Martha Casas, Leticia Ramírez, Marisol Flores i Ivete Bravo van posar sobre la taula l’escassa participació de les dones en el desenvolupament d’aquesta tecnologia

“Volem que les nenes siguin capaces d’imaginar-se en altres formes”, va assenyalar Leticia Ramírez, membre del Centre de Recerca en Matemàtiques (Cimat) i una de les investigadores que va estar al panell: “Dones a IA” com a part del programa de FIL Ciència.

Ramírez va compartir que, segons un estudi del 2018 de la revista Wired, la participació de les dones a escala global va ser només de 20 per cent als Països Baixos; de 13, als Estats Units, i només de 8,7% a Espanya, únic país hispanoparlant de l’anàlisi. Ivete Bravo, també membre del Cimat, va afegir que un altre estudi, realitzat el 2022, va quantificar que en el desenvolupament tecnològic de les intel·ligències artificials a Amèrica Llatina les dones representen només 18% dels investigadors actius.

Tot i que hi ha hagut un increment de 7.4% en els treballs relacionats amb intel·ligències artificials a escala mundial, la bretxa continua sent notòria, així ho va assenyalar Marisol Flores, professora de la UNAM i membre del Sistema Nacional d’Investigadors. Flores va explicar a l’auditori que els canvis tecnològics afecten la vida quotidiana i, alhora, la vida quotidiana acaba per afectar la tecnologia, per la qual cosa és important parlar dels processos tecnològics i, a més, d’una intersecció de gènere a causa de la poca representació.

Article publicat per FIL Guadalajara, clica per accedir-hi