La Cambra del Llibre de Catalunya preveu una diada molt participativa arreu de Catalunya, reforçada pel fet d’escaure’s en diumenge, en diverses poblacions amb espais específics per al llibre i la flor i amb parades de llibreries els dies previs a Sant Jordi.

A Barcelona se superen les previsions i se celebrarà el Dia del Llibre i la Rosa amb més oferta. L’augment s’ha produït tant en espais com en nombre de parades i signatures d’autors. Aquesta aposta per la proximitat, que es tradueix en la presència a set districtes de la ciutat, es reforçarà amb un centenar de parades davant de les llibreries des del divendres.

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, anuncia que el proper Dia del Llibre serà més gran i fa una crida a gaudir-lo arreu del país.

Si fa unes setmanes la Cambra manifestava que la implantació d’un model professional feia preveure un Sant Jordi que igualés les diades prepandèmia tant en participació ciutadana com en promoció de la lectura, ara pot explicar que, pel que fa als espais i al nombre de parades, s’han complert –i superat– les previsions d’augment, per exemple a Barcelona. Vegem-ne algunes dades:

De l’increment d’espais:

  • Pas de la plaça de la Vila de Gràcia al carrer Gran de Gràcia, amb un espai gairebé doblat: més espai, més amplitud i creació d’un eix que creua la ciutat.
  • Recuperació de les Rambles: 278 metres de parades de llibres, de Canaletes a Ferran, i manteniment de la plaça Reial i el passeig de Lluís Companys, fet que converteix un altre cop Ciutat Vella en un centre neuràlgic de la diada.

De l’augment de l’oferta:

  • Més parades, amb un increment de l’11,5 %: de 287 el 2022 a 320 el 2023.
  • Amb més metratge, amb un augment que supera el 17 %: de 2.802 metres el 2022 a 3.294 metres el 2023.
  • Més signatures d’autors: amb una pujada del 25 %, es passa de 170 parades amb autors el 2022 a 213 parades el 2023.

El fet que la diada s’escaigui en diumenge de ben segur que facilitarà els moviments arreu del país, element que la Cambra vol posar en valor, ja que la festa se celebra absolutament a tots els municipis de Catalunya. Així, s’havia avançat que el Gremi de Llibreters de Catalunya faria arribar a les entitats municipalistes un document de recomanacions i bones praxis per a la celebració de la festa, i incideix en la importància de posar en valor l’ofici de llibreter i de preveure espais i mesures que el dignifiquin i, alhora, suposin un avenç en el gaudi i la seguretat de la jornada.

En aquest sentit, el document recomana, d’acord amb la realitat de cada població:

  • La diferenciació entre les entitats, que celebren Sant Jordi, i les llibreries, que celebren el Dia del Llibre, o bé una configuració espacial que en permeti una seqüenciació.
  • L’atorgament de permisos per treure taules davant l’establiment (o al més a prop possible en cas d’impediment) per tal d’esponjar no tan sols la llibreria, per raons d’aforament, sinó de facilitar fluxos diversos (els qui passegen, els qui fan cua per a signatures o els qui compren), també els dies anteriors, si es considera adient.

En definitiva, s’insta a afavorir la interlocució de les administracions locals amb les llibreries de la ciutat: del diàleg i l’acord entre el coneixement de la població, dels seus usos i de la realitat del comportament per Sant Jordi en sortirà la solució més òptima.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Eric del Arco, ha volgut subratllar “l’enorme esforç dels llibreters cada Dia del Llibre per tal que tothom, de qualsevol punt del territori, pugui tenir aquell llibre que vol per llegir o regalar i que la festa sigui perfecta”. “Sense una xarxa capil·lar de llibreries com la que tenim a Catalunya, una jornada com el Dia del Llibre seria impossible d’organitzar”, ha afegit. Així, per exemple, a:

  • Tarragona: les llibreries s’aplegaran en una zona específica a la Rambla.

  • Lleida: a l’avinguda Francesc Macià i a la rambla de Ferran s’hi concentraran les llibreries.

  • Girona: les llibreries de la ciutat continuaran l’aposta d’ubicar-se a la Copa i, les parades, davant de l’establiment el dissabte i el diumenge.

  • Badalona: des del dia 21 se celebrarà la Fira del llibre, que culminarà per Sant Jordi.

  • Manresa: com és tradicional, flors i llibres s’emplaçaran al passeig, davant del Casino.

  • Vic: l’emblemàtica plaça Major acollirà diumenge les llibreries de la ciutat.

  • Terrassa: des de divendres, es podran trobar parades de llibreries a la plaça Vella.

  • Mataró: fira de llibres des del divendres i fins diumenge a la plaça de Santa Anna.

  • Amposta: concentració de llibres i roses a la plaça de l’Ajuntament i al carrer Major.

  • Banyoles: zona de llibres a la plaça Major i carrers adjacents.

  • Cerdanyola del Vallès: a part del que organitza l’Ajuntament per a entitats a la plaça Abat Oliba, les llibreries tindran parada al costat dels seus establiments amb un circuit.

El president de la Cambra, Patrici Tixis, ha destacat “la diversitat d’oferta editorial que la gent trobarà arreu de Catalunya, senyal de la potència creativa i industrial del sector i que la defineix com una de les més importants de la cultura, també a nivell internacional”.

El model consolidat de Barcelona

  1. Ciutat Vella, amb més de 100 parades.

Es recuperen, des de la pandèmia, les Rambles, pel valor simbòlic que tenen i per ser el bressol de la diada. Se segueix el patró d’altres espais de la ciutat, amb una zona professional que anirà de Canaletes –fent de nòdul amb el passeig de Gràcia– fins a l’entrada de la plaça Reial. Aquesta recuperació ha permès absorbir part del creixement de demanda, per bé que, per raons de seguretat i atesa la seva configuració, presentarà una densitat més baixa i fluïda de la que tenia fins al 2019.

En el sentit de crear pols d’atracció nous i esponjament perquè la gent passegi, la plaça Reial es consolida com a espai professional conjuntament amb el del passeig de Lluís Companys, que s’allarga des de l’Arc de Triomf fins a la Ciutadella i fa de connexió amb l’espai específic del passeig de Sant Joan.

  1. Gràcia, amb una vintena de parades.

Es deixa la tradicional plaça de la Vila i la zona professional es trasllada a Gran de Gràcia, des de la connexió amb els Jardinets de Gràcia fins abans de la travessera de Gràcia, zona a partir de la qual hi haurà entitats i comerços fins a la rambla Prat.

Aquest trasllat permet gaudir d’una zona més espaiosa per tal d’acollir més llibreries del districte. Alhora, crea un eix vertical amb el passeig de Gràcia i les Rambles, i acosta encara més el llibre i les flors a la ciutadania, en l’aposta per la proximitat que volem per a aquest model. Gràcia, a més, mantindrà el circuit de llibreries escampades pel districte i de les activitats llibreteres i dedicades a la il·lustració del Pla de Salmerón.

  1. Passeig de Gràcia i transversals, al voltant de 180 parades.

Es manté el perímetre a l’entorn del passeig de Gràcia, de la Gran Via a la Diagonal, amb diversos transversals (Diputació, Mallorca, Provença i Rosselló), que connectaran el passeig amb la rambla de Catalunya, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat (tret d’Aragó, València i Gran Via).

Atès el volum de peticions, s’hi ha afegit un tram del carrer de Còrsega i de la Diagonal, fins a la rambla de Catalunya, fet que reforça, al seu torn, el circuit de passeig entre la Rambla, amb entitats i roses, bàsicament, i la zona central de llibres i la resta de vials, amb la idea d’espargir al màxim aquest gran espai.

La plaça Universitat, oberta per primer cop l’any passat, ha rebut més peticions de les que pot encabir, i es presenta com a zona de creixement potencial.

També el passeig de Sant Joan, dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar; un espai que es va recuperar l’edició anterior després de dos anys tancat a causa de la pandèmia, acollirà més parades de llibres que els anys anteriors, reflex del creixement d’aquests gèneres.

  1. Les Corts, amb una desena de parades.

Creixement d’aquesta zona de la ciutat a la Diagonal, entre Pau Romeva i Joan Güell, tant pel que fa al nombre de parades com d’activitats, en convivència amb la fira de districte, un model de simbiosi que funciona també al Poblenou.

  1. Poblenou, amb nou parades de llibres.

Les llibreries es concentren en dos trams de la rambla propers a la majoria d’establiments i reflex de la potència cultural i associativa d’aquest barri. Un altre exemple de coordinació amb l’Eix comercial i veïnal en la implantació ordenada, diferenciada i en convivència de Sant Jordi, que pot estendre’s a altres zones de la ciutat sense espais professionals o a altres poblacions.

  1. Sant Andreu, amb vuit parades de llibres.

La tradicional plaça d’Orfila, recuperada l’any passat, es manté com a cor cívic de la vila de Sant Andreu, que aquest dia cedeix el protagonisme a la rosa i el llibre.

  1. Sarrià, amb tres llibreries al cor de la vila.

La plaça de Sarrià, com a punt neuràlgic de la vila, es fa més gran en la línia apuntada abans amb l’objectiu d’acostar la festa a la gent perquè redescobreixi les llibreries de proximitat.

El Gremi de Llibreters de Catalunya crearà una relació de tots els paradistes d’aquests espais per facilitar-ne la consulta tant als mitjans com al públic general. Aquesta informació serà consultable al web del Gremi.

Més informació:

  • Consulta la nota de premsa en PDF aquí