El Reglament contra la desforestació de la UE (EUDR) va entrar en vigor el 29 de juny de 2023. Les disposicions de EUDR seran aplicables a partir del 30 de desembre de 2024. Però els retards en les instruccions i plataformes per a posar en marxa el Reglament ha suscitat una sèrie de dubtes, que el Fòrum del Paper intenta resoldre en aquest DOCUMENT, en el qual trobareu un resum del que se sap fins ara i la resposta a algun dels dubtes.

Però abans, quatre preguntes perquè coneguem el reglament i les seves implicacions.

Què és el reglament EUDR?
La Comissió Europea ha introduït el Reglament de la Unió Europea lliure de desforestació (EUDR), l’objectiu de la qual és minimitzar la desforestació i la degradació forestal, impulsades per la UE mitjançant la promoció del consum de productes “lliures de desforestació” i la reducció de l’impacte de la UE en la desforestació i degradació forestal mundial.

Sobre quins productes s’aplica?
La Comissió de la UE considera que el principal impulsor de la desforestació i la degradació dels boscos és l’expansió de les terres agrícoles, que està vinculada a la producció de matèries primeres importades per la UE. En el nostre sector s’aplica sobre l’ús i consum de pasta de fusta i paper, productes editorials, de la premsa i de les altres indústries gràfiques.

Quines són les principals accions proposades en el reglament?
La EUDR requereix que els productes siguin legals i lliures de desforestació. Així, abans de comercialitzar qualsevol producte en el mercat de la UE, els operadors han de presentar una declaració de deguda diligència per a garantir que només els productes legals i lliures de desforestació (segons les lleis del país d’origen) estiguin permesos en el mercat de la UE. En el procés de diligència deguda s’haurà de recopilar informació del producte: informació sobre quantitat, geolocalització, legalitat i desforestació; realitzar una avaluació de riscos de no complir amb els requisits i mitigar-los, si és el cas.

A qui afecta el reglament EUDR?
El Reglament estableix normes comunes per a qualsevol empresa, de la UE o de l’estranger, que comercialitzi els productes en el mercat de la UE, subjectes a l’àmbit d’aplicació.

En aquest enllaç trobareu la publicació del reglament en el BOE: https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=DOUE-L-2023-80809

Consultes EUDR

Com a autoritat competent estatal, el MITECO ha creat una llista de distribució en matèria d’informació EURDR. Aquelles persones i entitats que estiguin interessades a rebre informació (novetats, notícies, eines, formació, etc.), poden inscriure’s aquí