• Més de 300 professionals del sector han participat en el XXIV Congrés de Llibreries de Màlaga. Les jornades han estat clausurades aquest divendres per Bernardo Atxaga.

  • Enfortir les sinergies, incorporar eines tecnològiques que responguin a les exigències del lector d’avui i fomentar el paper prescriptor dels llibreters han estat algunes de les propostes plantejades a la trobada.

Congres-LlibretersEl XXIV Congrés de Llibreries, que ha organitzat la Confederación Española de Gremios y Asociaciones de Libreros (CEGAL) i que ha reunit del 4 al 6 de març a Màlaga més de 300 professionals de sector del llibre, entre llibreters i llibreteres, editorials, distribuïdores, biblioteques, escriptors, periodistes culturals i representants institucionals, ha tancat aquesta edició amb un balanç “esperançador”. Al Congrés de Llibreries de Màlaga ha assistit el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, la presidenta d’EDITORS.CAT, Montse Ayats, i el vicepresident, Joan Sala. També ha assistit la presidenta i un membre de la junta directiva del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer i Carme Prims, respectivament, i diversos representants d’editorials catalanes.

Així, tot i els estralls de la crisi econòmica i les dades estadístiques al voltant dels hàbits de lectura, aquests professionals reivindiquen el paper que exerceixen en la “construcció d’una ciutadania més crítica, reflexiva i lliure” i proposen una ‘Re_Evolución llibretera’ que passa per crear xarxes i buscar solucions creatives.

D’aquesta manera, lluny del pessimisme i segons s’ha exposat en les diferents taules, el sector fa un pas endavant per enfortir la cadena del llibre. D’una banda, apostant per afavorir les sinergies i, de l’altra, incorporant eines tecnològiques que donin respostes a les exigències del lector d’avui. En aquest sentit, Javier López Yáñez, director tècnic de CEGAL, ha mostrat la seva satisfacció per la participació i el paper proactiu dels participants, no només en la recerca de pautes sinó també realitzant una necessària autocrítica per descartar models obsolets i fer front als desafiaments.

De manera general, durant els diferents col·loquis, els agents han reflexionat sobre la indústria del llibre en dues vessants: des d’un punt de vista intern, analitzant els reptes pendents, i des d’un punt de vista extern, sobre el paper que aquest té en la societat actual.

En el primer cas, s’ha destacat el caràcter vocacional dels llibreters que, més enllà de concebre el llibre com a objecte i producte o les seves llibreries des d’un prisma exclusivament de negoci, exerceixen un important paper de prescriptors i com a dinamitzadors culturals i transformadors del seu entorn. En aquesta línia, i de cara a recuperar el “prestigi social i cultural” que la lectura va tenir en el passat, s’ha plantejat la necessitat d’un diàleg transversal en el sector i amb les administracions públiques.

Respecte a aquesta reflexió, proposen afrontar els reptes des d’una actitud col·laborativa, evitant l’atomització del sector, treballar en xarxa i incorporar eines comunes que garanteixin els estàndards de qualitat. Una de les claus en aquest terreny és la plataforma todostuslibros.com, que es renova per convertir-se en un web més social i personalitzable que connecti els lectors amb les llibreries i permeti interactuar. Per això, a final d’any, la pàgina s’afegirà als serveis habituals de reserva i venda online a les més de 750 llibreries independents adscrites actualment. Entre altres opcions, figura també la que els usuaris poden crear les seves pròpies llistes de preferències, llegeixin recomanacions i comparteixin ressenyes. És a dir, l’objectiu no és competir amb les grans plataformes de venda online, sinó posar en valor el paper cultural i prescriptor de les llibreries, tant a la seva seu física com en la seva identitat digital.

Destacar la taula “No es amazon, somos nosotros”, on es va destacar que “som nosaltres qui hem de resoldre la situació del nostre ecosistema i tot passa per la cooperació“, va afirmar l’editor i autor de “En defensa de las librerías”, Joaquín Rodríguez. En el debat hi van participar Paco Goyanes, de Librerías Cálamo de Saragossa, Juan Casamayor, editor a Páginas de Espuma, Raimon Català Martinell, director comercial del Grup Planeta, i Olga Vives, cap de vendes de Les Punxes Distribuïdora.

Des del punt de vista extern, el Congrés ha posat l’accent en la importància del foment de la lectura, per la qual cosa els llibreters proposen programes i accions innovadores dirigides, sobretot, al lector infantil i juvenil entre els quals s’ha de tenir present els nous formats digitals. A més, en aquest àmbit s’ha insistit en el desenvolupament de propostes conjuntes entre biblioteques i llibreries que afavoreixi el transvasament de lectors.

Així mateix, aquesta trobada ha permès reflexionar sobre el paper de la indústria del llibre en la lluita contra l’emergència climàtica. Al respecte, s’ha proposat la creació d’una taula sectorial que posi en marxa una auditoria energètica i l’elaboració d’un pla de reducció d’impacte mediambiental.

Finalment, entre les principals reivindicacions als poders públics, els professionals del llibre han demanat, entre altres mesures, impulsar de manera decidida el Segell Llibreries de Qualitat que permeti beneficis com exempcions fiscals, compra o ajuts públics; campanyes de comunicació i promoció del foment de la lectura. A més, s’ha incidit en la necessitat d’adaptar la Llei de Contractes del Sector Públic perquè doni resposta a les particularitats de la indústria del llibre, de manera que les llibreries independents puguin optar en igualtat de condicions als concursos públics de compra de llibres, afavorint els criteris de qualitat. A més, en aquesta línia, s’ha plantejat la creació d’acords marc, que puguin ser subscrits per diversos organismes, i que pot ser d’especial utilitat en l’àmbit local a través de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP). Al respecte, el Ministeri de Cultura s’ha mostrat favorable a indagar, de la mà de tot el sector, totes les vies possibles perquè el Pacte per la Lectura reculli tots els aspectes reclamats pels diferents agents de la cadena de el llibre.

Com a punt final d’aquest XXIV Congrés de Llibreries, l’escriptor Bernardo Atxaga, Premi Nacional de les Lletres 2019, va pronunciar la conferència de cloenda, en què va destacar la seva vocació creativa i el seu compromís social i en la qual, de la mà de l’escriptor i periodista Guillermo Busutil, ha recorregut passatges de la seva trajectòria.

Els vídeos de totes les taules de debat desenvolupats durant aquest XXIV Congrés es poden consultar al canal de Youtube de Librerías CEGAL i a la pàgina web.

Més informació: