Es troba disponible i en obert la plataforma per a realitzar el dipòsit de les versions digitals de llibres i publicacions periòdiques al web de la Biblioteca Nacional (BNE).

El passat mes de maig es va aprovar una modificació de la Llei de Dipòsit Legal. Entre les principals novetats es trobava la inclusió dins de la Llei del lliurament de les versions digitals prèvies a la impressió de llibres i de publicacions seriades.

Des de llavors, la Biblioteca Nacional (BNE), en col·laboració amb els centres de conservació de les Comunitats Autònomes, ha desenvolupat un espai web per a realitzar el dipòsit d’aquests fitxers digitals.

En aquesta plataforma, disponible a https://deposito.dl-e.es/ els editors poden sol·licitar un usuari per a començar a realitzar el dipòsit d’aquestes publicacions.

El sistema per a realitzar el dipòsit s’ha dissenyat amb la intenció que fos molt senzill i l’únic requisit és nomenar els fitxers dipositats amb el número de dipòsit legal, l’ISBN o l’ISSN. Encara que es permeten tots els formats de fitxers, des de la BNE es recomana el lliurament en PDF. Cal assenyalar que en el seu desenvolupament s’ha comptat també amb la col·laboració d’alguns editors que en els darrers mesos han provat el sistema. També es preveu incorporar un servei d’empremta digital desenvolupat per CEDRO que facilitarà la protecció dels continguts dipositats davant d’usos il·lícits.

Les publicacions dipositades seran accessibles tant en la Biblioteca Nacional com en els centres de conservació de les Comunitats Autònomes mitjançant un sistema d’accés segur.

La nova Llei 8/2022, de 4 de maig, preveu que es faci el dipòsit de l’arxiu digital previ a la impressió dels llibres i publicacions en sèrie als centres de conservació de les comunitats autònomes i, a més a més, a la Biblioteca Nacional d’Espanya. Però, de moment a la Biblioteca de Catalunya no cal fer aquest dipòsit. Ara bé, us confirmem que sí cal fer-lo en línia directament a la Biblioteca Nacional d’Espanya. Per gestionar el lliurament, us heu de registrar a la pàgina web: https://deposito.dl-e.es/

D’altra banda, tot i fer el dipòsit de l’arxiu digital previ a la impressió a la Biblioteca Nacional d’Espanya, cal continuar dipositant els 4 exemplars dels llibres impresos a l’Oficina del Dipòsit Legal de Barcelonai, respecte a les publicacions en sèrie, si es diposita el fitxer digital previ de les publicacions en sèrie, només caldrà dipositar 3 exemplars en paper a l’Oficina del Dipòsit Legal de Barcelona

D’altra banda, l’esmentada Llei també incorpora noves tipologies objectes de dipòsit legal i que us especifiquem a continuació:

· Catàlegs comercials de llibreries, editorials i subhastes. S’han de dipositar 4 exemplars.
· Videojocs, que inclouran tots els continguts digitals, i exclouran els objectes tridimensionals. S’han de dipositar 3 exemplars.
· Punts de llibre. Només punts de llibres que no siguin merament propaganda comercial d’un llibre. S’han de dipositar 3 exemplars.
· Publicacions sota demanda. S’han de dipositar 3 exemplars.

Preguntes freqüents i respostes de la Biblioteca Nacional

  • ¿De qué tipo de archivo estamos hablando? Se recomienda un pdf; ¿Pero de qué calidad, puede tener marcas de agua…?

Según la normativa publicada, en el caso de libros y publicaciones periódicas (revistas y prensa) el archivo digital previo a la impresión será en el formato utilizado por el editor, siempre y cuando exista ese archivo. En la BNE estamos prefiriendo el formato en pdf, luego es ese formato el que recomendamos a los editores cuando nos preguntan, pero para facilitar al editor en la medida de lo posible la tramitación, será en el formato que ellos tengan. Preferimos sin marcas de agua, puesto que de lo que se trata es de que los centros de conservación tengan la digitalización de lo publicado en papel y no la tengan que realizar ellos en un futuro buscando la conservación de la edición nacional.

  • ¿Qué garantías de seguridad tenemos?

La BNE ya tiene práctica en la seguridad de los archivos electrónicos desde hace ya más de una década con relación al depósito legal electrónico de lo publicado en internet. Actualmente la BNE ya cuenta con 164.294 libros electrónicos depositados (97.237 de los cuales ya están accesibles para los usuarios). Estas obras con derechos solo se pueden consultar en la sede de centros de conservación (BNE y bibliotecas autonómicas), solo se consultan en local. La consulta que se ofrece tanto en la BNE como en los otros centros de conservación no permite la descarga en local de ninguna publicación. Se accede directamente al servidor de la BNE por RDP (Remote Desktop Protocol), que es el equivalente a conectarte a otro ordenador desde tu pantalla, como si tuvieras un monitor “tonto”. De esta manera no se pueden descargar los documentos, ni enviar por correo electrónico, ni guardar en ningún dispositivo externo (CD, USB…). A los centros de conservación autonómicos se les manda una aplicación para que la instalen en los ordenadores al público desde los que van a ofrecer el acceso a las publicaciones con derechos e, igual que en la BNE, desde esos puntos de acceso conectan directamente, como si de un escritorio remoto se tratase, con el servidor de la BNE, de manera que no pueden descargarse nada en local.

En la BNE tratamos de ser muy rigurosos en el cumplimiento de la Ley de Propiedad Intelectual. De hecho, aprovecho para comentaros que estamos colaborando con CEDRO para aprovechar que la BNE va a tener estos contenidos y que se puedan generar “huellas digitales” que permitan a CEDRO detectar usos ilícitos. (Esto, lógicamente sólo se hará en las obras de aquellos editores que lo autoricen).

En cuanto a la seguridad de la propia infraestructura de la BNE, si bien en estos temas siempre conviene ser cautos, para la BNE el patrimonio digital es de total importancia porque hace ya muchos años que a través de la digitalización de fondos o el ingreso de “nacidos digitales” contamos con una gran colección digital, cuya conservación es también misión esencial de la BNE.

Además, la BNE es una infraestructura crítica del Estado, lo cual también tiene implicaciones en aspectos de seguridad informática.

  • Si se realizan descargas indebidas, ¿quién responderá ante los perjuicios que se deriven?

Como decíamos, no se pueden realizar descargas indebidas, pero si se hicieran el responsable será quien comete la infracción. Pero, en todo caso, sería algo que afectaría enormemente a la imagen de la BNE. Para nosotros este asunto es muy importante también.

  • ¿Qué ocurre con editoriales que firman contratos por todo el mundo?

La Ley obliga a los editores que tengan su sede en España, publiquen en las lenguas de España o en otras, impriman fuera del país o no.

Consultes: bcdl@bnc.cat / depositolegal@bne.es

Més informació: