Fòrum Edita Barcelona 2017El Fòrum Edita, que s’ha celebrat a Barcelona el 5, 6 i 7 de juliol, ha ofert un debat sobre les tendències que marcaran el futur immediat del món del llibre. La trobada, organitzada conjuntament entre el Gremi d’Editors de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, a través del seu Màster en Edició, ha titulat la seva segona edició Viatge a 2030, amb una clara vocació d’analitzar les grans corrents de fons que dibuixaran el panorama editorial en poc més d’una dècada, amb Hispanoamèrica i la revolució del sector com a punts claus, centrant-se tant en els aspectes tecnològics com en els continguts.

Així ho explicava ja Patrici Tixis, president del Gremi, en la roda de premsa prèvia a les jornades, analitzant les grans diferències entre el sector europeu, on Alemanya, França i Espanya centren la seva major activitat en llibres literaris, mentre que els Estats Units ho fa en continguts relacionats amb la tecnologia. Algunes de les grans preguntes que han inspirat el fòrum tenen a veure amb com seran els plans de foment de la lectura, en si es trobarà un algoritme capaç de desvetllar el llibre ideal per a cada lector, en com es transformaran els canals de distribució, què formats en paper seran els més demandats, i quin tipus de llibreries ens trobarem en poc més d’una dècada.

Javier Aparicio Maydeu, director d’Edita al costat de Sergio Vila-Sanjuán i Tixis, va explicar que el fòrum ha doblat el nombre d’inscrits (al voltant de 350), oferint més de 40 ponents, vuit d’ells internacionals. Per això, assegura que és especialment interessant posar l’accent en els nous intermediaris, a més dels editors i els agents, per intentar comprendre un sector els models de negoci es transformen a gran velocitat.

Que el Fòrum Edita se celebri a Barcelona no és casualitat, tant per la seva activitat com per la seva tradició en el món editorial, i menys ara que forma part de les Xarxa de Ciutats de la Literatura UNESCO. Per aquest motiu, Jaume Collboni, tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, ​​considera que “la ciutat ha de tornar a pensar en gran i mirar lluny, sense deixar-nos portar simplement pel dia a dia“.
Fa 15 anys estàvem acostumats a escoltar el mantra que el llibre electrònic acabaria amb el paper, i avui sabem que la tecnologia és un aliat, no un enemic“, ha afirmat Patrici Tixis, que també aposta per buscar aliances en altres indústries en les que l’escriptor pot ser, també, el màxim creador de contingut.

Edita arrencava, d’aquesta manera, al Saló de Cent de l’Ajuntament. Durant la benvinguda, Pelegrí Viader, vicerector adjunt al rector de la Universitat Pompeu Fabra, va explicar el cas del matemàtic Donald Knuth, qui va inventar, el 1978, un sistema de tipografia al qual va denominar TeX, i que intentava ser l’editor perfecte. Avui la majoria d’investigadors el fan servir editant ells mateixos els textos científics. Els autors del 2030 seran com els matemàtics i tindran la temptació de saltar-se el procés editorial?

Ens interessen els corrents de fons que vindran en els propers anys, tant tecnològiques com de contingut“, insistia Tixis.
Va ser Jaume Collboni, en l’obertura oficial, que va reconeixia que el Fòrum Edita “és un lloc privilegiat per debatre de forma global els reptes del món del llibre“. “Aquesta és la ciutat de la literatura i de l’edició, tant en català com en castellà “.” Som bressol d’escriptors i tot un ecosistema de coneixement i informació, on la universitat i els editors són fonamentals “, afegia el tinent d’alcalde.” les llibreries i les biblioteques són grans aliats prescriptors “, va afirmar.

Ja el dia següent, el dijous 6 de juliol, el fins fa pocs dies conseller de Cultura, Santi Vila, flamant conseller d’Empresa i Coneixement, donava la benvinguda institucional a la Universitat Pompeu Fabra, seu de la Barcelona School of Management. “És important que els ciutadans sàpiguen que determinades activitats, com la lectura, tenen prestigi“, explicava. “Una societat que aspira a ser lliure col·lectivament necessita ciutadans lliures, i aquí el món de l’editor és imprescindible per garantir el pluralisme“, reflexionava. “En temps de post-veritat, la veritat literària té més valor que mai“, ha defensat.

Fernando Benzo, secretari d’Estat de Cultura, va tancar institucionalment la trobada proposant un Pacte d’Estat per a la Cultura per afrontar els principals reptes del sector i per lluitar de manera eficaç contra la pirateria. “Tots formem part d’un mateix lloc, la comunitat del llibre. I el millor lloc per parlar del llibre és Barcelona, ​​que és una gran capital cultural“, va afirmar.

Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors, va destacar que en els últims mesos les administracions públiques, Estat, Generalitat i Ajuntament, han entès la importància del sector editorial, posant en marxa mesures operatives, i s’ha mostrat optimista respecte al futur del món del llibre.

Després de tres intenses jornades, amb múltiples taules rodones i ponències, el periodista cultural Sergio Vila-Sanjuán feia balanç de la segona edició d’Edita. “Hem creat un horitzó d’expectatives positives que poden ser útils a tot l’ecosistema, i hem tingut una visió internacional per conèixer altres experiències“, va explicar, a més de fer un repàs per alguns dels temes tractats durant els debats. Amb la voluntat i el desig que el fòrum “sigui una jove tradició a Barcelona” va anunciar una tercera edició els dies 4, 5 i 6 de juliol de 2018

L’any 2030 està, doncs, al tomb de la cantonada.

 

Cròniques de les sessions: