Les dades oficials donen gairebé un 10% menys d’assistència i, segons el cas, els expositors lamenten una baixa fins al 40% respecte del 2023; Milei i les seves mesures en focus des del dia.

Amb baixa temperatura i menys assistència de públic que un dissabte que havia estat de glòria, la Fira del Llibre acaba –amb el primer “debat de tancament” de la seva història– una edició l’agenda de la qual va estar, de començament a fi, fortament marcada pel president Javier Milei i les seves mesures de govern. Sona paradoxal perquè justament aquest diumenge el primer mandatari hauria presentat a la pista de la Rural el seu nou llibre, si no fos per un tirant anada i tornada amb la Fundació El Llibre (FEL) que va monopolitzar bona part de l’esdeveniment cultural. El final del penúltim dia va ser, necessàriament, hora de balanços per a una 48a edició que els mateixos organitzadors havien anticipat que tindria les seves “complexitats”. Segons han declarat diversos expositors, la Fira que acaba aquest dilluns 13 és una de les pitjors en termes de vendes i assistència de públic.

Els dissabtes d’assistència plena i els dies d’accés gratuït (de dilluns a dijous, de 20 a 22, amb suport del Ministeri de Cultura porteny) van ajudar a incrementar la concurrència, però no van ser suficients per emular els rècords d’anys anteriors. La FEL va anunciar que havien visitat la Fira 1.126.351 assistents (gairebé un 10% menys que el 2023), “un nombre projectat proporcional” que, tanmateix, van considerar “altament positiu en aquest context”.

La majoria dels expositors van informar una caiguda en vendes del 30% al 40%; els grans grups, entre el 10% i el 20% (el Grup Planeta, un 12% menys que el 2023, i Penguin Random House, un 20% per sota). Molts van coincidir que la compra de la Comissió Nacional de Biblioteques Populars (Conabip) havia estat menor que la de l’any passat –menys bibliotecaris amb menys poder adquisitiu– i que les jornades professionals, directament, havien estat un fracàs pel preu dels llibres argentins, “els més cars de la regió en dòlars”, segons va declarar un editor a LA NACION. El preu de les entrades a La Rural, si bé venien acompanyades de descomptes i vouchers per a compres de llibres, no va ser tan accessible (entre $3500 i $5000).

“Teníem baixes expectatives en aquesta edició pel marc econòmic recessiu que estem passant –va dir el gerent d’Eudeba, Luis Quevedo–. I les vendes van anar millorant des del començament del mes. Vam estar un 24% a baix en quantitat d’exemplars respecte del 2023. Cal considerar que hi va haver menys gent de l’exterior. Són coses alienes a l’editorial”. Pel director general de Segle XXI, la “gran caiguda” s’explica per la crisi. “No teníem més expectatives –avalua Carlos Díaz–. Quan les llibreries estan copejades, això es reflecteix a la Fira. Sabíem que no seria un èxit en termes comercials, però li vam posar l’energia de tots els anys”. Marcelo Cafiso, de Nostra Amèrica, va explicar que per recuperar els costos de l’estand de la “cara Fira” havia congelat els preus dels llibres.

Article publicat a La Nación, clica aquí per accedir-hi