El gerent català de la centenària editorial Joventut i president de l’IBBYcat (Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil) i l’OEPLI (Organizacion Española Para el Libro Infantil y Juvenil) va ser escollit el passat dia 8 per l’assemblea general de l’IBBY com a nou membre del comitè executiu. La votació va tenir lloc en el context del Congrés que aquesta l’IBBY celebrava a Malàisia i en el qual assistien els representants de les més de 70 seccions nacionals que la configuren. Des de l’etapa de la també editora Reina Duarte (2008-2010), que no es comptava amb cap representant al màxim òrgan de gestió de l’entitat.

L’IBBY (International Board on Books for Young People) és una organització sense ànim de lucre creada l’any 1953 per Jella Lepman amb l’objectiu de conscienciar de la importància dels llibres infantils com a mitjà per promoure l’entesa i la pau Internacionals. Està integrada per professionals i institucions de països de tot el món i és l’entitat internacional més important i prestigiosa en l’àmbit de la iteratura infantil i juvenil.

Forma part de la UNESCO i UNICEF i desenvolupa un paper cabdal per preservar el dret de tots els infants i joves als llibres i la literatura de qualitat. Està compromesa amb els principis de la Convenció Internacional dels Drets dels Infants, un dels quals reivindica el dret de tots ells a l’educació i a l’accés a la informació. Gràcies a la iniciativa de l’IBBY, la declaració insta a totes les nacions a promoure la producció i distribució de llibres per a infants i joves. L’IBBY també té relacions de cooperació amb altres organitzacions internacions i institucions de tot el món relacionades amb els llibres infantil i juvenils i exposa i programa accions en les fires i els esdeveniments de LIJ més importants.

Entre les seves accions més emblemàtiques hi ha l’organització dels premis Andersen, l’impuls de les col·leccions i seleccions Silent Books o Outstanding Books for Young People with disabilities, l’actualització de la IBBY Honour List o la promoció del Dia Internacional del llibre Infantil i Juvenil, entre d’altres.

El comitè Executiu és l’òrgan que determina les polítiques i els programes de l’organització. A banda de treballar per l’entitat i els reptes que es planteja, Lluís Zendrera actuarà també com a interlocutor del comitè amb les seccions d’Amèrica Llatina i el Carib i amb el CERLALC (Centro Regional Para el Fomento del Libro en América Latina y el Caribe).

El nomenament de Lluís Zendrera és important i estratègic, per a la connexió i projecció internacional del sector de la literatura infantil i juvenil catalana, castellana, basca, gallega i llatinoamericana i per a l’establiment de vincles amb projectes, entitats i especialistes d’arreu.

La notícia arriba després d’un anys de feina intensa i coordinada de moltes institucions i entitats per posicionar internacionalment la nostra LIJ. Coincideix amb el 40è aniversari del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, l’entitat de la qual en Lluís Zendrera n’és president i que és ambaixadora de l’IBBY a tot el territori de domini lingüístic de la llengua catalana i amb llançament d’una nova marca i pàgina web, que justament busca fer més explícit el vincle fundacional del Consell amb l’IBBY internacional i els valors que encara avui representa. També és una fita important per al posicionament de Barcelona com a seu del Congrés Internacional de l’IBBY del 2028.

A banda de la renovació del comitè executiu l’entitat ha escollit a Sylvia Vardell com a presidenta i ha canviat el secretariat que entoma Carolina Ballester, en substitució de la Liz Page, vinculada fortament a l’IBBY des del 1997.

Més informació: