Com a país convidat d’honor, aporta a la fira una mostra de 81 segells editorials i activitats culturals i de negoci
-
La delegació colombiana està formada per 50 convidats, entre editors, llibreters, distribuïdors i representants institucionals.
-
S’hi presentaran els incentivus per a la traducció d’autors colombians en llengües estrangeres.
-
Hi haurà un concert-lectura homenatge a Gabriel García Márquez, obert a la ciudadania barcelonesa, amb motiu dels 40 anys de la concesió del Nobel.
Ampliar les fronteres de la literatura mitjançant la venda de drets i la traducció, impulsar les exportacions de llibres de les seves editorials, així com connectar amb altres mercats d’Europa i Hispanoamèrica. Amb aquests objectius, la indústria editorial colombiana arriba a Liber que se celebra del 5 al 7 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Com a país convidat d’honor, Colòmbia participa amb una mostra editorial de 81 segells, una comitiva de més de 50 professionals, i diverses activitats culturals i de negoci.
Colòmbia aprofitarà la seva presència a Liber per donar a conèixer les diferents accions de promoció del llibre i la lectura que està realitzant, així com la Fira Internacional del Llibre de Bogotà FILBo, que el 2023 compleix 35 anys; la seva Xarxa de Fires del Llibre; el programa d’internacionalització del sector del llibre, Reading Colòmbia; a més de les principals xifres de la seva indústria editorial i presència als mercats internacionals.
“La internacionalització de la nostra literatura passa ineludiblement per Espanya, la indústria editorial de la qual té una forta projecció exterior que tradicionalment ha contribuït a donar visibilitat als nostres autors”, indica el president executiu de la Cambra Colombiana del Llibre (CCL), Emiro Aristizábal, qui destaca, així mateix, que “la producció editorial colombiana es consolida i creix de manera gradual any rere any, alhora que el país compta amb una xarxa de llibreries independents i de cadena molt sòlida”. El 2021 es van publicar 20.365 nous títols, segons dades de la CCL i de l’Agència ISBN a Colòmbia.
D’altra banda, les exportacions del sector editorial colombià van assolir els 54.802 milions de pesos (uns 12 milions d’euros) el 2021 amb un increment de gairebé un 62% respecte de l’any anterior. Mentrestant, les vendes al mercat interior van sumar 670.442 milions de pesos (uns 154 milions d’euros), segons la CCL.
Estand i activitats
Precisament, la delegació colombiana que viatja a Barcelona busca estendre un pont comercial i cultural amb Espanya i altres mercats llatinoamericans i europeus que ajudi a incrementar aquesta xifra de vendes a l’exterior mitjançant acords comercials o de traducció. Per això, Colòmbia tindrà una participació destacada a Liber tant a l’exposició comercial com a les activitats de la fira.
Així, a l’estand central s’exposaran títols de diversos gèneres i temàtiques de ficció i no ficció (infantil i juvenil, novel·la, assaig, poesia, llibres acadèmics i educatiu, etc.) aportats per 81 segells editorials.
Alhora, Colòmbia sumarà diferents activitats a les Jornades Professionals de Liber per donar a conèixer les dinàmiques, estratègies i oportunitats del sector del llibre colombià. Destaca la panoràmica de la producció editorial que oferirà la Cambra Colombiana del Llibre, apuntant les xifres i tendències principals del mercat. També se celebrarà una sessió sobre els avantatges que ofereix la coedició de textos acadèmics entre universitats espanyoles i colombianes, així com dues conferències dedicades al paper de les fires. En aquest sentit, es presentarà la Xarxa de Fires del Llibre colombianes amb 16 esdeveniments anuals a totes les regions del país i es prestarà una atenció especial a la Fira del Llibre de Bogotà FilBo, l‘esdeveniment colombià de promoció del llibre i la lectura amb més reconeixement a nivell internacional i que representa una porta d’accés a altres mercats llatinoamericans. Cal recordar que Espanya serà el país convidat d’honor FilBo el 2025.
Les obres colombianes traspassen fronteres lingüístiques
Mereix una menció especial la conferència en què es presentarà el programa “Reading Colòmbia” que cofinança la traducció i promou l’edició d’obres literàries i científiques colombianes en llengües estrangeres. Aquesta iniciativa, que arriba a la quarta edició, va guanyant protagonisme a l’estratègia d’internacionalització de la indústria editorial colombiana. Des de la posada en marxa el 2018, s’han lliurat 36 incentius per a la traducció de 32 obres d’autors colombians a vuit idiomes a Brasil, Canadà, Dinamarca, Escòcia, Egipte, Estats Units, Albània, Itàlia, França i Turquia.
Els 30 títols que conformen el catàleg de la convocatòria “Reading Colòmbia” 2022 estaran també disponibles a l’estand de Liber. Hi figuren obres d’autors com Andrea Mejía, Jorge Orlando Melo, Miguel Mendoza Luna, Carolina Sanín, Simón Posada, Gilmer Mesa o Darío Jaramillo Agudelo, entre d’altres.
Paral·lelament, mitjançant aquest programa, Colòmbia ha seleccionat tres agents del sector per visitar Liber amb l’objectiu que puguin compartir experiències en l’àmbit de la promoció del llibre i la lectura amb altres professionals internacionals del llibre. Es tracta de la llibreria Mirabilia de Bogotà, l’Associació Colombiana de Llibreters Independents (ACLI) i l’editorial Monigote que se sumen a la delegació colombiana, formada per una cinquantena d’editors, llibreters, distribuïdors i representants institucionals i entitats del món del llibre i que participaran en trobades de negoci amb empreses expositores, visitants i compradors i prescriptors convidats per Liber.
Mentrestant, les editorials i els agents del sector del llibre colombià que no puguin viatjar a Barcelona tindran l’oportunitat d’accedir virtualment a aquestes trobades i reunions comercials a través d’una plataforma digital que la fira habilitarà del 5 al 7 d’octubre
Cultura, amb els 40 anys del Nobel de Gabo
Finalment, amb motiu dels 40 anys de la concessió del Premi Nobel de Literatura a Gabriel García Márquez, el seu escriptor més universal, Colòmbia inclou al seu programa d’activitats de Liber dues propostes culturals obertes a la ciutadania i organitzades per l’Ambaixada de Colòmbia a Espanya en col·laboració amb la Cambra Colombiana del Llibre i Casa Amèrica Catalunya, entre d’altres entitats.
D’una banda, el concert lectura “Macondo” –el territori etern de Gabo on conviuen realitat, mite, somni i desig–, que se celebrarà dimecres, 5 d’octubre a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona. Diferents autoritats i personalitats del món editorial i de la cultura llegiran fragments de les obres La Casa de los Buendía, La Hojarasca, El coronel no iene quien le escriba, Los funerales de Mamá Grande, La Mala Hora i Cien Años de Soledad intercalats amb peces musicals interpretades per alumnes del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.
De l’altra, s’ha convocat el concurs literari “El coronel sí tiene quien le escriba”, animant lectors de Gabo a redactar una carta al mític personatge de la novel·la garciamarquiana. Les missives guanyadores es coneixeran durant el concert del dia 5.
La participació de Colòmbia a Liber està liderada per la Cambra Colombiana del Llibre -CCL, amb la col·laboració del Govern Nacional de Colòmbia a través del Ministeri de Cultura, el Ministeri de Relacions Exteriors, la Biblioteca Nacional de Colòmbia i l’Ambaixada de Colòmbia a Espanya.
Liber 2022 -la fira professional més important de la indústria editorial en espanyol que organitza aquest any Fira de Barcelona i promou la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya– reunirà unes 300 editorials de 12 països i preveu superar els 7.000 professionals.