La pirateria de llibres a Mèxic es troba en una situació alarmant segons les xifres estimades pel Centre Mexicà de Protecció i Foment dels Drets d’Autor (CeMPro) que indiquen que durant el sexenni de López Obrador la pirateria de llibres en paper va augmentar gairebé un 10%, i la pirateria digital registre un augment de 12%. El que significa en paraules de Qutzalli de la Concha, vicepresidenta i consellera legal de CeMPro, en entrevista amb El Universal, que «iniciem un sexenni en què quatre de cada 10 llibres que es llegien a Mèxic eren pirates, i ara en són cinc de cada 10. I en temporada escolar aquest percentatge augmenta».
L’advocada especialista en dret d’autor alerta no només del creixement de la pirateria sinó que posa al focus el fet que des de les autoritats competents no s’hagi fet un sol operatiu contra aquests delictes i que els seus cridats a fer-los no van tenir ressò a la Fiscalia Especialitzada de Delictes Especials, ni a nivell federal ni tampoc a nivell Ciutat de Mèxic, ciutat que continua sent el gran mercat pirata.
«En aquest sexenni es van suspendre tots els operatius. No hi va haver un sol operatiu a la via pública per poder contenir el problema de la venda de pirateria, de fet, no només per la qüestió de llibres, però vam veure amb molta preocupació que, material que en el sexenni previ havia estat assegurat per l’Institut Mexicà de la Propietat Intel·lectual, es va decidir repartir entre la població, i estem parlant que es pensaria què de dolent pot tenir una paella pirata o un voltejador de cuina o una cullera de cuina pirata?, doncs que just les empreses que legítimament fan aquest tipus d’articles treballen sota les directrius nacionals i internacionals de seguretat, de salut, de maneig de plàstic, de metalls, d’eradicació de ploms, i això és clar al pirata», va afirmar De la Concha.
Aquesta problemàtica està afectant de manera gravíssima la creació literària en un país com Mèxic, segons Qutzalli de la Concha. hi hagi menor producció de continguts i menys producció literària nacional; i encara que es va integrar com un dels temes a tractar a l’Estratègia Nacional de Lectura, no vam tenir ressò per part de les autoritats en matèria de seguretat. Mai no es van poder concretar aquestes voluntats en accions o en operatius i això ens va portar a un escenari que estalvia és força catastròfic en pirateria física».
El 2020, amb la pandèmia per la Covid-19, un dels sectors afectats van ser les llibreries, que van romandre tancades perquè no eren considerades de primera necessitat; mentre «els pirates venien els llibres pirates al carrer ia la temporada escolar tots els pirates van sortir a vendre mentre als llibreters ia les editorials els van prohibir comercialitzar de manera normal i regular-ne els llibres i els continguts. Això també va reforçar el poder econòmic d?aquestes xarxes de delinqüència organitzada que produeixen aquesta pirateria», va afirmar Quetzalli de la Concha.
L’advocada apunta una producció altíssima en tota mena de continguts, continguts educatius, continguts d’interès general, i diu que cal entendre que qui ven el producte a la via pública no és qui el produeix, i que els productors del material pirata ho realitza a altíssima escala.
«T’estic parlant que hem tingut troballes de cellers o d’impremtes clandestines que fan en un parell de dies tiratges de 20.000 exemplars per posar a circular alguna novetat d’interès general. Estimem que, per exemple, en llibres d’educació bàsica, en llibres per aprendre a llegir, més o menys estan tenint una producció anual de dalt de 200.000 exemplars que distribueixen per tot el país; cosa que afecta en molts sentits», destacava l’advocada a El Universal.
A la mateixa entrevista, Quetzall de la Conche parla també de l’extorsió a la indústria editorial. «Ho hem vist principalment amb distribuïdors, amb llibreters, de fet alguna vegada amb llibreters vam tenir reunions per parlar sobre el tema perquè la distribució de pirateria ja no només és en via pública, també és en alguns establiments i ens comentaven que havien vist casos , principalment a la zona de Bajío, on els que havien denunciat que en algun altre local es venia pirateria havien patit conseqüències, des d’amenaces fins que els hagin incendiat els seus establiments. Aquí lamentablement es veu clara la radiografia de què tan ficada hi ha la delinqüència organitzada, a voler a més ara defensar els seus espais de venda».
Article publica a PublishNews, clica aquí per accedir-hi