Article publicat El Punt Avui el 23 d’abril de 2022. Fes clic per veure l’article original

A Catalunya hi ha una proporció d’escriptors, editorials, llibreries i distribuïdors més alta que en la majoria de països veïns. La llàstima és que la xifra de lectors queda força enrere, i potser per aquest motiu també hi ha, al llarg de tot l’any i de tot el territori, una gran quantitat de fires i festivals relacionats amb el llibre, per actuar de teranyina que atregui i sedueixi el lector potencial i, naturalment, que incentivi el lector habitual, assedegat de novetats.

Una de les fires actualment més importants i consolidades, que aquest setembre arribarà a la 40a edició, és La Setmana del Llibre en Català. Ha tingut lloc a diversos espais però el darrer, el Moll de la Fusta de Barcelona, ha agradat a organitzadors, llibreters i visitants. I també estan consolidats altres exemples, com ara Kosmopolis, el festival internacional de literatura amplificada (al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), i Literal, fira d’idees i llibres radicals (al recinte de la Fabra i Coats). L’any passat es va estrenar, també a la Fabra i Coats, el festival de gènere fantàstic i ciència-ficció, 42.

En literatura infantil hi ha la Setmana de l’Àlbum, centrada en el ric sector dels àlbums il·lustrats; Flic, i també Món Llibre, al CCCB. I encara hi ha altres fires especialitzades, com Arts Libris, Fira Internacional de l’Edició Contemporània, i la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern.

Entre Girona i Salt se celebra el festival Mot; a Cerdanyola del Vallès el Cafè amb Lletres; a Igualada el Mercat de Lletres; a Móra d’Ebre el Litterarum, la fira d’espectacles literaris; a la Bisbal d’Empordà l’Indilletres, la fira del llibre de l’Empordà; al Penedès, el Festival en Veu Alta, de narració i tradició oral; a Besalú el Liberisliber, el festival de la bibliodiversitat, i, entre molts altres exemples, a Sant Just Desvern, el Novembre Literari.

Hi ha dos gèneres, però, que són clarament més abundants en el circuit de festivals literaris: la poesia i la novel·la negra i policíaca. Algunes de les trobades de poesia destacades són el Festival Internacional de Poesia de Barcelona; el Festival de Polipoesia de Barcelona; Alcools (poesia contemporània a escena, a la Sala Beckett); Horinal, Obrador de Recitacions i Noves Actituds Literàries; Ara Poesia (Girona); De Pell Sensible (Igualada), Vespres en Vers (Lleida); la Setmana de la Poesia de Sant Feliu de Llobregat; el Paraula de Santa Coloma de Gramenet; la Festa Verdaguer de Folgueroles; Poesia i + (Maresme), el Poemestiu (Empordà); el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat del Vallès; el Tocats de Lletra de Manresa…

Pots seguir llegint l’article aquí