Entrevista de DAVID MARCIAL PÉREZ

El primer executiu del grup editorial més gran del món atén EL PAÍS a la Fira Internacional del llibre de Guadalajara per parlar dels agitats últims anys a l’empresa i la seva nova estratègia de creixement.

Els últims temps han estat agitats a les casernes generals de Penguin Random House. Fa dos anys, un jutge de Washington va impedir que el grup editorial més gran del món comprarà a un dels seus competidors del mercat nord-americà. El revés judicial va tenir un gruix cost financer –l’oferta truncada era de 2.175 milions dòlars– i també va treure a la llum diferències entre els seus executius. Poc després, va arribar la dimissió del director general i el seu càrrec el va ocupar Nihar Malaviya (50 anys). Amb més de dues dècades a l’empresa, els seus càrrecs directius han estat bolcats a la part tecnològica i la gestió de dades dures. De pas per la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL), Malaviya explica els detalls de la seva estratègia per continuar creixent, que inclou la compra de més editorials, i el seu optimisme amb el mercat espanyol.

Pregunta. El seu nomenament va arribar en un període força tumultuós. Com està ara la companyia i quin ha estat el pla de creixement?
Resposta. La nostra estratègia de creixement es basa bàsicament en dos pilars fonamentals. Un és el creixement orgànic. Tenim més de 300 segells editorials independents a tot el món amb una estratègia editorial autònoma i que ens permet publicar més llibres que en el passat. Alhora, estem realitzant una sèrie d’adquisicions de menor envergadura. En els dos darrers anys, hem tancat més de 15 operacions.

P. Algunes d’aquestes compres han estat a segells en espanyol, com ara Roca Editorial. Quina és la vostra valoració del negoci editorial en espanyol?
R. En general els mercats en espanyol, especialment a Espanya, però també a Amèrica Llatina, són força saludables. A Espanya el creixement és de dos dígits aquest any, cosa que és molt inusual per a un mercat ja madur. És un bon pilar de creixement per a nosaltres, ho ha estat històricament i ho serà en el futur. Aquest any n’hem tancat només un, però en els darrers temps anys hem comprat Alfaguara, Santillana, Salamandra. I estem disposats a seguir.

P. Vostè confia molt en la tecnologia i en la Intel·ligència Artificial com a eina de creixement per al negoci.
R. Els editors portem dècades treballant amb tecnologies. La IA, per exemple, suposa oportunitats i amenaces. Estem en un negoci creatiu i el nostre objectiu és donar suport als nostres autors. El que anirà succeint és que cada cop un nombre més gran d’autors voldrà utilitzar la IA d’alguna manera en l’escriptura del seu treball. Ens hem d’adaptar per madurar i progressar. També a la part administrativa de l’empresa hi ha eficiències que es poden guanyar utilitzant IA.

P. Per exemple?
R. Ja sigui en àrees com el servei al client, per exemple, o en coses tan bàsiques com la revisió dels currículums que reps. Bàsicament, aquesta tecnologia pot fer aquestes coses més ràpid. La IA acabarà integrant-se en eines com ara Microsoft Word. Serà com una versió molt més avançada d’un corrector ortogràfic i gramatical.

P. Vostès estan sent molt actius amb la campanya contra la prohibició de llibres als EUA.
R. Creiem en la llibertat dexpressió. Per tant, òbviament, publiquem llibres d’un ampli espectre polític i una gran varietat de punts de vista. Els professors, bibliotecaris i altres professionals són els que estan capacitats per prendre decisions sobre quins llibres són apropiats per al seu públic. Sempre que s’introdueixin lleis d’aquest tipus a nivell estatal als Estats Units intentarem lluitar-hi perquè creiem que són inconstitucionals. Hem interposat demandes, no només nosaltres, també en conjunt amb diferents editors, institucions i autors contra un parell d’Estats i jurisdiccions. Veurem que han de dir els tribunals.

P. Estan afectant aquestes campanya a la lectura. Els llibres prohibits s’estan llegint més o menys?
R. No, la lectura en general és a nivells molt saludables. És possible que alguns dels llibres que es prohibeixen, la seva lectura sí que se’n ressenti, però varia molt segons el llibre.

Entrevista publicada a El País, clica aqui per accedir-hi