propietat-intelectual-CEDROCEDRO acaba de llançar un innovador registre de certificació digital d’obres per a protegir la propietat intel·lectual dels seus socis autors i editors.

Aquest servei, basat en la generació d’empremtes digitals dels continguts indexats, pot ser utilitzat per gestionar els seus drets en processos davant l’administració, en negociacions amb plataformes tecnològiques i en qualsevol controvèrsia en matèria de propietat intel·lectual. El registre serà integrat en les pàgines webs de les associacions d’autors i editors que així ho sol·licitin.

Registre, certificació i verificació d’obres

Aquest servei, accessible des de l’Àrea privada de socis, ofereix als autors i editors tres funcionalitats: registre, certificació i verificació de les seves obres.

Com explica el director general de CEDRO, «aquest registre és un sistema innovador que funciona mitjançant la generació d’empremtes digitals de les obres indexades, és a dir, creant un codi de dades encriptades de la mateixa. En cap cas, la nostra entitat guarda còpies dels arxius de les obres».

Cada obra registrada disposa d’un certificat digital que, com indica Corrales, «és una prova de confiança que una obra existeix en un moment determinat, el que és de gran utilitat per a autors i editors». I afegeix que «aquest certificat és una eina que pot servir per al desenvolupament de gestions administratives, com la sol·licitud de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb els drets d’autor; en situacions de controvèrsia en matèria de propietat intel·lectual; o en negociacions amb les plataformes tecnològiques, una vegada que s’incorpori a la nostra legislació la directiva sobre drets d’autor en el mercat únic digital».

Amb aquest registre, els autors i editors també podran verificar tant la validesa del seu certificat com la possible coincidència amb les empremtes digitals d’altres obres indexades en aquest registre, el que permetrà identificar, per exemple, cites i referències, servei de gran utilitat per a els professors universitaris.

Jorge Corrals conclou que «aquest registre és un servei més que oferim als nostres socis per dotar-los de les eines necessàries, que els garanteixi un ecosistema digital segur per als seus drets».

Registrar l’obra

Els autors i editors podran registrar tot tipus d’obres textuals, com llibres, articles, tesis, guions o obres de teatre, així com les seves traduccions. Les obres poden inscriure en el sistema encara que hagin estat publicades prèviament, però, es recomana registrar-les abans de la seva divulgació. Per registrar una obra s’han de seguir els següents passos:

1. Entrar a l’Àrea privada de socis, en la secció Serveis.
2. Omplir els camps que es demanen sobre l’obra: títol i autor (si és una obra en col·laboració indicar els altres autors).
3. Acceptar les condicions generals de el servei.
3. Pujar l’obra al registre (els formats permesos són .pdf, .txt, .doc, .docx i .epub, amb un pes màxim de 25MB). Després de la càrrega de l’arxiu, el sistema transforma aquest en empremtes digitals, CEDRO no emmagatzema cap còpia de les obres digitals.
4. Cal prémer a Arxivar i, a continuació, a Registrar.

Descarregar el certificat

Un cop s’hagi registrat l’obra, caldrà prémer a Certificar per descarregar el certificat (si no s’efectua de forma automàtica la descàrrega, punxar a Baixa certificat). Els autors i editors han de guardar aquest fitxer, ja que la nostra Entitat no conserva cap còpia del mateix.

Aquest servei també posa a disposició dels socis un arxiu, en el qual podran comprovar totes les obres certificades.

Verificar el certificat

A través d’aquest registre, es podrà verificar la validesa del certificat, en cas que un autor o editor necessiti aquesta validació davant d’una controvèrsia en matèria de propietat intel·lectual.