Els enquestats al Brasil diuen a Nielsen BookScan que els preus de les llibreries físiques són un obstacle per a la compra de llibres.

Aquest mes, el mercat editorial brasiler va rebre els resultats de la segona edició del Panorama do Consumo de Livros (Panorama del consum de llibres), un estudi destinat a cartografiar els hàbits de compra de llibres dels consumidors brasilers.
La investigació, realitzada per Nielsen BookScan i la Cambra del Llibre de Brasil (CBL), ajuda els actors del mercat a prendre decisions i posicionar el Brasil entre els mercats més madurs.

Sense canvis significatius respecte a la seva primera edició, la segona iteració d’aquest estudi, basada en 16.000 entrevistes realitzades entre els enquestats de tot el Brasil, ha informat una vegada més que el 84% dels brasilers enquestats van dir que no van comprar ni un sol llibre en els últims 12 mesos.

Entre els compradors de llibres, que s’estima que representen el 16 per cent de la població, el 55 per cent dels preguntats diuen que prefereixen comprar en línia, mentre que el 39 per cent opta per les llibreries físiques. Les dones representen un 62 per cent dels consumidors que van comprar més de 10 llibres l’any passat.

A més, la majoria dels compradors diuen que perceben els llibres de text i els llibres de desenvolupament professional com a cars, mentre que els títols d’entreteniment, lleure i per a nens i adults no es consideren ni cars ni barats.

Però més enllà d’aquestes troballes, destaquen algunes idees clau: gairebé la meitat dels compradors de llibres enquestats (49%) van declarar que comprarien llibres a les botigues físiques si els preus fossin equivalents als trobats en línia.

“Això està estretament lligat a l’experiència que ofereixen les llibreries físiques”, diu Mariana Bueno, l’economista de BookScan que va ser la investigadora principal de l’estudi. Ella diu que “tenir un llibre a les mans, navegar per la selecció, sortir de la botiga amb un llibre i evitar els costos d’enviament” és “convenient”.

Mirant la “Llei Cortez”

La troballa sobre els preus en línia i al detall físic obre el debat sobre la “Llei Cortez”, que regula els preus de cobertura i les polítiques de descompte durant el primer any de la publicació editorial comercial d’un llibre. La llei es debat al Brasil des del 2015 i només ha avançat més significativament al govern l’octubre del 2024.

Modelada a partir de la “Llei Lang” de França, que ha regulat el preu dels llibres durant més de 40 anys, la Llei Cortez, també anomenada “llei dels preus comuns”, pretén millorar la diversitat en el mercat del llibre i crear un paisatge competitiu més just per a les llibreries.

“Hem de destacar el valor afegit de les llibreries físiques”, diu el president de la Cambra del Llibre del Brasil. “Aquest estudi dóna suport fermament als nostres esforços per defensar la Llei Cortez”.

D’altra banda, els principals motors coneguts darrere de les compres de llibres en línia segueixen sent els descomptes de preus, la comoditat, la facilitat per trobar els títols desitjats, les eines de comparació de preus i la possibilitat de comprar des de casa.

Article publicat a Publishing Perspectives, clica aquí per accedir-hi