Article publicat a VilaWeb l’11 d’octubre de 2022. Fes clic per veure l’article original

Demà s’inaugura a Sant Cugat el certamen que commemora el centenari del naixement del poeta i el cinquantè aniversari de la seva mort

No passa tan sovint que la commemoració d’un centenari literari serveix per a sacsejar tantes consciències com veiem darrerament amb Gabriel Ferrater, de qui es compleixen també cinquanta anys de la mort. Per això hi ha una expectativa molt alta per veure què presenta el vint-i-dosè Festival Nacional de Poesia, que s’inaugura demà a Sant Cugat del Vallès amb l’autor de Les dones i els dies com a màxim protagonista.

Ferrater es va instal·lar a Sant Cugat els darrers anys de la seva vida –entre el 1965 i el 1972– i per això sempre ha tingut molta importància en la programació literària de la ciutat i del festival de poesia, però enguany ha esdevingut el pal de paller sobre el qual s’estructura tota la programació, començant per l’espectacle inaugural, Vull subornar la joventut, demà al Teatre-Auditori.

Pol López es posa en la pell de Ferrater reproduint-ne les paraules, pronunciades en diferents entrevistes i conferències. L’espectacle permetrà de fer una recreació de la figura del poeta, i fins i tot se’n podrà sentir la veu original, ja que l’espectacle incorpora talls d’àudio de les classes de literatura catalana que Ferrater va impartir a la primigènia Universitat Autònoma, que a final dels anys seixanta es va establir al monestir de Sant Cugat. Pau Carrió en signa el muntatge, la dramatúrgia del qual ha anat a càrrec d’Andreu Gomila, guanyador del premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater 2020. La peça és una producció de l’Ajuntament de Sant Cugat que es va veure al passat Festival de Poesia de Barcelona amb una gran acollida de públic.

A partir d’aquí, taules rodones, conferències, espectacles i molts recitals poètics per a convertir Sant Cugat en l’epicentre literari del país aquesta tardor, o com a mínim en l’epicentre poètic des del qual s’irradiaran moviments tectònics per estendre tot allò que passi a la ciutat a la resta del país els mesos vinents.

Mirada total

Segons els organitzadors, el festival vol oferir una mirada total sobre Ferrater: “No es recordarà únicament la seva figura, cabdal a la literatura del segle XX, sinó que l’abordarem de maneres molt diverses, des de recitals dels seus poemes a espectacles on prendrà vida. Durant dues setmanes, la ciutat vallesana permetrà una immersió en la vida i obra del poeta.”

Si el Festival Nacional de Poesia fos un restaurant, hi ha uns quants plats que no us podríeu perdre i també uns suggeriments de temporada. Entre les estrelles de la carta tenim la tradicional Nit de Poesia. Serà el 15 d’octubre al monestir, amb el títol “No diré res de mi”, i haurem d’estar atents per veure i saber qui són els poetes que diran Gabriel Ferrater en moviment acompanyats del Quartet Brossa. El mateix dia, a la sala Clavé, hi haurà un Poeta de Guàrdia en Viu, en el qual Josep Pedrals, Maria Callís i Gomila faran de discjòqueis poètics i recitaran a gust del públic.

Un altre dels plats estrella de la temporada i que també és ineludible el tindrem el 18 d’octubre, quan Lluís Anton Baulenas, Gemma Deusedas i Pau Mainé ens oferiran el seu Planeta Ferrater, una peça poètico-musical en l’estil que ja ens té acostumat Baulenas amb obres com el seu homenatge a Boris Vian o De Sueca a l’Empordà, que també va rodant per biblioteques gironines i on explora la relació entre Joan Fuster i Josep Pla. Serà a la biblioteca central Gabriel Ferrater.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí