La Federació d’Editors Europeus (FEP) va elogiar ràpidament l’aprovació d’una nova legislació per part de la Unió Europea que, entre les seves disposicions, exigeix ​​que les “empreses d’IA de propòsit general” respectin la llei de drets d’autor i tinguin polítiques en aquest sentit.

Els funcionaris de la FEP van qualificar la Llei d’Intel·ligència Artificial (IA) de la UE, que es va aprovar el 2 de febrer, com la “primera regulació concreta de la IA” i van dir que la legislació pretén “garantir el desenvolupament ètic i centrat en l’ésser humà d’aquesta tecnologia i prevenir els abusos”. o la llei de pràctiques il·legals, que també exigeix ​​transparència sobre quines dades s’estan utilitzant en la formació dels models”.

“Aquesta obligació de transparència és essencial per permetre als editors fer valer els seus drets i garantir que les seves obres no s’han utilitzat il·legalment per a la formació d’una IA”, va escriure la FEP en un comunicat de premsa que recolza l’aprovació de la legislació. “Complementarà les obligacions de drets d’autor existents que permeten sobretot als titulars de drets retirar les seves obres dels usos de la mineria de text i dades i donar suport al desenvolupament d’un ecosistema de llicències”.

Més de 200 organitzacions dels sectors creatius i culturals d’Europa han fet pressions en suport de la legislació, argumentant que el ràpid desenvolupament de la IA s’ha habilitat per l’ús il·legal d’obres protegides per drets d’autor per formar els models, i es va dur a terme sense cap divulgació, o remuneració: a aquells els quals s’ha utilitzat l’obra protegida. “El desplegament de l’IA generativa ja ha desestabilitzat el mercat, inundant-lo de contingut d’IA i sovint sense informar els consumidors de l’origen del contingut”, va escriure la FEP.

Article publicat a Publishers Weekly, clica aquí per accedir-hi