Informació referida a la darrera reunió celebrada pel Grup de Treball d’Accessibilitat de la Federation of European Publishers, en la qual es van tractar els punts següents:

  • Un dels plantejaments que es van fer a la reunió va ser la necessitat de comptar amb informació sobre els costos que suposa per als editors fer versions accessibles dels seus e-Books, per tal de quantificar-la, i intentar establir uns costos de referència que justificaran evitar l’obligació de fer accessibles aquests títols (del fons). Com a exemple, en el cas de Dinamarca s’està estudiant fixar un límit econòmic per a l’obligació d’adaptar els llibres digitals del fons editorial, limitant-lo només per a aquells títols que hagin generat ingressos superiors a 2.600 €.

En relació amb aquest punt, ens comparteixen un Excel per recopilar informació per part de les editorials que hagin començat aquest procés (n’hi hauria prou amb aportar una mostra de títols, no més de 10 títols en total, si és possible de diferents gèneres (ficció , no ficció, acadèmic, text, còmic…).

  • En relació amb aquest tema de l’accessibilitat, recentment s’ha desenvolupat legislació específica aplicable al sector del llibre, en els casos de França i dels Països Baixos:

FRANÇA

PAÏSOS BAIXOS (Decret d’aplicació dels requisits d’accessibilitat dels serveis de llibres electrònics), amb memòria explicativa

  • Com ja hem informat prèviament, el proper 30 de setembre està prevista la celebració d’un webinar organitzat per la Fundació LIA amb el títol «Llei Europea d’Accessibilitat (EAA): una visió general dels estàndards de la indústria editorial». En aquest webinar, s’analitzaran els requisits de l’EAA que s’aplicaran als llibres electrònics, als llocs web i a les aplicacions de comerç electrònic, i la disposició d’informació d’accessibilitat als usuaris finals. En el següent enllaç podeu accedir al programa del webinar (programme), i a l’enllaç per registrar-s’hi (registration form).

NOTA: La Llei Europea d’Accessibilitat (European Accessibility Act – EAA) és una directiva europea que té com a objectiu millorar el mercat de productes i serveis accessibles, eliminant barreres i aportant beneficis a les persones amb discapacitat i a la població d’edat avançada en tota la UE. La normativa té impacte en el sector editorial, ja que els llibres electrònics, les solucions de lectura i tota la seva cadena de distribució queden inclosos en aquesta normativa. Quan entre en vigor, a finals de juny de 2025, tots els editors hauran de publicar i distribuir els seus llibres electrònics en una versió accessible d’acord amb els estàndards tecnològics definits per la normativa.

Més informació: https://www.fondazionelia.org/en/faq/legislative-context/#1

Excel per recopilar informació per part de les editorials que hagin començat aquest procés

Informació publicada sobre accessibilitat:
Guia per a la incorporación dels criteris del Codi d’accessibilitat i Fitxa de condicions
Incorporació de l’accessibilitat al procés editorial
Informe sobre la Llei d’Accessibilitat
«Accessibilitat a la publicació de llibres: un debat a la Digital Book World», vist a Proyecto451
«Tot sobre la Llei europea d’accessibilitat i l’edició de llibres», article publicat a Proyecto451
«Directiva europea per millorar l’accessibilitat dels llibres digitals», Daisy
«Informe de la Comissió Europea sobre patrimoni cultural: digitalització, accessibilitat en línia i conservació digital»