Els autors premiats són Irene Solà (narrativa en català), Andrés Barba (narrativa en castellà), Nadia Hafid (còmic en català) i una menció especial per Emma Casadevall (còmic en català)

Pot ser que siguin els signes del temps i tal com va dir Andrés Barba (Madrid,1975) guanyador del premi Fundació Finestres de narrativa en castellà per El último día de la vida anterior: “Hi ha un cert cansament de la novel·la autoreferencial que es va emergir a causa del desprestigi de la ficció, com si des de la ficció no es pogués parlar de coses amb autenticitat”. Per això creu que per tractar la realitat s’ha tornar a la novel·la de gènere. En aquest cas el gènere d’espectres i fantasmes, que li permet jugar amb diferents espais cronològics. “Aquesta novel·la neix de la pandèmia i acaba sent una metàfora de la vida, de com entres en una mena de forat que només pots sortir si algú t’acompanya”. L’espectre de l’obra és una mateixa dona que cada cop que entra a casa seva es veu fent el que havia fet el dia anterior.

També són espectres de dones els que apareixen a la novel·la d’Irene Solà (Malla, 1990), Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres, premi Fundació Finestres de narrativa en català. Les protagonistes són dones que van habitar a la mateixa casa al llarg de diferents generacions el que dóna veu a plantejar, segons l’autora, qüestions molt diverses ja que la mirada de totes elles es diversa i l’experiència, segons l’època que els hi va tocar viure, molt diferent”. Segons explica Solà la novel·la passa en un sol dia, el que permet que també hi aparegui la foscor, “però la foscor també pot ser un espai de refugi, de vida, de plaer, tot depèn amb quins ulls la vegis”.

Els premis de narrativa estan dotats amb la quantitat de 25.000 euros i recauen en obra ja publicades l’any anterior. Enguany totes dues peces han estat editades per Anagrama.

Article publicat a El Punt Avui, clica aquí per accedir-hi