nostra experiència de les últimes dècades és estar en la retòrica, però percebent una continuada absència de política cultural de caràcter estratègic i d’Estat respecte al llibre i la lectura. La retòrica ha arribat de dreta a esquerra, l’aposta i la convicció ni de dreta ni d’esquerra”.

Durant la seva intervenció, Miguel Barrero ha recordat que des 2018, la FGEE ha transmès als titulars del Ministeri de Cultura “la necessitat d’arribar a un Pacte d’Estat pel Llibre i la Lectura. Vam escoltar el juliol de 2019 al ministre Guirao parlar de convertir aquest país en una ‘potència lectora’; hem escoltat en seu parlamentària al febrer d’aquest any a l’actual ministre parlar d’un ‘pacte per la lectura’ i, finalment, el 7 d’octubre passat escoltem el president de Govern considerar-nos una de les palanques del Pla de Recuperació. Evidentment ens satisfà estar en el discurs polític. Tant és així que l’efecte d’aquestes referències i mencions és incrementar la sensació més estesa en el sector: l’expectativa”. Per això, des del sector del llibre s’espera que, aquest cop sí, passin coses a les direccions marcades i es concretin mesures que tinguin un efecte sobre un sector que constitueix la primera indústria cultural, un actiu econòmic de rellevància en termes d’ocupació, de PIB i de balança comercial i un dels patrimonis literaris més rics de món.

Miguel Barrero ha volgut destacar que l’actual situació ofereix una “oportunitat” per passar a l’acció. “Oportunitat perquè hi ha un acord entre els agents de la cadena del llibre sobre les línies bàsiques i perquè hi ha diàleg constructiu amb la Direcció General del Llibre”. Per això, considera que només cal escoltar “un endavant des de Moncloa o que de les Set Xemeneies que va projectar l’arquitecte Lurano en surti una fumata blanca amb el missatge: Habemus Pactum”.

El president de la FGEE ha assenyalat que la pandèmia ha proporcionat uns aprenentatges o urgències per actuar tenint en compte on ha impactat més aquesta crisi, “només alguns exemples. Vegem com ha quedat després de la pandèmia la petita i mitjana edició, l’edició independent o la tècnica i especialitzada que són la base de la bibliodiversitat i assegurem la riquesa editorial o estudiem com accelerar els plans per modernitzar el teixit llibreter evitant els tancaments o actuem per aturar l’extensió del delicte de la pirateria que ha suposat el confinament”. “Si aprofitem el moment estarem treballant per consolidar el futur del sector i que aquest compleixi el seu paper de palanca”, ha emfatitzat.

Amb l’objectiu de propiciar aquest Pacte, la FGEE ha editat un ‘Manifest per la lectura’ l’elaboració de la qual ha anat a càrrec de Irene Vallejo com “basament d’aquesta iniciativa que posa en valor el significat de llegir, les moltes bondats de l’experiència lectora i el potencial dels llibres. Irene Vallejo ha posat veu, però també persuasió, elegància, bellesa i erudició”, ha apuntat Barrero. Aquest Manifest es presentarà demà 28 d’octubre al transcurs de les sessions de Liber.

Miguel Barrero ha agraït l’esforç i el suport de tot el sector i de les Institucions perquè aquesta edició de Liber, “tot i la virtualitat del seu format sigui una realitat. Potser és una de les edicions més importants per representar la unitat, l’afany de superació i l’energia d’aquest sector. Només el fet que se celebri és important pel seu caràcter de trobada i, a més, farem tot el possible perquè sigui rellevant en termes de negoci”.

Més informació:

  • Pots descarregar la nota de premsa aquí