• El president del Gremi d’Editors de Catalunya reclama un acord polític per aprovar els pressupostos de la Generalitat pel 2023 i acostar la despesa de Cultura en l’objectiu del 2% i poder desenvolupar el Pla Nacional del Llibre i la Lectura.

  • Les dues grans tendències de 2022 han estat que les llibreries han recuperat clarament terreny en la preferència dels lectors davant del comerç electrònic i el creixement de la literatura juvenil.

  • Preocupació entre els editors per les incerteses que planen sobre el 2023 per la pujada de preus i del tipus d’interès.

  • Les editorials de continguts educatius lamenten el fort perjudici econòmic que representa que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya hagi endarrerit la implantació dels nous programes curriculars de la reforma educativa.

El sector editorial preveu que en aquest 2022 es consolidaran els nivells de vendes i de lectors que s’han assolit en els dos darrers anys pel que fa als llibres d’interès general, exclòs el llibre de text. Aquesta consolidació ha vingut donada en el 2022 per la fortalesa dels dos grans gèneres tradicionals de ficció i no ficció, als quals s’ha incorporat el públic juvenil amb el creixement de la novel·la per a joves i la consolidació del còmic, el manga i la novel·la gràfica.

El Gremi d’Editors de Catalunya ha fet un balanç del 2022 amb motiu de la celebració de la Nit de l’Edició, la trobada anual del sector editorial en la qual el Gremi d’Editors lliura el Premi Atlàntida a una personalitat de reconegut prestigi que hagi destacat per la defensa del llibre i la lectura. Enguany ha estat per a l’actor i director teatral Josep Maria Pou. En aquest mateix acte la Cambra del Llibre de Catalunya entrega el Memorial Fernando Lara a una iniciativa empresarial jove del món llibre, que enguany serà per a l’Editorial Flamboyant; i l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya lliura el Premi de Traducció Ángel Crespo a la millor traducció de l’any a Pablo Martín Sánchez.

Durant la celebració de la Nit de l’Edició, que tindrà lloc al Teatre Romea a les set de la tarda, es farà també un reconeixement a les editorials que compleixen anys rodons, com és el cas dels 100 anys d’activitat continuada d’Editorial Salvatella, els 75 anys d’Editorial Reverté, els 50 anys d’Editorial Base i del Centre de Pastoral Litúrgica, i els 25 anys d’Ediciones Cáñamo.

El Gremi d’Editors de Catalunya ha destacat la importància dels guardonats que «demostren la vitalitat i la diversitat del sector editorial a Catalunya». Durant la roda de premsa, el president del Gremi ha expressat la seva satisfacció «per l’evolució del 2022, que malgrat que tindrà un creixement modest respecte al 2021, es pot considerar un gran èxit haver consolidat les mateixes xifres de l’any anterior, que va ser el millor de la darrera dècada».

El president del Gremi d’Editors de Catalunya ha destacat l’èxit d’enguany tant del dia de Sant Jordi, amb la superilla de llibres al voltant del Passeig de Gràcia, com de la Setmana del Llibre en Català al Moll de la Fusta; i s’espera culminar amb èxit també el Manga Barcelona, que se celebra entre el 8 i l’11 de desembre, també en un escenari nou i més espaiós a Fira de Barcelona de l’Hospitalet de Llobregat. En aquest sentit ha afirmat que «si es confirmen les expectatives de que el llibre sigui un dels regals més destacats d’aquestes festes de Nadal, el 2022 tancarà amb un creixement de l’ordre del 2% pel llibre d’interès general i confirmarà la bona salut del llibre».

Dos dels fenòmens més destacats que s’han produït el 2022, segons el president del Gremi d’Editors de Catalunya, han estat «per una banda que les llibreries han tornat a recuperar el terreny que havien cedit al comerç electrònic durant la pandèmia i avui de cada 100 llibres que es venen 70 es venen en llibreries, 23 són llibres en paper venuts a través del comerç electrònic i 7 són llibres electrònics.» I l’altra tendència important ha estat la decidida incorporació dels joves a la lectura de novel•les amb una clara vinculació a fenòmens de les xarxes socials.

En aquest sentit el president del Gremi ha assenyalat que aquests són dos clars  indicadors de la bona salut del sector. «Les llibreries tenen un paper que va molt més enllà de la venda estricta de llibres, són autèntics agents culturals als que cal donar suport  i la incorporació de joves a la lectura ha estat una de les conseqüències clares dels nous hàbits després de la pandèmia que sembla que ha vingut per quedar-s’hi i ens permet ampliar la base de lectors en un segment amb una clara perspectiva de futur».

Sobre el llibre digital, el Gremi d’Editors de Catalunya constata que, després del gran creixement que va tenir el llibre digital els dos anys de la pandèmia, enguany s’ha estabilitzat amb unes xifres que representen, en conjunt, al voltant del 7,5 % de la facturació total del sector. En aquest sentit, va destacar que s’està fent un esforç especial amb l’audiollibre, «que ha començat amb força i que pot tenir un desenvolupament important en els propers anys», segons Patrici Tixis.

Respecte a la pirateria, ha assenyalat que hi ha hagut progressos importants per conscienciar del valor de la creació intel·lectual, però encara s’estan compartint de manera il·legal arxius digitals a través de plataformes de missatgeria electrònica, i que els audiollibres és un dels formats en els quals més incidència està tenint la pirateria.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya ha lamentat també la decisió del Departament d’Educació d’endarrerir la implementació dels nous programes curriculars de la reforma educativa, pel fort perjudici econòmic que ha tingut per les editorials de llibres de text que han realitzat fortes inversions econòmiques en la renovació dels continguts educatius i no podran recuperar aquesta inversió.

Pel que fa al sector de l’exportació, segueix recuperant-se després de la forta caiguda del 2020. En aquest sentit, Patrici Tixis, ha comentat que «la fira Liber ha marcat un punt d’inflexió per anar recuperant les xifres de vendes a l’exterior que hi havia abans de la pandèmia».

Patrici Tixis ha insistit en la importància que es puguin aprovar els nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 2023 i que, sobretot, continuïn en la línia iniciada l’any passat d’incrementar els recursos públics destinats a Cultura que ens acostin al 2 %. De la mateixa manera, des del sector del llibre es desitja que a finals del proper any es pugui començar a implementar el nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura.

Respecte a les projeccions del 2023, el president del Gremi d’Editors de Catalunya ha assenyalat que «es preveu un any difícil i complex sobre el qual no es poden fer previsions perquè la situació econòmica és molt incerta, derivada del creixement de costos de les matèries primeres, de l’energia, de la inflació i dels tipus d’interès». En aquest sentit, ha assenyalat que «durant el 2022, el sector editorial ha fet esforços importants davant del fort creixement dels costos, i que només ha traslladat una petita part d’aquest increment al lector amb una pujada de preus molt per sota de la inflació» i ha afegit que «la indústria editorial entra en aquesta nova etapa d’incertesa amb una bona salut i amb la confiança de poder fer front als nous reptes».

Més informació:

  • Consulta la nota de premsa en format PDF aquí