Article del Jordi Nopca publicat a l’Ara Llegim l’1 de juliol de 2020. Fes clic per veure l’article original

‘Abans de les cinc som a casa’ reconstrueix la Barcelona de la dècada dels 70

Albert-Forns

Abans de les cinc som a casa, d’Albert Forns, ha estat proclamada guanyadora del 40è premi BBVA Sant Joan de novel·la. L’autor rebrà 35.000 euros i el llibre serà publicat per Edicions 62 a finals d’agost. Forns hi reconstrueix la vida d’un barceloní a la dècada dels 70 a partir de la troballa dels seus diaris al mercat de Sant Antoni. Les anotacions permeten a Forns investigar i reconstruir la vida que aquest home, que ha batejat amb el nom d’Hilari, duia a la Barcelona d’aleshores mentre reflexiona sobre l’escriptura dietarística i de llibres de viatges.

“El guanyador d’aquest any és sinònim de qualitat literària i renovació”, ha assegurat Emili Rosales, director editorial de Grup 62, a l’inici de la trobada amb la premsa. “Aquesta novel·la és com un tamboret de tres potes: hi ha la descoberta d’un personatge, la recreació de la seva vida i la reflexió del procés d’escriure”, ha explicat tot seguit Joan Carles Sunyer des del jurat, on hi havia Pere Gimferrer, Carme Riera, Jordi Coca, Gemma Lienas i Giuseppe Grilli.

“Les circumstàncies fan que ens veiem a través de la pantalla i no tindrem el croqueteo de després”, ha començat Forns, somrient, al·ludint a l’excepcionalitat de la crisi sanitària. L’escriptura del llibre va començar amb la troballa dels diaris a Sant Antoni el juny del 2015. “Eren tretze llibretes, endreçades cronològicament, i a la primera hi posava Diari 1969-1970 –diu-. Em va cridar molt l’atenció que estiguessin escrites en un català tan normatiu”. Forns, atret per la llengua i pel contingut dels quaderns, va haver de “regatejar per comprar-los”. A partir d’aquí els va anar llegint i es va preguntar com era “la vida d’aquell senyor”. “Les preguntes es multiplicaven -afegeix-. Com s’arriba a vendre al mercat de Sant Antoni, un objecte així, que és una de les possessions més preuades per part de qui l’escriu?”.

Recuperar una ciutat desapareguda

La vida que explicava Hilari als quaderns era “normal i corrent”, i Forns ha volgut “dotar-les de l’èpica del novel·lista”. “He anat construint la vida del personatge a partir de coses que es poden insinuar o intuir a les llibretes -explica l’autor-. L’Hilari era un comptable de Les Corts que ens permet descobrir la Barcelona de l’època”. És el primer cop que Forns s’ha enfrontat des de la ficció amb un temps anterior al que ha viscut. La ciutat que hi descriu és la de finals dels 60 i la de tota la dècada dels 70. “Ha estat interessant i a la vegada dificultós -assegura-. M’he adonat de la feina dels autors de novel·la històrica quan volen ser versemblants”.

Segueix llegint aquí