Avui entrevistem a Lluís Tolosa, fundador de Tolosa Wine Books, que recentment s’ha agremiat com a nou membre del Gremi d’Editors de Catalunya i li volem donar la benvinguda.

Lluís Tolosa (Barcelona, 1968). Sociòleg i escriptor, especialitzat en enoturisme i divulgació de la cultura del vi. 25 llibres publicats sobre vins i enoturisme, més de 100.000 exemplars venuts. Best Wine Tourism Book in the World (Paris, 2021). 12 premis nacionals i internacionals, premiat a París, Frankfurt i Pequín. 200 articles publicats sobre vins i enoturisme. Conferenciant habitual i ponent a diferents congressos. Professor de comunicació i màrqueting de l’enoturisme. Professor a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Escuela de Enoturismo de Castilla y León, Universitat Abad Oliba i CETT-Universitat de Barcelona.

Quan i per què neix la vostra editorial? 

Tolosa Wine Books neix l’any 2010 com a editorial especialitzada en llibres i guies de vins i enoturisme. És l’evolució de la meva feina com a autor, després de publicar amb una dotzena de llibres amb diferents editorials i de fer algunes proves d’autoedició. La primera via era inviable, la segona m’oferia més oportunitats de fer els llibres que desitjava i guanyar-me la vida. Vaig fer el màster en edició de la UAB i vaig començar amb editorial pròpia, primer per publicar els meus propis llibres, després per publicar llibres en coautoria i poc a poc per a publicar llibres d’altres autors i començar a comprar drets de traducció de llibres estrangers.

Quins son els objectius de l’editorial? Què creieu que podeu aportar al món del llibre català?

L’objectiu és doble, d’una banda la meva realització personal com a autor i la viabilitat econòmica de la meva activitat, i l’altra la divulgació de la cultura del vi i l’enoturisme. Aporto al món del llibre en català una col.lecció de llibres de vins i enoturisme que no teníem, i que són molt habituals en altres països.

Lluís Tolosa. Fotografia: Jean-Yves Bardin

Com valoreu la situació actual del món del llibre a Catalunya, i què creieu que es podria fer per a millorar la situació?

Crec que és un sector molt professional, dinàmic i diversificat. No sabria dir-vos que es podria fer per millorar la situació, és un tema complex

En quin o quins aspectes espereu més que us pugui ajudar el fet d’haver-vos associat al Gremi?

M’he associat per cinc motius, bàsicament:

  1. Per superar la sol·litud professional i d’alguna formar part d’un col.lectiu
  2. Per accedir a oportunitats de formació continuada
  3. Per buscar suport en l’internacionalització de la meva activitat
  4. Per intentar accedir a les primeres subvencions que mai he tingut
  5. Per disposar d’assessorament fiscal en la meva activitat