El Gremi d’Editors de Catalunya celebra la Nit de l’Edició el dilluns 4 de desembre al Teatre Goya de Barcelona, on es lliurarà el Premi Atlàntida

El Premi Atlàntida es lliurarà als municipis de Calonge i Sant Antoni i Urueña per l’enorme esforç i perseverança en defensa de les llibreries i del llibre i per la dedicació a la dinamització econòmica, cultural i turística dels municipis a partir de la recuperació d’espais urbans com a llibreries que, a més, fomenten la lectura amb esdeveniments culturals vinculats a la literatura.

El projecte Calonge, Poble de Llibres es va inaugurar el desembre de l’any 2021. El dia 10 de desembre van obrir les 6 noves llibreries de Calonge (La llibreria de Sant Antoni és un negoci que ja fa molts anys que és obert) i durant el primer any es van vendre més de 35.000 llibres. La proposta va néixer com una iniciativa de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni per revitalitzar el centre històric. L’objectiu era convertir-se en la primera book town estable de Catalunya (i la segona d’Espanya). Van iniciar una campanya per atraure llibreters que volguessin obrir el seu negoci a Calonge promovent diferents ajudes i subvencions i van rebre fins a 200 sol·licituds per obrir noves llibreries.

Calonge i Sant Antoni s’han consolidat com un referent de la cultura i el llibre a Catalunya. Durant l’any el municipi organitza diferents activitats i certàmens relacionats amb el món literari com presentacions de llibres, concerts literaris, maridatges de literatura i vi i visites guiades a les diferents llibreries entre d’altres. Gràcies a la creació d’aquest projecte, el municipi ha aconseguit captar un tipus de turisme interessat en el món del llibre i la cultura fet que ha permès també desestacionalitzat la massificació de la temporada d’estiu.

Urueña és un poble de 203 habitants situat a Valladolid (Castella i Lleó). Actualment hi ha nou llibreries i espais dedicats al món de la lectura i la literatura. Els diferents comerços estan especialitzats en temàtiques: viatges, periodisme, cinema, infantil, naturalesa, món rural, etnografia… Destaquen les llibreries Páramo i El Rincón on es poden trobar llibres antics i descatalogats. El Centro e-LEA Miguel Delibes és un espai de 1.300m2 dedicat a la lectura, l’escriptura i les seves aplicacions. Durant l’any s’hi fan exposicions, tallers, presentacions de llibres, conferències, debats i simpòsiums literaris. Complementa l’oferta cultural el museu del conte Colección Rosana Largo.

La primera llibreria que es va obrir a Urueña va ser l’Alcaravan ara fa 30 anys. La resta de comerços literaris van obrir el 2007. El projecte va començar gràcies a la iniciativa de la Diputació de Valladolid que seguint els referents d’altres països europeus com Hay-on-Wye a Gal·les buscaven un poble de la província per poder-hi plasmar el mateix projecte. La vila escollida va ser Urueña degut al seu llegat cultural i artístic que des de feia anys caracteritzava el poble amb equipaments reconeguts com la Fundació Joaquín Díaz, el museu de la música, estudis de gravació, enquadernació i maquetació gràfica. Tot plegat va fer que l’ajuntament comprés durant anys diferents solars abandonats per construir-hi espais dedicats al món literari. Finalment el 2007, Urueña va esdevenir el primer poble d’Espanya en ser declarat Villa del Libro.

Actualment cada any passen per Urueña més de 25.000 turistes que motivats per diferents inputs literaris visiten el poble ja sigui per trobar-hi llibres de temàtica molt concreta, assistir a presentacions de llibres en exclusiva o per celebrar-hi congressos i certàmens relacionats amb el món de les lletres.

Consulta la nota de premsa en pdf

Consulta la web de La Nit de l’Edició