• L’Ajuntament de Barcelona activa la compra d’1 milió d’euros per les Biblioteques de la ciutat

  • El Govern municipal també instarà al Govern de l’Estat i a la Generalitat a implementar diferents propostes, com la reducció al 0% l’IVA Cultural fins a finals d’any

L’Ajuntament de Barcelona activa un primer paquet de mesures dirigides al sector cultural per respondre a la situació gererada pel COVID-19. Es tracta d’iniciatives i propostes per començar a fer front a una crisi que ja està afectant al teixit cultural de la ciutat. La voluntat del Govern municipal és intentar ajudar a que la cultura segueixi viva i que ens ajudi a recuperar el pols ciutadà quan superem aquest episodi.

Les 10 primeres mesures per intentar pal·liar els efectes del coronavirus en el teixit cultural:

  1. Convocatòria d’una subvenció extraordinària d’1M€ dirigida a pal·liar els efectes de la crisis posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base.
  2. El Grec 2020, a totes amb el sector. El festival d’estiu de Barcelona afegirà a la programació dissenyada per aquesta edició el màxim nombre de produccions aixecades per companyies del país i de la ciutat que hagin quedat cancel·lades des del 15 de març al 30 d’abril o dates posteriors si segueix la situació d’emergència i alarmes. El Grec s’allargarà al mes d’agost per ampliar el marge de reprogramacions.
  3. La Quinzena Metropolitana, de nou en dansa. El pròxim mes de juliol, conjuntament amb la resta d’ajuntaments metropolitans organitzadors d’aquest certamen, es tornaran a programar els espectacles de dansa al carrer. El Festival Grec, Districte Cultural i d’altres programes municipals acolliràn el màxim nombre de produccions de companyies locals programades a la Quinzena i que han estat posposades.
  4. Avançament de caixets de programacions posposades. L’Ajuntament avançarà a companyies i artistes part dels caixets dels espectacles i activitats programats i posposats per efecte de la crisis, com en el cas de la Quinzena i Districte Cultural. Es contempla el període que abarca la declaració d’estat d’alarma i mentre aquest es mantingui.
  5. L’Ajuntament destinarà una partida d’inversió extraordinària d’1M€, canalitzada mitjançant llibreries de Barcelona i distribuïdores, per incrementar els fons de les biblioteques de la ciutat.
  6. Sant Jordi i Món Llibre. L’Ajuntament facilitarà a la Cambra del Llibre tots els permisos necessaris i la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data en que finalment se celebri el Sant Jordi d’enguany. El festival literari Món Llibre, que organitza l’Ajuntament i té lloc al CCCB i Macba, es reprograma i es farà els pròxims 20 i 21 de juny.
  7. Reorganització del calendari de grans esdeveniments culturals i festivals de música que tenen lloc a Barcelona en cas que sigui necessari. S’ha establert un espai de coordinació impulsat per l’ICUB amb els diferents responsables dels esdeveniments i les infraestructures de la ciutat per tal de reprogramar-los en cas que sigui necessari, mirant d’evitar qualsevol cancel·lació.
  8. Districte Cultural Expandit. La propera convocatòria d’aquesta programació serà més àmplia per donar cabuda al major nombre possible de produccions que es vagin cancel·lant al llarg del període en que sigui vigent l’estat d’alarma.
  9. Taxes i tributs. Exempció de taxes per rodatges audiovisuals a la ciutat fins el 31 de desembre del 2020. Suspensió del cobrament de l’IBI a locals culturals fins el mes de juliol. Reforçament de la convocatòria per subvenció d’IBI de l’Institut de Cultura (ICUB) per a entitats culturals obertes al públic, com ara sales de teatre, cinemes, espais de creació, comerç cultural i llibreries.
  10. Priorització de les vies ordinàries de suport al teixit cultural tals com subvencions, programacions i comunicacions públiques.

L’Ajuntament també instarà a l’Estat i a la Generalitat, administracions competents, a:

Estat

A destinar enguany els 25 M€ previstos a l’acord entre governs i canalitzat mitjançant el conveni de colideratge (bicapitalitat) que cal formalitzar, prioritariament a dos grans objectius:

  • Fer front al dèficit conjuntural que es produeixi als equipaments de capitalitat entre el 15 de març i el final del període que abarcarà l’estat d’alarma i
  • Fer una aportació extraordinària dins del conjunt de mesures per donar suport al teixit cultural de la ciutat.

A reduir l’IVA Cultural al tipus mínim establert del 0%, assimilant-lo al de l’àmbit educatiu, com a mínim fins al desembre del 2020.

A establir nous criteris per adecuar al nou context la definició de causa “per força major” per tal de facilitar -en cas que sigui necessari- la reprogramació d’esdeveniments culturals sense perjudici del conjunt de les parts, tot contemplant les diverses casuístiques del sector cultural i l’impacte de la crisis en la seva viabilitat econòmica.

Generalitat

A  tancar un acord amb l’Institut Català de Finances per tal d’obrir una línia de microcredits fins 20.000€, a interés molt baix o zero, per tal de poder atendre demandes i necessitats de petites i mitjanes empreses culturals.

Noves programacions i iniciatives ciutadanes: la cultura com a espai de trobada i suport mutu.

Portal Barcelona Cultura: la web de l’ajuntament es posa al servei de totes les iniciatives públiques i privades destinades al consum virtual de la cultura (visites virtuals als museus, ponències, espectacles, concerts…)