La Junta Directiva de CEDRO ha concedit el Premi CEDRO 2024 a l’escriptora Gemma Lienas. Amb aquest guardó, ha reconegut el seu compromís amb la defensa dels drets de propietat intel·lectual al llarg de la seva carrera i la seva contribució a la promoció d’una cultura que valori i respecti l’activitat d’autors i editors.

“A CEDRO hem volgut reconèixer a Gemma Lienas la feina que ha dut a terme sempre per promoure un entorn on autors i editors puguem rebre el reconeixement legal i social adequat i una compensació justa per la nostra feina”, va destacar Carme Riera, presidenta de CEDRO.

El Premi CEDRO distingeix anualment la trajectòria duna persona o institució que hagi contribuït a la defensa de la cultura escrita i dels drets dautor. «Gemma Lienas representa indiscutiblement l?esperit d?aquest Premi i per això ens sembla de justícia lliurar-lo a ella. Sempre està disposada a donar un cop de mà quan es tracta de protegir la creació i de treballar per la sostenibilitat de la cultura escrita», va assegurar Riera.

La presidenta de CEDRO també va voler destacar el valor social de la propietat intel·lectual més enllà del seu valor econòmic: «La propietat intel·lectual és essencial per al desenvolupament sostenible i equitatiu de les societats, en la mesura que impulsa la innovació, la diversitat cultural , la creació i la difusió de continguts».

Una vida dedicada a la literatura

Gemma Lienas (Barcelona, ​​1951), llicenciada en Filosofia i Lletres, és escriptora i conferenciant. Actualment també és diputada pel Partit Socialista de Catalunya i portaveu d’Igualtat al Parlament de Catalunya. A la seva trajectòria professional i personal, ha treballat sempre pel foment de la lectura i pel reconeixement del treball dels creadors.

Com a escriptora, ha publicat més de 90 títols i ha cultivat diferents gèneres. Entre ells, la ficció per a adults, amb La vida privada de Carmina Massot (2022) o El fil invisible (2018); la no ficció, amb drets fràgils. Autobiografia d’una generació de dones (2020); així com la literatura per a joves, amb El diario violeta de Carlota (2001), El rastre brillant del cargol (2014) o Ni en mil anys et deixaria tirada (2021); i la infantil, amb Yo, Watson i l’armari de Jacqueline (2018), Petits contes amb grans valors (2020) i La rebel·lió de les noies (2021).

Lienas ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals i la seva obra ha estat traduïda del català al castellà, a l’alemany, l’euskera, l’eslovè, l’italià, el portuguès, el brasiler, el gallec, el serbocroat, el francès, el grec i el xinès.

Article publicat per CEDRO, clica aquí per accedir-hi