El Premi Memorial Pere Rodeja, en homenatge al llibreter gironí Pere Rodeja i Ponsatí (1931- 2009), considerat exemple i mestre en l’ofici de la llibreria, té per finalitat:

✓ Estimular els llibreters agremiats en la seva dedicació d’activadors culturals i difusors de la llengua i la literatura catalanes, l’arrelament en el territori, la influència en els hàbits lectors, la complicitat amb l’entorn cultural, el servei i tot allò que hagi donat i doni prestigi a l’ofici de llibreter.

✓ Distingir la tasca d’una persona o entitat que hagi destacat per la seva atenció, disposició i suport envers les activitats de les llibreries i la seva difusió.

D’acord amb les bases, el jurat, format per Anna Guitart, Anna Vilanova, Ester Pujol, Rosana Lluch i Guillem Terribas, amb Marià Marín, actuant de secretari amb veu, però sense vot, reunit telemàticament el 14 de febrer de 2022, ha emès el dictamen següent:

Concedir el premi a una llibreria a: la Llibreria Etcètera, de Barcelona.

Per ser l’ànima de l’Etcètera, per la llarga història que han regalat al Poblenou farcida d’una activitat contínua i d’una enorme capacitat de reinvenció. L’Etcètera és un exemple a reivindicar de feina ben feta, el reconeixement a les llibreries que fa temps que hi són. Llibreries amb personalitat, com l’Etcètera representen la feina permanent que crea comunitat, que dóna caràcter al seu entorn, en aquest cas al barri del Poblenou. A la Xon i l’Àlex els defineix la capacitat de treball, la gran implicació que hi posen i l’aposta per dur els grans autors més enllà dels llocs cèntrics.

Concedir el premi a la divulgació dels llibres i les llibreries: al periodista i historiador de l’art Marc Giró

Amb un programa diari, entre setmana, en un horari i un format inhabitual per a parlar de llibres enmig d’altres temes, Marc Giró ha dut a la ràdio comercial un espai per la difusió de la literatura, de grans llibres, i, alhora, per a tothom, per a tota mena de públics, de manera planera, amb simpatia i un entusiasme encomanadís, una forma, en definitiva, absolutament innovadora de parlar de llibres. Al Vostè primer, Giró hi porta autors, vius i morts, però també traductors, especialistes…, llibres de tota mena de gèneres, d’editorials petites i grans, tot aconseguint un gran impacte en la prescripció que empeny la gent a anar a la llibreria. Un exemple a seguir, a ser agosarats

Xon Pagès i Àlex Lerís, llibreters.

L’any 1984 es van fer càrrec de la botiga de joguines de fusta Etcètera. A mitjans dels 90 van decidir convertir-la en una llibreria, malgrat que alguns els deien que eren uns inconscients. Ells, més aviat, es defineixen com tossuts, potser una mica inconscients. Són una llibreria de barri i practiquen la literatura Km0. L’any 2003 es va incorporar el Pedro Touzón a l’equip fundador. Són una llibreria petita que s’ha fet gran que reivindica el plaer de triar llibres. Els agrada descobrir i explorar, sentir-se lliures. Petits, però lliures i fent barri.

Marc Giró i Costa, Barcelona 1974.

Periodista i historiador de l’art, actualment presenta i dirigeix a diàriament el programa Vostè primer de RAC1. Col·labora al programa Està Passant de TV3, al diari Ara cada diumenge i a Deforme Semanal. Ha publicat els llibres, “Pijos. Guia pràctica. Qui són, què fan i on trobar-los” (Univers) i Manual de les bones maneres. Com sobreviure en societat al segle XXI (L’Albí).

Palmarès Memorial Pere Rodeja

Any 2012
✓ La Llibreria l’Altell, de Banyoles
✓ L’escriptor Josep Maria Fonalleras

Any 2013
✓ La Llibreria La 2 de Viladrich, de Tortosa
✓ El periodista Jordi Nopca

Any 2014
✓ La llibretera de la Llibreria l’Espolsada Fe Fernández
✓ L’escriptor i editor de Núvol Bernat Puigtobella

Any 2015
✓ El llibreter Joan Fàbregues, de la llibreria La Llar del Llibre, de Sabadell
✓ La periodista Rosa Maria Piñol

Any 2016
✓ La llibretera Núria Dòria, de la llibreria Dòria Llibres, de Mataró
✓ L’agent cultural Albert Pujol

Any 2017
✓ La llibretera Rosana Lluch, de la llibreria Llorens Llibres, de Vilanova i la Geltrú
✓ El director de premsa Xavier Gafarot

Any 2018
✓ La llibretera Montse Porta, de la Llibreria Jaimes, de Barcelona
✓ La periodista, traductora i filòsofa Valèria Gaillard

Any 2019
✓ Al llibreter Sergio Bassa, de la Llibreria Bassa, de Móra d’Ebre
✓ A l’escriptor, periodista, enigmista i traductor Màrius Serra

Any 2020
✓ A la llibreria Laie, amb menció especial al seu director literari, Lluís Morral
✓ El periodista i escriptor, Rafel Nadal

Any 2021
✓ A la llibretera Gemma Garcia, de les llibreries Vitel·la
✓ El periodista, Toni Puntí

Més informació:

  • Pots descarregar la nota de premsa aquí