José-Maria-Merino-CEDROPer la seva defensa de la cultura i els drets d’autor, la Junta Directiva de CEDRO ha concedit a l’escriptor i acadèmic de la RAE, José María Merino, el Premi CEDRO 2021.

«Es tracta d’un premi molt merescut», segons Daniel Fernández, president de l’Entitat, «José María Merino sempre ha posat en valor l’important paper que compleixen els escriptors en la societat i la necessitat que es respecti la seva feina».

L’escriptor corunyès va viure la seva infància i adolescència a Lleó, regió que ha tingut una gran influència en la seva literatura i d’on ha estat nomenat Fill Adoptiu el 2009. Llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, Merino va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Lleó i per Saint Louis University, i té la medalla d’honor de l’Associació de Llicenciats i Doctors Espanyols als Estats Units (ALDEEU).

Com a escriptor, va iniciar la seva marxa en la poesia, encara que també és autor de novel·les, contes i assajos. Entre d’altres, Merino va obtenir el Premi Novel·les i Contes a 1976, per la seva obra Novela de Andrés Choz; el Premi de la Crítica el 1985, per La orilla oscura, i el Premi Miguel Delibes de Narrativa, per l’obra Las visiones de Lucrecia, el 1996. També va ser reconegut amb el Premi Nacional de Literatura Juvenil el 1993, per No soy un libro, i la seva obra El río del Edén va ser guardonada amb el Premi Nacional de Narrativa el 2013. el 2008, a més, va rebre el Premi Castella i Lleó de les Lletres.

Merino va ser director del Centre de les Lletres Espanyoles i, des de 2008, és acadèmic a la Reial Acadèmia Espanyola.

Un reconeixement a la defensa dels drets d’autor

El Premi CEDRO reconeix anualment, des de l’any 2017 i de forma simbòlica, la trajectòria d’una persona o institució que destaqui per defensar la cultura en general i els drets d’autor en particular. Lorenzo Silva, Julia Navarro, Pepa Fernández i Rosa Montero van ser els premiats en 2017, 2018, 2019 i 2020, respectivament.