Per al vostre coneixement, us informem sobre la recent nota de premsa emesa per la Comissió Europea en relació a la proposta d’ajornament de l’entrada en aplicació del Reglament UE 2023/1115 (EUDR)

En aquesta comunicació, la Comissió Europea assenyala que “tenint en compte la informació rebuda dels socis internacionals sobre el seu estat de preparació, la Comissió proposa donar a les parts interessades més temps per preparar-se. Si el Parlament Europeu i el Consell l’aproven, la llei entraria en vigor el 30 de desembre del 2025 per a les grans empreses i el 30 de juny del 2026 per a les microempreses i les petites empreses. Atès que totes les eines d’aplicació estan tècnicament llestes, els 12 mesos addicionals poden servir com a període d’introducció gradual per garantir-ne una aplicació adequada i eficaç”.

Podeu accedir al contingut complet de la nota de premsa a https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_5009
També us fem arribar els enllaços directes als documents i nova web publicats ahir per la Comissió Europea (en anglès), que poden ser del vostre interès:

NOTA: El Reglament (UE) 2023/1115 sobre productes lliures de desforestació (EUDR) té com a objectiu minimitzar la contribució de la UE a la desforestació i la degradació forestal a tot el món i promoure el consum de productes procedents de cadenes de subministrament lliures de desforestació a la UE. El Reglament prohibeix determinats productes i matèries primeres relacionats amb pràctiques de desforestació. Per fer complir aquesta prohibició, la Comissió Europea es basarà en obligacions de diligència deguda i de traçabilitat, un sistema d’avaluació de riscos país per país i mecanismes de cooperació.

Atesa la inclusió del paper imprès en l’àmbit d’aplicació del Reglament, afectarà els editors de llibres, especialment els que imprimeixen els seus llibres fora de la UE o s’hi abasteixen de paper. La proposta prohibirà l’entrada al mercat únic de la UE de productes relacionats amb la desforestació que s’hagi produït després d’una data límit específica. S’aplicarà a una llista de productes que es podrà revisar i ampliar. La prohibició estarà recolzada per amplis requisits de diligència deguda i traçabilitat, inclosa la geolocalització. Aquests requisits s’han de reforçar o flexibilitzar segons un mecanisme d’avaluació de riscos per país. Els requisits de diligència deguda s’incorporaran a un sistema d’informació i seran tinguts en compte per les autoritats duaneres de la UE quan s’importin productes inclosos a l’àmbit d’aplicació d’aquesta legislació.

Podeu accedir a tota la informació detallada sobre això (en espanyol) a través del següent enllaç del Ministeri de Transició Ecològica EUDR (miteco.gob.es)

Com afecta l’entrada en vigor del Reglament EUDR al món editorial. Presentació de la conferència impartida dins del programa d’activitats de Liber 2024:

 

20241003_Liber 2024_EUDR

 

Descarrega’t el pdf