• Com més va, més poblacions de Catalunya aposten per espais específics per al llibre i la rosa en la diada de Sant Jordi, amb la finalitat de dignificar la tasca de les llibreries, la visibilització dels llibres i els seus autors i autores, i de facilitar al màxim la fluïdesa i la seguretat de la gent.

  • A Barcelona, l’aposta per la proximitat i la descentralització es tradueix en la presència de parades de llibres i roses en més espais, repartits en set districtes de la ciutat, que es reforçaran amb un centenar de parades davant de les llibreries i d’altres zones tradicionals.

  • Una de les novetats destacades a Barcelona serà la presència de parades de llibres i de roses a les Rambles en tota la seva totalitat: un dels espais més emblemàtics de la festa recuperat per a la ciutadania i la cultura.


Barcelona, 8 d’abril de 2024

 

El repte d’un Sant Jordi en dia feiner

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la indústria gràfica de Catalunya, pronostica un Dia del Llibre i de la Rosa, que enguany cau en dia feiner per primer cop des de la pandèmia, molt participatiu, fet que s’intueix per l’increment de paradistes sol·licitants a Barcelona i la consolidació de models arreu del país.

La Cambra està convençuda que «la implantació d’uns espais dedicats al llibre i la rosa ha estat clau per a la racionalització de la festa, les millores en seguretat, eficiència i serveis, i per a assumir el creixement que ha experimentat el Dia del Llibre i la Rosa, i la festa de Sant Jordi en el seu conjunt, d’uns anys ençà, tant d’oferta com de públic, i sobretot en grans ciutats com Barcelona. L’objectiu, doncs, és fer-ho de la manera menys densificada possible i com més va més distribuïda en barris». Això precisament permetrà «assumir amb totes les garanties el repte d’organitzar una festa d’assistència massiva en un dia entre setmana i, per tant, de gestió més complexa atès l’augment dels desplaçaments derivats de l’activitat ordinària de feina, escola, comerç, etc.».


Com és habitual, encara que la festa se celebri el dia 23 d’abril, els efectes a les llibreries comencen a produir-se uns dies abans, amb un increment de l’assistència de públic als establiments, motiu pel qual en algunes poblacions es muntaran parades davant de les llibreries els dies previs a Sant Jordi.

Jordi Ferré, representant de la Cambra del Llibre, fa una crida a gaudir de la diada arreu del país i posa en valor «l’esforç enorme dels agents de la cadena del llibre ‒editors, llibreters, impressors i distribuïdors‒ per a fer possible que tothom pugui tenir el llibre que desitja, tal i com demostren les xifres de títols diversos que es venen aquell dia».

 

D’altra banda, el president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, constata «la il·lusió amb la qual viuen cada any aquesta jornada els llibreters, tant a nivell individual com col·lectiu» i reivindica, en un dia tan especial, «el seu paper de coneixedors i prescriptors dels llibres, cada dia, al llarg de l’any, i al servei del seu entorn de proximitat». Del Arco creu que enguany, en escaure’s en un dimarts feiner, «la diada serà més local i repartida arreu del país, ja que la gent ho celebrarà en el seu lloc de residència o treball habituals».

L’Il·lustríssim Regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Xavier Marsé, ha declarat que «Consolidem el model d’un Sant Jordi estès per tota la ciutat, de la Rambla a la Biblioteca Garcia Márquez. L’Ajuntament hi posa tot el cor per fer viure un Sant Jordi popular i també amb protagonisme per als professionals del llibre i la flor».

L’Honorable Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sra. Natàlia Garriga ha expressat «Sant Jordi és la gran festa de Catalunya. Si ens l’haguéssim d’inventar, no la podríem fer millor! Encarem aquest any amb tota la il·lusió perquè la dinàmica continuï sent igual de bona que l’any anterior».

La diada a Barcelona

A la capital catalana, els espais de llibres i roses arribaran a set districtes per primer cop, fet que demostra la voluntat d’acostar-se a la gent, d’esponjar la diada i de fer-la, així, més accessible i també més segura, com de donar cabuda a tothom, tant de públic com de paradistes.

S’ha tornat a batre el rècord pel que fa al nombre de paradistes en espais destinats al llibre i la rosa: n’hi ha haurà 336 de llibres ‒l’any passat van ser-ne 320‒, la immensa majoria dels quals en mòduls petits. Quant al metratge, hi haurà més de 3.356 metres en aquests espais, una xifra un poc per sobre de la de l’any passat, 3.294 metres, a la qual cal afegir el gairebé un centenar de parades davant de les llibreries i les instal·lades en d’altres espais. Pel que fa a la signatura d’autors, n’hi haurà 214, una més que el 2023.

 

  1. Ciutat Vella, amb 94 parades.

 Es recuperen de forma completa, de manera que s’ompliran de roses i llibres des de Canaletes fins a Santa Mònica, a part de les entitats del barri. Les Rambles, de gran valor simbòlic i bressol de la festivitat, és una aposta compartida amb la ciutat per a recuperar aquest lloc per a la ciutadania i la cultura. A més, fent de nòdul amb el Passeig de Gràcia i Gran de Gràcia, els llibres i les roses creuaran la ciutat de mar a muntanya.

L’aposta per Ciutat Vella es complementa amb el Passeig de Lluís Companys, que fa de connexió amb l’espai específic de còmic, literatura infantil i juvenil, i públic familiar del Passeig de Sant Joan.

 

  1. Gràcia, amb 26 parades, de les quals 5 de roses.

 La zona professional repeteix l’experiència de Gran de Gràcia, amb el vial tallat al trànsit, però aquest 2024 amb un creixement molt significatiu des de Jardinets fins a la Travessera, cosa que permet d’acollir, a part del Pla de Salmerón i la Plaça de la Vila el districte amb més densitat de llibreries de la ciutat.

 

  1. Eixample, amb 230 parades, 37 de les quals de roses.

 Passeig de Gràcia i transversals. Es manté i acreix el perímetre entorn al Passeig de Gràcia, de la Gran Via a la Diagonal, amb diversos transversals (Diputació, Mallorca, Provença, Rosselló, amb ampliació a Còrsega i dos trams de la Diagonal fins a Balmes), que connectaran amb la Rambla de Catalunya (amb entitats i roses) per a crear un circuit de deambulació de persones, al qual s’afegeix el carrer del Consell de Cent, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat (excepte Aragó, València i Gran Via). S’han habilitat mesures per a agilitar la circulació de persones i evitar massificacions, especialment de signatures.

El districte es complementa amb la Plaça de la Universitat i el Passeig de Sant Joan, dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil, i el públic familiar, en aquest esforç d’acostar-se a la població i facilitar l’accés a les persones.

 

  1. Les Corts, amb 9 parades de llibres.

Els llibres i les roses se sumen a la fira del barri, amb entitats, institucions, comerços i moltes activitats de dinamització, a la zona de la Diagonal, entre Pau Romeva i Joan Güell, amb aquest objectiu de descentralitzar la festa i afegir-se a llocs tradicionals o amb iniciatives de consolidació.

 

  1. Sant Martí

Poblenou, amb 8 parades de llibres.

Les llibreries es concentren en dos trams de la Rambla del Poblenou, pròxims a la majoria d’establiments llibreters, en un exemple de coordinació amb l’eix comercial i veïnal aplicable a altres zones de la ciutat, en què l’espai professional conviu i es dignifica amb la celebració de Sant Jordi.

La Verneda, amb 5 parades, dues de les quals de roses.

Enguany serà novetat la implantació de parades de llibres i flors a la Verneda, per a celebrar que la Biblioteca García Márquez ha guanyat el Premi a la Millor Biblioteca Nova del Món, com també dos premis vinculats a l’arquitectura. D’acord amb l’Ajuntament de la ciutat, hi haurà activitats literàries a la biblioteca i davant seu s’emplaçaran tres parades de llibres i dues de roses , demostrant així la unió del sector en el foment lector.

 

  1. Sant Andreu, amb 6 parades, una de les quals de roses.

La Plaça d’Orfila es manté com a epicentre cívic de Sant Andreu, amb un espai que a més de roses i llibres acollirà autors signant i la biblioteca de districte, completant-se així una oferta d’activitats literàries escampades a d’altres espais del barri.

 

  1. Sarrià, amb 4 parades, dues de les quals de roses.

En el cor de la Vila, a la plaça de Sarrià, hi haurà un espai de roses i llibreries d’aquest districte.


La diada a la resta de Catalunya

La diada se celebra absolutament a tots els municipis de Catalunya, fet que en demostra la fortalesa i l’acostament del llibre i les llibreries a tot el país. Aquí en teniu una mostra.

Amposta

A la Plaça de l’Ajuntament s’hi instal·len les parades de les llibreries del poble. La plaça connecta amb el carrer Major, lloc on s’ubiquen les associacions o empreses que no son llibreries.

Badalona

Les llibreries, de nou i de vell, s’instal·laran a la Plaça de Pompeu Fabra, mentre que els comerços i d’altres entitats ho faran a la Plaça de l’Ajuntament. Ho faran des del dia 20, atès que la ciutat celebra fira.

Banyoles

Les llibreries de Banyoles s’aplegaran amb parades al bell mig de la Plaça Major, amb les entitats separades a l’entorn, i amb reubicació d’altres activitats a zones properes per tal de descongestionar les afluències de persones.

Berga

Les llibreries crearan circuit amb parades davant del seu establiment, mentre que les entitats s’ubicaran en diversos punts de la ciutat.

Cerdanyola del Vallès

Agrupació de paradistes a la plaça de l’Abat Oliva, a part de les parades davant de les llibreries.

Figueres

A la capital de l’Alt Empordà el dia 23 d’abril les llibreries, les editorials i les floristeries posaran parada a la part central de la Rambla, mentre que les entitats ho faran a la resta d’espais.

Girona

Les llibreries i les floristeries han demanat de tornar a la Rambla, el lloc tradicional, després de fer-ho a la Copa i a la Devesa per mor de les mesures Covid. L’aprenentatge d’aquests anys post-pandèmics ha estat, però, ben profitós, ja que en el retorn a la Rambla s’establiran parades en més espai amb l’objectiu d’esponjar les parades i evitar al màxim les aglomeracions. Així, els llibres i les flors seran a la Plaça de Catalunya i les entitats i d’altres col·lectius ho faran entre la Rambla, el Pont de Pedra i els carrers Nou i de Santa Clara.

Lleida

Com ja és tradicional, les llibreries tenen un espai propi, la Rambla de Ferran i l’Avinguda de Francesc Macià, per a visibilitzar el Dia del Llibre i la tasca de les llibreries, i facilitar d’aquesta manera el passeig i el gaudi de persones.

Manresa

Les llibreries i les flors ocuparan el Passeig de Pere III, en un espai propi a l’alçada del Casino, senyalitzat i amb una zona diferenciada per a signatures, per tal de fer més agradable la diada i afavorir els fluxos de la gent.

Mataró

Com és tradicional, a la plaça de Sant Anna s’hi concentraran les llibreries de la capital del Maresme, que a més celebra fira durant tres dies.

Reus

Les llibreries, que també poden parar davant de l’establiment, i les floristeries s’ubicaran a la plaça del Mercadal i la resta (entitats, escoles, etc.) es repartiran per un recorregut que connecta diversos carrers i places de la ciutat.

Sabadell

La diada vindrà marcada per les activitats de caràcter literari en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana. L’Ajuntament ha establert diverses localitzacions on posar parades de llibres i roses, a part de les de davant de l’establiment.

Tarragona

Com fa anys, les llibreries de Tarragona s’aplegaran en una de les ‘coques’ o trams de la Rambla, dedicada específicament als llibres, tot compartint la resta d’aquest emblemàtic passeig amb les entitats, que s’ubicaran en d’altres coques, generant-se així un continu allargassat que n’afavoreix la circulació.

Terrassa

Les llibreries s’ubiquen amb preferència a la Plaça Vella, que és el centre neuràlgic de la ciutat. Així mateix, només les llibreries tenen la possibilitat de posar parades diumenge i dilluns abans de la diada.

Tortosa

Com és habitual, l’eix que marquen els carrers Sant Blai, Plaça de l’Àngel, carrer de l’Àngel, Plaça Agustí Querol, carrer de la Rosa i Plaça de la Cinta acolliran les llibreries de Tortosa, els punts de venda de roses i les entitats de la ciutat.

Tremp

Des de l’any passat tant llibreries com entitats munten parades a la Rambla Dr. Pearson el dia 23, amb activitats des dels dies previs entre les quals les impulsades per la biblioteca.

Vic

Aquest any, que la diada coincideix amb el Mercat Setmanal, compartiran la Plaça mercat i llibreries, mentre que al Passeig hi haurà les roses i les associacions.

Vilafranca del Penedès

Les llibreries s’instal·len a la Rambla de Sant Francesc, on també hi ha un espai de signatures d’autors locals que gestiona l’Ajuntament (sense venda, que només es fa a les llibreries) i les entitats. Les llibreries també poden posar parada davant del seu establiment els dies abans.

Vilanova i la Geltrú

Es posen parades a la Rambla Principal el dia de Sant Jordi, tant llibreries com floristeries i associacions. Al marge de les signatures de les llibreries, les biblioteques n’organitzen d’autors locals a la Plaça de la Vila.

 

El Gremi de Llibreters de Catalunya farà una relació de tots els paradistes d’aquests espais per a facilitar la seva consulta tant als mitjans com al públic general. Aquesta informació serà consultable a la web del Gremi.

 

Agraïments

La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya volen agrair la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, a través de la Conselleria de Cultura i l’ICEC, i de l’Ajuntament de Barcelona, en l’organització i promoció del Dia del Llibre i la Rosa.

 

Més informació:

Premsa Cambra del Llibre de Catalunya

Dídac Atzet/ premsa@cambrallibre.cat / 647 411 959

 

Premsa Gremi de Llibreters de Catalunya

Eudald Aymerich Jou / info@monmar.net / 685 506 531