Avui entrevistem a Pak Gallego, editor del Ediciones el Transbordador, que recentment s’ha agremiat com a nou membre del Gremi d’Editors de Catalunya i li volem donar la benvinguda.

Francisco Gallego Arredondo, nascut a Barcelona al 1978, més conegut com Pak. Ex DJ del Sr Lobo i Metalzone. Jugador i lector per oci. Autor de mes de una trentena de jocs de taula. Editor de jocs i fundador de GDM Games, amb jocs publicats arreu del món en mes de 25 idiomes. Responsable de la secció de jocs a Verkami. Professor de secundària a una assignatura optativa de jocs de taula. Professor de cicle i grau de disseny de jocs a ENTI UB, aixi com del màster de gamificació.

Quan i per què neix la vostra editorial? 

El transbordador neix a Málaga al 2015 i torna a néixer al novembre de 2022 quan la comprem desde GDM Games desprès d’un anunci de tancament a xarxes.

Quins són els objectius de l’editorial? Què creieu que podeu aportar al món del llibre català?

El nostre objectiu és defensar els autors catalans arreu del món. Amb els jocs hem aconseguit arribar a traduir fins a 26 idiomes diferents, exportant les nostres idees. Amb els llibres copiar aquest sistema que tan be ens ha funcionat.

L’objectiu és seguir fent llibres de les nostres autores i autors i anar a fires internacionals a vendre els drets.

Al llibre en català de moment no aportarem gaire cosa, ja col.laborem amb editorials que fan una gran feina com ara Chronos  o Mai Mes amb qui fem joc de rol en català. Tot i aixi, no descartem publicar alguns llibres en català.

Com valoreu la situació actual del món del llibre a Catalunya, i què creieu que es podria fer per a millorar la situació?

Hem de potenciar més els autors locals, igual que al món del joc, ens hem trobat que no se li dona valor al quilòmetre zero.

A més, està mal vist que es tradueixin al castellà, ens han aconsellat molt no agafar obres que ja estiguin en català i entenem les raons. Als llibres que traduïm del català no se’ls vol fer promoció a Catalunya, deixant autors i autores fora del circuit, posant per davant obres d’autoria estrangera a la catalana.

En quin o quins aspectes espereu més que us pugui ajudar el fet d’haver-vos associat al Gremi?

L’accés a la informació que ens dona el Gremi es vital, només amb l’ajuda per poder obtenir subvencions, que no sabíem que existien, ja val la pena.