Article de Porter Anderson

La Cimera de l’IA de París, assenyalen els editors mundials, no va fer referència als principis clau dels sectors creatius i culturals per a la cimera.

El 12 de febrer, Publishing Perspectives ha rebut una declaració del secretari general de l’International Publishers Association (IPA), José Borghino, que reacciona a la declaració publicada per la Cimera d’Acció de l’IA de París, dient:

“Donem la benvinguda al reconeixement dels drets de propietat intel·lectual a la” Declaració final sobre la inclusió i la sostenibilitat de la intel·ligència artificial de París”.

“No obstant això, és important que això es desenvolupi més i es converteixi en un principi bàsic del treball en aquesta àrea.

“Com es va demostrar abans de la cimera, el sector creatiu està unit i tornem a demanar als líders internacionals que garanteixin que el desenvolupament de la IA respecta la propietat intel·lectual i fomenta i premia la creativitat humana”.

Ara podeu llegir el comunicat íntegre aquí, després del tancament de la cimera de dimarts al vespre (11 de febrer). També trobareu que la reacció de Borghino s’alinea amb la del lideratge de l’Associació d’Editors Americans (AAP) a Washington.

Maria A. Pallante, presidenta i consellera delegada de l’AAP, ha emès aquest matí un posicionador del cap de casa sobre els resultats de la cimera. Pallante escriu:

“Vam rebre una lectura mixta de la Cimera de l’IA de París dels nostres amics de l’associació editorial francesa [el Syndicat national de l’édition].

“Malgrat una excel·lent sessió dilluns sobre el paper dels drets d’autor en el foment del progrés humà… la declaració oficial d’ahir del president Emmanuel Macron no va situar els drets de propietat intel·lectual com una prioritat i no feia referència a la carta de la nostra coalició internacional.

“La propietat intel·lectual va ser, però, esmentada a un alt nivell com a àrea de reflexió global.

“Com podeu llegir a la premsa, el vicepresident nord-americà JD Vance també va parlar a París. Subratllant que els Estats Units estan tractant la IA com una carrera competitiva davant d’altres nacions, va qüestionar l’enfocament de la Unió Europea en la regulació com a obstacle per al desenvolupament”.

“Per a AAP i la indústria editorial internacional, la protecció dels drets d’autor és una part fonamental de l’equació reguladora de la IA.

“En aquest moment, però, les qüestions legals més urgents sota la legislació nord-americana vigent -relacionades amb la reproducció no autoritzada de l’autoria protegida per a la formació i els usos derivats posteriors- continuen en gran part als tribunals, i continuen sorgint acords de llicència autoritzats, que ofereixen oportunitats tant de control com de compensació”.

Com a referències, Pallante fa referència a la declaració presidencial francesa que conclou la cimera; al relat de Chris O’Brien de la sessió de drets d’autor per a The French Tech Journal; i a l’informe d’Olesya Dmitracova per a CNN sobre les declaracions del vicepresident nord-americà a la cimera.

Antecedents de la cimera i qüestions

Tal com vam informar a finals de l’11 de febrer, els nostres lectors internacionals recordaran l’informe que vam tenir divendres (7 de febrer) sobre la participació de l’Associació Internacional d’Editors (IPA) en una demanda de gairebé 40 organitzacions mundials, que demanava a la Cimera d’Acció d’IA de París “construir un futur que concilii el desenvolupament de la IA amb el respecte dels drets d’autor i els drets relacionats”.

Els mitjans de comunicació internacionals dimarts al vespre (11 de febrer) van informar que la cimera de dos dies, tal com informen Zoe Kleinman i Liv McMahon per a la BBC, s’havia tancat amb la declaració de Macron “signada per desenes de països, inclosos França, la Xina i l’Índia, prometent un enfocament “obert”, “inclusiu” i “ètic” per al desenvolupament i la tecnologia del Regne Unit”, però sense la tecnologia.

Article publicat a Publishing perspectives, clica aquí per accedir a la notícia sencera