• La Cambra del Llibre posa en valor la consolidació d’aquest model que reforça els professionals del llibre i la flor i que progressivament s’implanta a d’altres llocs de Catalunya.

  • En el cas de Barcelona, la Cambra es felicita de l’ampliació d’espais i, de manera especial, de la recuperació de les Rambles. També es considera positiu que llibreries i floristeries puguin tenir parada davant del seu establiment els dies 21, 22 i 23 d’abril.

  • Després de dos anys de restriccions i de la inflexió que ha suposat la implantació d’aquest nou model, la Cambra confia que aquest Sant Jordi seguirà la línia de les diades prepandèmia tant pel que fa a la participació ciutadana com a la promoció de la lectura.

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, confia que el proper Dia del Llibre serà, de nou, un èxit.

La consolidació del model organitzatiu, que afavoreix la participació a la festa popular amb un seguit d’espais propis per als professionals del llibre i de la rosa, i la resposta ciutadana dels dos darrers anys, així ho fan preveure.

Enguany s’escaurà en diumenge, cosa que afavoreix tant la participació com el moviment de persones, que trobaran la festa del llibre i la rosa a totes les poblacions del país. En aquest sentit, a diverses poblacions, els dies previs les llibreries i les floristeries tindran parades davant dels seus establiments per tal d’afavorir la fluïdesa de les visites i compres.

Tot plegat fa preveure a la Cambra un augment de paradistes i, per tant, d’oferta literària, presència d’autors i també de les activitats que es programaran a l’entorn de la festa, en línia amb l’increment que els municipis també creuen que hi haurà de les entitats que celebraran Sant Jordi.

El model que volíem de futur, consolidat

El model, testat els dos darrers anys, ha permès de contrastar-ne la utilitat, tant a efectes de visualització del llibre i la flor com també de la desconcentració i de l’alleugeriment d’aglomeracions. Així mateix, ha permès d’aplicar els canvis necessaris per afavorir-ne l’extensió, la comoditat dels paradistes i autors, i una major fluïdesa de la gent. Un model, doncs, que en convivència amb la festa popular de les entitats i el desplegament de múltiples activitats, ha d’ajudar a enfortir la candidatura de la diada perquè sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Sr. Eric del Arco, ha manifestat que “des del Gremi de Llibreters volem posar en valor la capacitat de treball de tot el sector del llibre per a mantenir l’esperit popular de Sant Jordi. La combinació d’espais professionals en moltes ciutats amb les parades davant de les llibreries arreu del territori permetran gaudir d’una festa única que es viu als carrers de tot el país. Floristes, llibreters, editors i distribuïdors treballem conjuntament amb les administracions per millorar allò que ja és una festa única. Encarem aquest Sant Jordi plens d’il·lusió i optimisme.”

D’altra banda, el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Sr. Patrici Tixis, ha destacat la importància de “consolidar un nou model de Sant Jordi a la ciutat de Barcelona amb espais definits per als professionals del llibre i de la rosa en diferents punts neuràlgics de la ciutat” i també ha agraït “el suport de les administracions, tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat de Catalunya per contribuir al creixement i ordenació de l’espai per Sant Jordi.”

La consellera de Cultura, Sra. Natàlia Garriga, ha destacat que “Sant Jordi el fem totes les persones que llegim, totes les persones que escriviu, les editorials, les llibreries, els periodistes… tothom. Tots i totes feu possible aquesta gran festa. És per això que la diada de Sant Jordi és també una festa dels drets culturals”, ha reblat.

Finalment, El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha declarat que el model de la Superilla Literària que vam estrenar l’any passat va ser un èxit, i aquest any el repetim i ampliem, amb un 10% més de superfície. En total hi haurà 154.000 metres quadrats dedicats a Sant Jordi al centre de Barcelona, l’espai equivalent a uns 22 camps de futbol. Per part de l’Ajuntament, Sant Jordi 2023 tindrà tres pròlegs de luxe: una nova edició del festival MónLlibre, el Sant Jordi dels petits, el cap de setmana del 15 i 16 d’abril al CCCB i biblioteques de la ciutat; la nova edició dels Diàlegs de Sant Jordi, una trobada entre autors i lectors del 19 al 21 d’abril a les biblioteques Agustí Centelles, Francesca Bonnemaison i Jaume Fuster, amb la presencia d’11 escriptors, i el tradicional Pregó de Sant Jordi al Saló de Cent a càrrec de Gemma Ruiz Palà. A més, iniciarem la Diada amb el no menys tradicional esmorzar de Sant Jordi, que tindrà lloc a les 9.30 h al Palau de la Virreina.

El Dia del Llibre a Barcelona

En el cas de la ciutat de Barcelona, l’objectiu responia a dues finalitats: disposar d’espais propis per als professionals del llibre i la rosa i multiplicar els espais per tal d’apropar al màxim zones d’activitat a la gent. Aquesta proximitat, com la posada en valor de la feina llibretera al llarg de l’any, es reforça amb les llibreries obertes i les seves parades al carrer davant de l’establiment des del divendres.

Els espais professionals de la ciutat, distribuïts per districtes, són:

. Eixample: es manté el perímetre a l’entorn del Passeig de Gràcia, de la Gran Via a la Diagonal, amb diversos transversals que connectaran el Passeig amb la Rambla de Catalunya, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat. L’objectiu és facilitar la circulació espaiosa de la gent, tot creant circuits interns entre els carrers mentre es configuren espais més segurs. A més, es consolida l’espai de la Plaça Universitat, obert per primer cop l’any passat, i es potencia el del Passeig de Sant Joan, dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar, un espai que es va recuperar l’edició anterior després de dos anys tancat a causa de la pandèmia.

. Ciutat Vella: la gran novetat és la recuperació de les Rambles, lloc històric i de gran valor simbòlic, amb una zona professional que anirà de Canaletes fins a l’entrada de la Plaça Reial, la qual es manté i consolida com a espai professional conjuntament amb el del Passeig de Lluís Companys, que enllaça amb el Passeig de Sant Joan.

. Gràcia: novetat en l’ocupació de la part baixa de Gran de Gràcia, més espaiosa per tal d’acollir les llibreries de la zona, a més del circuit de llibreries escampades pel districte i de la tradicional Plaça de Salmerón.

. Les Corts: Diagonal (Pau Romeva / Joan Güell), en convivència amb la fira de districte.

. Poblenou: Rambla, en coordinació amb l’Eix comercial.

. Sant Andreu: Plaça d’Orfila.

. Sarrià: Plaça de Sarrià.

L’oferta d’espais professionals, doncs, creix, gràcies sobretot a la recuperació de les Rambles. Concretament, es preveuen uns 360 metres lineals més que l’any passat, el que representa un 10,7 % d’increment. A data d’avui, som en ple procés de petició de parades professionals, de manera que els dies previs a la diada es facilitaran xifres de parades i signatures. La Cambra preveu un increment de sol·licituds en aquest aspecte, que l’any passat van ser de gairebé 300 parades en espais professionals, de les quals, 170 amb signatures d’autors i autores, i 103 parades davant dels establiments llibreters.

Agraïments

La Cambra del Llibre de Catalunya vol agrair la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, a través de la Conselleria de Cultura, i de l’Ajuntament de Barcelona en l’organització i promoció del Dia del Llibre i la Rosa.

Més informació:

  • Pots descarregar la nota de premsa aquí