Avui s’ha inaugurat la IV edició del FORUM EDITA, trobada internacional que reuneix grans exponents del món de l’edició, en l’àmbit nacional com internacional. L’acte ha estat centrat en la conferència inaugural del president del grup editorial Feltrinelli, Carlo Feltrinelli. En l’acte han participat Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra Barcelona School of Management, Joan Subirats, Primer Tinent d’Alcaldia. Àrea de Cultura, Educació i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Olvido García-Valdés, directora general del Llibre i Foment de la Lectura, Patrici Tixis, President del Gremi d’Editors de Catalunya i codirector del FORUM EDITA, i Javier Aparicio i Maydeu, creador i director del Màster en edició de la Barcelona School of Management UPF i codirector del FORUM EDITA.
En l’inici de la seva intervenció el president del Gruppo Feltrinelli, actual accionista majoritari de l’editorial Anagrama, ha afirmat que “no és un moment fàcil per a ser editors especialment per a aquells que han entès aquesta professió com una cosa profundament vinculada a una idea utòpica de progrés”, a més ha afegit que “vivim cada vegada més sota la imminent tirania dels oligarques de les tecno-finances i capitalisme de plataforma”, ha afegit també que “la paraula cultura ha estat substituïda per la paraula continguts”.
No obstant això, ha afegit que “per protegir aquesta indústria de futur és absolutament necessari instaurar un diàleg sa i una relació estable amb els subjectes que poblen el nou ecosistema: els grans players de la xarxa, els protagonistes de moviments socials, els productors de sèries de televisió i el món del comerç en línia”.
Pel que fa a les plataformes tecnològiques, Carlo Feltrinelli ha fet referència a les principals àrees de preocupació que sosté l’Association of American Publishers (AAP), d’una banda el poder que exerceixen aquestes plataformes en els mercats de distribució i la recerca en línia; d’altra banda, l’amenaça a la competència quan les plataformes actuen com a productores i proveïdores; la imposició de disposició de paritat que reprimeixen la competència, l’entrada al mercat i la innovació, també l’ús d’algoritmes de cerca no transparents i instruments de descobriments manipulats que faciliten la infracció i enganyen als consumidors. Finalment la vinculació dels serveis de distribució amb la compra de publicitat.
Ha mostrat la unanimitat que hi ha per part dels editors, incloent-hi mercats com l’alemany i el francès, que coincideixen que “ha disminuït el gaudi dels llibres de manera constant”. Per la seva banda, també ha afegit que “la possibilitat de generar utopia encara depèn molt del món dels llibres”. Patrici Tixis, codirector del forum ha recordat l’objectiu principal del Forum Edita, que és la de “proporcionar les eines necessàries que ens ajudin a experimentar”. Ha afegit que “les tecnologies han canviat els paradigmes, però també ens han fet la vida més còmoda. Ara es llegeix més que abans i per als editors resulta un gran aliat, ja que ens fa ser més eficients. Ens aporta més informació sobre gustos, i ens ofereix una major capacitat d’innovació. Ens han obligat a moure’ns de la nostra zona de confort. L’impossible pot convertir-se en una realitat”.
Per la seva banda, Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra, ha afirmat que “el que passa amb la cultura és que no la podem deixar de banda, no podem abandonar allò que no podem controlar, i la Universitat ha de jugar aquest paper com espai inspirador”.
Olvido García-Valdés ha ressaltat la participació d’Espanya com a país convidat en l’edició de la Fira del Llibre de Frankfurt 2021, sota el lema “Espanya país plural” i també s’ha compromès a treballar al costat del consistori per fer possible la Biblioteca provincial.
Joan Subirats ha recordat que amb el nou consistori que s’acaba de nomenar des de l’Ajuntament “podrem seguir contribuint al fet que Barcelona pugui seguir sent capital editorial”. També ha reivindicat que “hem d’incorporar una biblioteca provincial que posi enrelleu la capacitat d’experimentar”.
Javier Aparicio i Maydeu ha presentat a Carlos Feltrinelli com “hereu del llegat del seu pare que no ha volgut perdre l’empremta i el seu compromís ètic com a editor amb valors”, i ha afegit que “ser un bon editor significa tenir un gran catàleg, com el que configura el grup Feltrinelli”.