Avui entrevistem a Montserrat Terrones, directora de l’Editorial Finestres, que recentment s’ha agremiat com a nou membre del Gremi d’Editors de Catalunya i li volem donar la benvinguda.

Editorial Finestres és una editorial ubicada a Barcelona de còmic d’autor en català.

Agermanada amb la Llibreria Finestres, comparteix amb aquesta la passió pel fons i, per tant, volen publicar còmics que es converteixin justament en això, títols de fons. I per fer-ho, aposten per traduir les novetats més rellevants del panorama internacional, recuperant títols indispensables i comencen a produir obres noves directament en català.

Pensen en els seus lectors com aquells amants del còmic que es deleixen per poder-lo llegir en la seva llengua i en tots aquells lectors de literatura contemporània en català, que ara tot just tindran l’oportunitat de descobrir, si encara no ho han fet, la gran riquesa i potència narrativa i visual de la novel·la gràfica.

Son realistes i ambiciosos, per això volen publicar 10 títols l’any, amb uns estàndards de qualitat elevats, perquè entenen el llibre com un objecte preciós i volen que els seus llibres en siguin, de preciosos.

No li fan fàstic a cap gènere, la seva bandera és que els còmics siguin bons i reflecteixin, també, la individualitat de l’autor i de les autores, perquè en pensen publicar moltes. Editorial Finestres és un projecte impulsat per l’empresari i filantrop Sergi Ferrer-Salat, gran aficionat al còmic, i dirigit per Montserrat Terrones.

Quan i per què neix la vostra editorial?

Editorial Finestres neix el 2021 amb la voluntat de normalitzar a presencia de còmic per adults en llengua catalana a les llibreries i afavorir la creació de còmics directament en català.

Quins son els objectius de l’editorial? Què creieu que podeu aportar al món del llibre català?

El nostre objectiu és normalitzar la presència del còmic en català i, per fer-ho, intentem publicar les novetats dels autors internacionals més rellevants en llengua catalana, seguint el model de les editorial de literatura.

Fotografia: Jordi Borràs

Com valoreu la situació actual del món del llibre a Catalunya, i què creieu que es podria fer per a millorar la situació?

Creiem que es publiquen massa títols i que aquests tenen una vida molt curta. Caldria publicar menys, de manera que els llibres tinguessin més recorregut i es poguessin ampliar les tirades.

En quin o quins aspectes espereu més que us pugui ajudar el fet d’haver-vos agremiat al Gremi?

Sempre és bo formar part d’associacions i, a més, forma part del tarannà català. Esperem que formar part del Gremi ens ajudi a anar plegats i tenir més força en les reivindicacions que es facin com a editors.