img_5656Ahir a la tarda va abaixar la persiana la 34a edició La Setmana del Llibre en Català, i el seu president, Joan Sala, ha constatat l’èxit i la consolidació definitiva de La Setmana tant per la presència d’expositors i públic, com per la xifra final de vendes que previsiblement serà superior a la d’anteriors edicions.

En aquesta edició s’han assolit els objectius proposats, tant pèl que fa a l’assistència de públic als actes, com de les vendes, que s’han incrementat en relació a l’edició de l’any passat, tot i la històrica onada de calor. Les xifres definitives es faran públiques el divendres 16 de setembre.

La 34a edició de La Setmana ha continuat teixint complicitats amb el públic, les biblioteques, les escoles i els mestres, les entitats culturals, les institucions públiques, mitjans de comunicació i els patrocinadors per avançar en el foment de la lectura en català, la creació de nous lectors i visibilitzar la riquesa i diversitat de l’edició en català.

IMG_5648Joan Sala, president de La Setmana, ha declarat “Estic molt satisfet del desenvolupament de La Setmana 2016, ha estat un gran esforç organitzatiu però, clarament ha valgut la pena. La satisfacció general de tots els participants en aquesta edició, m’anima a començar, ja, a treballar per l’edició del 2017 que hem de fer més gran i millor.

Montse Ayats, Presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana ha afirmat que, “Més enllà de les xifres de venda, que de ben segur creixeran respecte de l’edició passada, cal destacar el paper de La Setmana com a manifestació col·lectiva de la força, la vitalitat i la diversitat de l’edició en català i, és clar, això és fonamental per incorporar nous lectors a la nostra llengua i continuar fent créixer i normalitzant l’edició en català.

Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, valora molt positivament aquesta edició de La Setmana i “constato la consolidació de La Setmana com a plataforma de la rentrée literària de la tardor i de l’edició en català en general.” Així mateix vol destacar “La Setmana és una excel·lent plataforma per fomentar la lectura i acostar els llibres, en català, a un públic molt divers.

Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya ha volgut destacar “Enguany La Setmana consolida un espai i un model de promoció i venda del llibre en llengua catalana, a peu de carrer, que en demostra la seva gran diversitat i interès. La valoració que en fem els llibreters és positiva, ja que es manté, també a La Setmana, la línia de recuperació progressiva de vendes que observem, des de l’any passat, després d’un llarg període on hem patit una forta davallada del consum.

IMG_5561Lluís Gendrau, president de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals i president de l’APPEC, valora molt positivament La Setmana “per l’oportunitat que ens dóna de sortir al carrer, estar al costat dels nostres lectors i oferir-los els nostres continguts. La Setmana és un esdeveniment clau per al posicionament de les revistes en el conjunt del sector editorial.”

Oriol Serrano, vicepresident del Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, destaca: “Podem parlar de la consolidació de La Setmana tant pel que fa a expositors com de públic, i suport dels mitjans de comunicació. També destaquem el nou model i distribució dels mòduls que millora passades edicions. La contrapartida negativa és la calor infernal però això no és imputable a La Setmana, sinó a la meteorologia, que no està a les nostres mans. S’hauria d’intentar endarrerir, ni que fos una setmana o deu dies, a veure si millorem climatològicament.”

Lluís Morral, llibreter de la Llibreria Laie, considera, “Crec que ja s’ha acabat de consolidar, tant l’espai, com el format. S’ha perdut l’estètica de la fusta, però s’ha guanyat en espai d’exposició i comoditat. Els editors es marquen La Setmana com a tret de sortida de les novetats de la tardor. Segurament hi ha alguns aspectes a millorar, però són petits detalls que, segur, la comissió organitzadora de La Setmana tindrà en compte de cara a la pròxima edició.”

L’Associació d’Editors d’Andorra, l’Associació del Llibre del Pirineu i el Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, han volgut destacar: “la nostra participació en La Setmana ha estat molt satisfactòria pel fet de reunir en un sol estand la producció editorial d’Andorra i el Pirineu occidental. Les activitats organitzades al llarg d’aquests 10 dies, han estat molt ben acollides i han permès donar a conèixer les novetats i la nostra producció en català.

IMG_5645Josep Cots, editor d’Edicions 1984, ha declarat “Des del meu punt de vista La Setmana, en la seva configuració material ha assolit una presència molt sòlida de cara al públic com a sector editorial específic en llengua catalana en tota la seva diversitat. Aquest objectiu s’ha vist acompanyat per una important presència, en la programació, de bona part dels mitjans de comunicació que ha propiciat un augment dels visitants i, en el meu cas en particular, una venda significativa. El que si demanaria, de cara a la pròxima edició, és la possibilitat d’endarrerir uns dies La Setmana per incentivar, encara més, la presència de públic.

Jaume Campderrós, director de l’Editorial Efadós, ha manifestat: “La tendència a l’alça de La Setmana dels darrers anys constata la bona feina realitzada en l’organització d’aquest esdeveniment; en són una mostra l’afluència de públic i principalment la fidelització dels lectors que repeteixen la visita any rere any, establint un vincle lector/editorSegons la nostra opinió es podria aconseguir una afluència de públic notablement superior distanciant l’esdeveniment uns dies del mes d’agost a fi que les persones poguessin recuperar el ritme de vida habitual després del període llarg de vacances d’estiu.

Joan Sala, president de La Setmana i la comissió organitzadora, volen “agrair a tots els professionals (més de 900 persones entre expositors, autors, treballadors, tècnics, presentadors, col·laboradors…) que han fet possible aquesta 34a edició, la implicació, l’esforç, la bona sintonia (i el bon humor!), el treball en equip, i les facilitats per fer d’aquesta edició la de la consolidació definitiva de La Setmana. També vol agrair, molt especialment, el suport rebut per part dels mitjans de comunicació, als qui sens dubte, devem una gran part de l’èxit d’aquesta edició. Moltes gràcies a tots!”

Ens retrobem a la 35a edició de La Setmana!