El Gremi d’Editors de Catalunya celebra la Nit de l’Edició el dilluns 13 de desembre al Teatre Condal de Barcelona, on es lliurarà el Premi Atlàntida, el Memorial Fernando Lara a una jove iniciativa empresarial del món del llibre i el premi de Traducció Ángel Crespo.

  • El Premi Atlàntida es lliurarà a la companyia teatral Tricicle en reconeixement als seus 40 anys de promoció de la cultura, la defensa de la propietat intel·lectual i la seva relació i estimació pel món del llibre.
  • El 27è Memorial Fernando Lara per una jove iniciativa empresarial del món del llibre i que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya recau aquest any en la Llibreria lleidatana El Genet Blau.
  • El Premi de Traducció Ángel Crespo que lliura l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya serà atorgat a Magdalena Palmer per la traducció de l’anglès al castellà de l’obra “Otoño” d’Ali Smith, publicada per Nørdica Libros
  • Durant la Nit de l’Edició es farà un reconeixement a les editorials Editorial Alpina i Edhasa per la celebració dels seus 75 anys, i a Artigal Edicions, Cossetània Edicions i Edicions Llibreria Universitària (LU) pel seu 25è aniversari.

La companyia teatral Tricicle rebrà el proper 13 de desembre, en el marc de la 36a Nit de l’Edició, el Premi Atlàntida, un reconeixement que des de 1986 el Gremi d’Editors de Catalunya lliura anualment a una persona o entitat que s’ha distingit per la defensa i promoció de la cultura en general, de la defensa de la propietat intel·lectual, i del foment de la lectura. El premi és atorgat per un jurat integrat per editors i periodistes.

Premi Atlàntida

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet, Jordi Herralde, Lluís Pascual, Carme Riera, les tres llibreries més antigues de Catalunya, entre d’altres.

El jurat del Premi Atlàntida, consta de 17 membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i format pels tres vicepresidents del Gremi d’Editors de Catalunya Roman de Vicente (Urano), Patxi Beascoa (Penguin Random House) i Joan Sala (Comanegra i president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana); els editors Daniel Fernández (Edhasa i president de CEDRO), Jordi Herralde (Anagrama), Idoia Moll (Alba), Carles Revés (Planeta), Luis Solano (Libros del Asteroide) i Núria Tey (Penguin Random House); i els periodistes Ignasi Aragay (Ara), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Francisco Marhuenda (La Razón), Miquel Noguer (El País), Ramon Vendrell (El Periódico de Catalunya) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).

Tricicle, 42 anys omplint teatres de Barcelona al món

La companyia de teatre Tricicle la van fundar el 1979 a Barcelona tres estudiants de l’Institut del Teatre de Barcelona: Joan Gràcia, Paco Miri Carles Sans. Tres amics que des d’aleshores han romàs units fins ara, creant una nova escola de teatre gestual i humorístic que ha creuat fronteres, i mereixent tota mena de reconeixements internacionals. Precisament aquest 2021 han decidit abaixar el teló i posar fi a la seva carrera junts.

Al llarg d’aquestes quatre dècades, Tricicle ha estrenat 10 espectacles, dels que Joan Gràcia, Paco Mir i Carles Sans han estat alhora guionistes, productors, directors i intèrprets, i que han donat la volta al món aconseguint el reconeixement tant del públic com de la crítica.

A més dels seus espectacles teatrals, Tricicle ha fet incursions al cinema amb un llargmetratge (Palace, al 1995) i cinc curtmetratges (dos dels quals van arribar a estar nominats als Premios Goya), a la televisió amb vuit programes, i ha participat en diferents espectacles especials. Especialment recordada és la seva participació a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona, al 1992. La seva inesgotable inquietud cultural ha arribat fins i tot al món dels llibres, ja que van publicar dos com a Tricicle (“Palace” el 1995, i “Tricicle; de la Z a la A” el 2015), a banda dels què cadascun dels seus integrants han fet a títol personal.

Entre els molts reconeixements rebuts, destaquen la Medalla d’Or de les Arts Escèniques lliurat pel Ministeri de Cultura d’Espanya el 2019, o el Premi Nacional de Cultura del 2020 atorgat per la Generalitat de Catalunya, a banda de nombrosos premis nacionals i internacionals.

Memorial Fernando Lara per a la llibreria El Genet Blau

Un altre dels grans premis que es lliuren en el marc de la Nit de l’Edició és el “Memorial Fernando Lara”, que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya des de 1995, i que reconeix un jove empresari o una nova iniciativa empresarial del sector del llibre, ja sigui editor, distribuïdor, llibreter o gràfic.

El premi ret homenatge a Fernando Lara Bosch, reconegut editor i president de la Cambra del Llibre de Catalunya des de 1987 a 1994, i que va morir l’agost de 1995 en accident de trànsit amb només 39 anys.

El Memorial Fernando Lara d’enguany es lliurarà a la llibreria El Genet Blau. La llibreria, especialitzada en literatura infantil, juvenil i àlbums il·lustrats per a tota la família, va obrir les seves portes l’any 2000 al casc històric de Lleida, i l’estiu del 2021 ha obert una segona llibreria, aquesta a la Vila de Gràcia de la ciutat de Barcelona.

A més, la il·lusió de les seves tres fundadores (Mertxe París, Marina Guillén i Rafel Folch) de fomentar la lectura entre infants i joves va dur El Genet Blau a crear un segell editorial propi, Mosaics Llibres, que aposta per la publicació de literatura infantil i juvenil de qualitat.

Premi de Traducció Ángel Crespo a Magdalena Palmer

El Premi de Traducció Ángel Crespo que lliura l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya des de 1998, està reconegut com un dels certàmens més prestigiosos del món de la traducció per l’alt nivell de les obres candidates de cada any.

Rep el seu nom en homenatge al poeta, assagista i traductor Ángel Crespo i Pérez de Madrid. Nascut a Ciudad Real el 1926, va viure i morir a Barcelona el desembre de 1995. Va ser professor de literatura a Puerto Rico, Barcelona i Seattle i el 1992 va ser nomenat professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. El 1984 va rebre el Premi Nacional a la Millor Traducció, que lliura el Ministeri de Cultura d’Espanya.

El guanyador del premi d’aquest 2021 s’ha atorgat a Magdalena Palmer per la traducció de l’anglès al castellà de l’obra “Otoño” d’Ali Smith, publicada per Nørdica Libros. Fins ara l’han guanyat traductors de la talla de Victoria Alonso Blanco, José María Micó, Juan de Sola, Carlos Fortea, Celia Filipetto, Monika Zgustová, o Adan Kovacsics, per citar només alguns exemples.

Reconeixement especial pels 75 anys de les editorials Editorial Alpina i Edhasa i pels 25 anys d’Artigal Edicions, Cossetània Edicions i Edicions Llibreria Universitària (LU)

Anualment el Gremi d’Editors de Catalunya reconeix aquelles editorials associades que celebren anys rodons. D’aquesta manera el Gremi vol posar en valor la diversitat i la resiliència d’un sector de 500 anys d’història a Catalunya.

Enguany, la Nit de l’Edició farà també un reconeixement especial a Editorial Alpina i Edhasa pels seus setanta-cinc anys d’activitat editorial continuada; i a tres editorials pels seus primers vint-i-cinc anys: Artigal Edicions, Cossetània Edicions i Edicions Llibreria Universitària (LU).

Més informació: