La nova junta directiva aposta per ampliar la feina de l’Associació a tots els territoris de parla catalana i a tots els àmbits de l’edició.

  • Joan Abellà Barril, director general del Grup Enciclopèdia, va ser elegit president a l’Assemblea General de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, celebrada el passat 21 de desembre, i va assumir la presidència de l’entitat l’1 de gener de 2022.

  • La nova junta directiva es considera continuista de l’anterior, liderada per Montse Ayats i Joan Sala; només hi ha cinc noves incorporacions.

  • Abellà ha expressat els set principals objectius de la junta directiva en aquest mandat, entre els quals destaca eixamplar l’àmbit d’actuació de l’Associació a tots els territoris de llengua catalana, fomentar els àmbits de l’edició en català que són minoritaris com el còmic, el manga i l’assaig, i ampliar la base lectora.

Avui, dijous 13 de gener, s’ha celebrat la primera reunió de la nova junta directiva d’EDITORS.CAT, presidida per Joan Abellà Barril (El Pont d’Armentera, 1971) qui, des de l’1 de gener, és el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Joan Abellà, director general del Grup Enciclopèdia des de 2018, es converteix en el 14è president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, tal com es va acordar a l’Assemblea General de l’entitat celebrada el passat 21 de desembre. D’aquesta manera, Abellà agafa el relleu de la junta directiva presidida per Montse Ayats entre el 2016 i el 2020, i per Joan Sala el 2021. El mandat de la nova junta és per quatre anys, fins al 31 de desembre de 2025, tal com marquen els Estatuts de l’Associació.

La nova junta directiva declara sentirse hereva i continuadora de l’anterior. De fet, el nou president, Joan Abellà, ha declarat que el canvi de Junta «Espero que es noti poc. La junta directiva encapçalada per Montse Ayats i Joan Sala ho han fet molt i molt bé. De fet, una de les poques condicions que vaig posar (o em vaig posar) va ser que continuessin les màximes persones possibles de la seva junta. I així ha estat. En som cinc de noves en una junta de catorze; un bon equilibri per posarse en marxa ràpidament. En un cert sentit o així m’agrada pensarho, és la mateixa junta amb energies renovades. Canviaran les prioritats i les formes de fer, segur, ja que tot és prou líquid i accelerat avui dia.»

Els Objectius de la nova junta directiva

El nou president ha desgranat els 6 grans objectius de la nova junta directiva per al seu mandat. Són aquests:

  • Aprofundir i actuar en els àmbits de l’edició en què el català es juga una part important del seu futur i en què, en canvi, està en clara minoria: el còmic, el manga i l’assaig.
  • Ampliar tant com es pugui el camp de la nostra feina a tots els territoris de parla catalana.
  • Fomentar la relació indissoluble entre educació i cultura en el foment de la lectura i la seva estima provocant polítiques conjuntes que facin realitat un gran pla de foment de la lectura amb la participació intensa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  • Provocar que els fons Next Generation arribin de forma efectiva a l’edició en català per a la seva correcta transformació digital, el foment de l’economia verda i sostenible i fomentar la relació amb el sistema educatiu.
  • Potenciar la internacionalització per aconseguir exportar la literatura catalana, tenint en compte la diversitat de gèneres (narrativa, poesia, assaig i teatre) i la diversitat de públics (adult, infantil i juvenil, etc.).
  • Participar en la conceptualització i activació de la gran Biblioteca Barcelona com a reflex de la tradició de 500 anys d’història del llibre a casa nostra i com a espai que permeti dinamitzar la creativitat i potenciar la vitalitat industrial del sector, i que esdevingui un centre d’investigació i d’arxiu i també un espai de debat.

A més, també afegir, un altre objectiu: «Potser per mi el més important diu Abellà, que EDITORS.CAT esdevingui el lloc de trobada de pensament prospectiu i crític sobre el futur de l’edició en català que ens permeti imaginar polítiques actives i útils més enllà de les actuals.»

Joan Sala posa fi a 8 anys d’intensa dedicació a EDITORS.CAT

El president sortint, Joan Sala Torrent, ha desitjat a Abellà «tota la sort del món. El conec i sé que serà un bon president amb una bona junta directiva. Els hi faig tota la meva confiança i saben que em tenen pel que puguin necessitar.»

Joan Sala, director de l’Editorial Comanegra, va tancar el 31 de desembre 8 anys d’intensa dedicació a l’Associació. Va formar part durant dos anys de la junta directiva presidida per Albert Pèlach, per posteriorment ocupar càrrecs de gran responsabilitat: vicepresident durant cinc anys a la junta presidida per Montse Ayats, president (en cinc edicions) de La Setmana del Llibre en Català i, durant tot el 2021, president dEDITORS.CAT per tancar el darrer any de mandat de la junta directiva.

Fent balanç d’aquests anys, en Joan Sala diu sentirse «tranquil i satisfet» i vol «agrair a tots els membres de la junta directiva la feina feta, ja que tot hauria estat impossible sense ells; i a tots els associats agrairvos també el suport que ens heu donat; espero haver estat a l’alçada del que s’esperava de mi.»

Des d’EDITORS.CAT volem agrair molt especialment la dedicació de Montse Ayats, de Joan Sala, i de tots els membres de la junta directiva que ha pilotat EDITORS.CAT entre el 2016 i 2021.

Composició de la nova junta directiva

  • President: Joan Abellà Barril, Grup Enciclopèdia
  • Vicepresident 1: Ilya Pérdigo Kerrigan, Editorial Alrevés
  • Vicepresidenta 2n: Reina Duarte Santamaría, Edebé Educación
  • Vicepresidenta 3a: Anna Sagristà Mas, Grup Promotor/Santillana
  • Vocals:
    Jaume Ciurana Llevadot
    , Símbol Editors
    Jordi Ferré Blasco, Cossetània Edicions
    Sílvia Fornells Martí, Penguin Random House
    Joan Carles Girbés Aparisi, Grup SOM
    Gonçal López-Pampló Rius, Edicions Bromera
    Silvio Muñoz de Gispert, Editorial Vicens Vives
    Isabel Obiols Penelas, Anagrama Editorial
    Eulàlia Pagès Valls, Pagès Editors
    Alba Puig Romañach, Editorial Mediterrània
    Emili Rosales Castellà, Grup 62
  • Secretari general: Josep Lafarga Sarrà, EDITORS.CAT

Joan-AbellaBiografia de Joan Abellà

Joan Abellà Barril (El Pont d’Armentera, 1971) és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i va completar el Programa de Desenvolupament Directiu d’ESADE. A més, compta amb diverses titulacions d’ESADE i IESE en gestió cultural, coaching directiu i màrqueting digital. Expert en gestió d’equips i talent dins el món de la cultura, Abellà, com a assessor legal, ha treballat a la Filmoteca de Catalunya, l’Espai de Dansa i Música i l’Auditori i ha dirigit institucions de pes com el Poble Espanyol de Barcelona, el MACBA o la Casa Vicens de Gaudí. A més, ha exercit diferents responsabilitats a entitats com Barcelona Turisme, la Fundació Tot Raval, Òmnium Cultural, el Centre Unesco de Catalunya i el Club de Cultura TR3C. Ha estat membre del grup de reflexió Catalunya 2022 Reset. Crida per reactivar el país. Actualment, és director general del Grup Enciclopèdia, tresorer i secretari de la Fundació Joan Brossa i patró de la Fundació Bofill.

Presidents d’EDITORS.CAT

  • 1978-1981: Romà Cuyàs (Edicions 62)
  • 1982-1985: Carles-Jordi Guardiola (Edicions de la Magrana)
  • 1986-1989: Jordi Úbeda (Publicacions de l’Abadia de Montserrat)
  • 1990-1991: Jaume Pintanel (Timun Mas)
  • 1992-1995: Ramon Bastardes (Edicions 62)
  • 1996-1999: Josep Herrero (Editorial Cruïlla)
  • 2000-2005: Manuel Sanglas (Enciclopèdia Catalana)
  • 2006-2009: Lluís Pagès (Pagès Editors)
  • 2010-2011: Ernest Folch (Ara Llibres)
  • 2011-2013: Jordi Ferré (Cossetània Edicions)
  • 2014-2015: Albert Pèlach (Enciclopèdia Catalana)
  • 2016-2020: Montserrat Ayats (Eumo Editorial)
  • 2021-2022: Joan Sala (Editorial Comanegra)

Més informació:

  • Pots descarregar la nota de premsa aquí