Els Premis Atrapallibres (19a edició) i Protagonista Jove (28a edició), que promou l’IBBYcat – Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, són els únics guardons de casa nostra en què són milers de lectors els que, a partir de tot un curs ple d’activitats que fomenten la seva formació literària, llegeixen, analitzen i voten quines són les millors obres de literatura infantil i juvenil en català.

Segons investigacions recents, en l’edició actual, els Premis APJ s’han situat entre les primeres posicions de premis internacionals amb característiques similars, al costat de certàmens literaris tan prestigiosos com el Premio Strega Ragazze e Ragazzi, el Prix UNICEF de littérature jeunesse, el Prix des Incorruptibles o els Premios Mandarache.

Manresa, com a ciutat amfitriona de l’edició d’enguany, ha acollit avui dimarts 11 de juny la gran Gala final i ha passat el relleu a Reus, el nou municipi que durant els pròxims dos anys serà la seu dels Premis APJ.

Obres guanyadores

Contes de casa de Salvador Comelles i Sandra Aguilar (categoria 9 anys), Fora de Lloc de Lucy Knisley (categoria 10 anys) i Filstrup de Jaume Copons i Òscar Julve (categoria 11 anys) són les obres guanyadores del 19è Premi Atrapallibres.

Ghost, de Jason Reynolds (categoria 12-14 anys) i Gossos salvatges de Georgina Dalmau (categoria 14-16 anys) són les obres guanyadores del 28è Premi Protagonista Jove.

Aquest és el veredicte dels més de 14.000 infants i joves que enguany han participat en aquest certamen únic dels Països Catalans, que té per objectiu promoure la lectura de qualitat en llengua catalana i fomentar la formació literària d’infants i joves entre 9 i 16 anys, tot convidant-los a ser el jurat que avalua les obres que opten als premis.

La presentació de l’edició dels Premis APJ 2025 de la mà de l’SX3

A més de descobrir els guanyadors de l’edició actual, la gran Gala ha servit també per donar el tret de sortida a la nova edició 2025. Aquesta segona part de l’acte ha comptat amb la col·laboració d’importants personatges de l’univers SX3, que no han deixat indiferents als nens i nenes i que, sens dubte, ha estat un dels grans moments de la gala.

D’una banda, la manresana Shalana, copresentadora del programa “FANG!” i col·laboradora del magazín infantil “Ràndom”, i de l’altra, els Beta, des del seu món, que han ajudat a la Shalana a descobrir quines són les obres finalistes de la nova edició. Descobriu-les aquí!

Reus, la pròxima ciutat amfitriona dels Premis APJ

Manresa ha inaugurat un model d’èxit com a ciutat amfitriona dels Premis APJ durant els darrers 2 anys (2023 i 2024). La comarca del Bages ha passat de tenir una participació gairebé nul·la, a representar el 19,3% del total: s’hi han organitzat 8 Trobades de jurats amb autors, 4 Trobades de mediadors, s’hi han celebrat 2 dues grans gales amb tots els ets i uts, el concurs Atrapallibre(RIE)s entre les llibreries locals, s’ha comptat amb la implicació de la UManresa, entre moltes altres activitats. La implicació de les regidories de Cultura i Educació ha estat clau.

Durant la gala, Reus ha recollit el relleu com a ciutat amfitriona, moment que ha quedat escenificat simbòlicament aquest amb el testimoni de 2 infants de Manresa i 2 infants de Reus, que anaven acompanyats dels dos regidors de Cultura i Educació de les seves ciutats respectives.

La candidatura de Reus va ser escollida entre les 3 que s’hi van presentar. L’equip de l’IBBYcat que va avaluar les propostes ha expressat que “va valorar molt positivament el plantejament concret i detallat d’un grup motor amb els responsables de diferents àrees d’interès; les potencialitats que ofereix el teixit cultural, associatiu i educatiu del municipi; la concreció d’una partida pressupostària dedicada als Premis; i el desenvolupament d’una estratègia de comunicació no només per fomentar la participació dels Premis APJ, sinó també per esdevenir capital de la literatura infantil i juvenil en català”.

La celebració continua a Món Llibre (15 i 16 de juny)

Un any més, les organitzacions de Món Llibre i dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove oferim una programació especial adreçada exclusivament als infants i joves inscrits com a membres del jurat dels Premis, dins de Món Llibre. El festival tindrà lloc el cap de setmana del 15 i 16 de juny als recintes del CCCB, el MACBA i el Convent dels Àngels, a Barcelona.

L’objectiu d’enguany és celebrar el tancament de l’edició 2024 dels Premis, de la qual ja n’haurem conegut les obres guanyadores a la gala del dia 11, i també donar el tret de sortida a la nova edició 2025, amb alguns dels autors de les dues edicions.

Aquest any, a més del passi VIP, que dona al jurat l’oportunitat de visitar el festival de manera exclusiva, us proposem una activitat d’allò més engrescadora per al públic juvenil: la Tarda Jove, amb un espectacle d’improvisació, literatura i música rap i un Slam d’escriptura en viu. Acabarem celebrant el relleu d’edicions amb la Festa dels Premis, per la qual comptarem amb un showcooking a càrrec de l’Ada Parellada per cuinar la recepta secreta “Com ser un bon lector”.

Els Premis APJ 2024 en xifres

Enguany hem arribat a xifres de rècord:

14.060 infants i joves han format part del jurat en aquesta edició 2023-2024.

El múscul dels Premis APJ es troba en les categories 9, 10 I 11 anys.

Premi Atrapallibres

Inscripció grupal/individual: 10.935/328

Total de participants: 11.263

Premi Protagonista Jove

Inscripció grupal/individual: 2.715/82

Total de participants: 2.797

La major part de les inscripcions provenen de centres educatius, però la modalitat de participació individual/familiar ha crescut exponencialment en el seu segon any d’existència.

Inscripcions per col·lectius:

Centres educatius: 226

Biblioteques: 149

Llibreries: 12

AFA: 4

Altres entitats: 1

Famílies: 415

Des de l’IBBYcat volem reivindicar la tasca que han fet aquests milers de membres del jurat i fer valer la seva tria.

Enhorabona als guanyadors 2024, als finalistes 2025 i, per descomptat, als més de 14.000 membres del jurat!

Article publicat per Ibby.cat, clica aquí per accedir-hi