Article del Agus Izquierdo publicat al Núvol el 29 de juny del 2020. Fes clic per veure l’article original

L’esdeveniment tindrà lloc el cap de setmana del 29 i 30 d’agost i comptarà amb noms com Enric Casasses, Ivette Nadal, Joan Daniel Bezsonoff, Dolors Udina o Adrià Pujol

Fira-Indilletres

Poc a poc, la normalitat es va restablint, i amb ella també es reprèn l’agenda cultural de casa nostra. Si tot progressa adequadament, els pròxims 29 i 30 d’agost tornarà l’Indilletres, la fira del llibre a la Bisbal d’Empordà. L’esdeveniment prepara una tercera edició que serà inevitablement especial a causa de la realitat sociosanitària, tot i que, lluny de limitar-se, està disposada a refermar la seva consolidació: programarà una trentena d’activitats —literàries, de música i de teatre— i comptarà amb noms com Enric Casasses, Ivette Nadal, Joan Daniel Bezsonoff, Dolors Udina o Adrià Pujol i amb la participació d’una vintena d’editorials que, juntament amb els lectors, seran les protagonistes del cap de setmana per bibliòfils.

Arribem a la Bisbal i un plugim xafogós se’ns enganxa a la pell. La pluja persisteix i ens acompanya fins que ens refugiem al Castell Palau de la Bisbal, antiga llar del Bisbat de Girona, situat a la Plaça homònima. Plaça i castell són els dos escenaris de l’Indilletres 2020, i no és casualitat que en aquest matí gris ens endinsem en la construcció romànica: s’hi presenta la tercera entrega de la Fira, que promet propostes de tota mena al llarg de dos dies, des de debats i conferències a recitals poètics, clubs de lectura, concerts i presentacions de llibres. Una àmplia oferta lúdica que convertirà la capital baixempordanesa, un any més, en un punt de trobada entre lectors, agents literaris i altres professionals del món del llibre com els bibliotecaris que, de fet, donaran el tret de sortida amb un esmorzar amb els editors.

Una aposta per la literatura i la llengua catalana

Tradició i contemporaneïtat seran dos ingredients fonamentals en aquest any. Així ho demostra el debat entre traductors —amb Dolors Udina, Jordi Raventós i Valèria Gaillard— moderat per Adrià Pujol, i també el col·loqui sobre llengua i noves tecnologies, que comptarà amb Valentia Planas, de La Incorrecta; Àlex Hinojo, de Viquipèdia; i el youtuber Albert Lloreta. Una altra de les jornades més destacables es titula ‘Escriure el país’, i anirà a càrrec de Joan Daniel Bezsonoff, Joan Benesiu i Francesc Serés. L’Indilletres ha programat a més un acte centrat en la novel·la policíaca, així com altres propostes monogràfiques, com la dedicada a Silvia Plath, a càrrec de Núria Busquet Molist o l’activitat ‘Diari íntim d’un editor’, amb Ouyang yu. Una de les activitats més esperades, sens dubte, serà la que protagonitzarà Enric Casasses el diumenge al migdia.

I no tot són llibres, paper i tinta. L’organització ha carregat la motxilla de la present edició d’il·lusió, humor i transversalitat artística. D’aquesta manera, l’Indilletres arrencarà amb un pregó de Jair Domínguez. El mateix dissabte es clourà amb una PoetrySlam, un duel creatiu que oferirà al públic una experiència poètica única. Altrament, la cantautora Ivette Nadal protagonitzarà un recital poètic en una jornada que porta per nom: “L’àngel i la infermesa del pensament”. El teatre també tindrà el seu lloc al festival, i el públic gaudirà amb el monòleg titulat “Pompeu Fabra, jugada mestra!”, a càrrec de l’actor Òscar Intente, de la Companyia Inútils Mots – Teatre de la Paraula. Sanjosex, amb nou disc sota el braç, oferirà un recital de presentació de l’àlbum Dos somnis, que servirà per tancar la fira.

Un dels principals impactes de la crisi sociosanitària de la Covd-19 ha estat l’ajornament de la Beca Indilletres per a editorials, un guardó que pretén contribuir a reivindicar la cultura catalana i donar-la a conèixer a altres llocs del món. La fira no renunciarà, malgrat tot, al 2n Premi Llucieta Canyà de crítica literària ja publicada, un reconeixement que vol homenatjar l’escriptora bisbalenca. El lliurament del premi anirà a càrrec de Xavier Cortadellas, i estarà acompanyat d’una dissertació sobre Llucieta Canyà de Maria Àngels Cabré, autora de El llarg viatge de les dones. Feminisme Catalunya.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí