El Gremi de Llibreters de Catalunya calcula en 22,16 ME la facturació del Dia del Llibre d’aquest any, un 0,6% més que l’any passat, amb 1,64 milions d’exemplars venuts. Les dades confirmen les sensacions que els llibreters ja van expressar en tancar la jornada i la impressió que les vendes havien estat similars a les de 2018 en què també es va escaure en dia laborable. El Gremi es mostra “molt satisfet perquè, malgrat la puja matinal que va caure en alguns llocs de Catalunya, la diada es va tornar a demostrar com imbatible, amb una massiva participació ciutadana que va sortir a complir amb la tradició de comprar i regalar llibres i roses”, com manifesta M. Carme Ferrer, la seva presidenta.

Les dades recollides pel Gremi confirmen la percepció d’un gran Sant Jordi, tot iniciar-se més tard de l’habitual per culpa de la pluja a poblacions com Girona, i que en molts llocs es va allargar fins ben bé al vespre, aprofitant que la gent sortia de treballar. El Gremi constata també que la venda va ser fluïda durant la jornada i que aquesta, en caure en dia laborable, es va concentrar en moments com a primera hora del matí, el migdia i especialment la tarda i vespre. En totes les demarcacions catalanes es va registrar un volum de venda i facturació similars als de l’any passat. El Gremi també posa de manifest que la venda d’aquest Sant Jordi es va anticipar més que altres anys a causa de la Setmana Santa, que es va escaure just abans del Dia del Llibre.

Segons les dades de LibriData i LibriRed, sistemes que registren informació de 180 punts de venda pertanyents a llibreries de tot Catalunya i representen el 60% del mercat, les xifres d’aquest Dia del Llibre han crescut en el nombre de títols venuts, que ha superat els 55.000, un 1,03% més que l’any passat. A la demarcació de Barcelona és on s’han venut més títols diferents (53.241), seguida de la de Girona (13.911), Tarragona (11.921) i Lleida (10.657).

Per gèneres, els llibres de no ficció són els que han registrat un nombre major de títols venuts (24.019), seguits dels infantils i juvenils (16.996) i dels de ficció (14.212). Aquest ordre canvia si ens fixem en el nombre d’exemplars venuts i es constata una tendència que fa mesos que es confirma: els llibres infantils i juvenils són els preferits del públic (34,67%) per davant dels de ficció (33,66%) i dels de no ficció (31,67%). Pel que fa a l’idioma, el gènere que més exemplars ha venut en català correspon als llibres infantils i juvenils (47,23%) mentre que en castellà ho són els de no ficció (43,85%).

En el global de vendes, si analitzem el nombre d’exemplars, el català (59,15%) ha venut més que el castellà (40,85%) mentre que per nombre de títols l’oferta és majoritària en castellà (59,92%) respecte del català (40,08%). Cal també remarcar que els 10 títols més venuts aquest any han representat el 5,70% del total de les vendes, lleugerament inferior a l’any passat (5,82%).

201904251956054346Internacionalització del Dia del Llibre

Aquest Sant Jordi, el Gremi ha establert contactes amb la Feria Internacional del Libro (FIL) de Buenos Aires, que aquest any té Barcelona com a ciutat convidada d’honor, per tal de poder ‘exportar’ la festa a la capital argentina i a altres ciutats del país sudamericà. La iniciativa s’emmarca en la voluntat de promoure la festa de Sant Jordi a l’exterior i està en consonància amb altres portades a terme anteriorment, com la visita d’un grup de mitjans i periodistes internacionals a Barcelona l’any passat per conèixer la festa amb motiu de l’Any del Turisme Cultural, acció impulsada pel Gremi i l’Agència Catalana de Turisme; o bé, el 2017, l’arribada d’un grup de llibreters de diferents països europeus a la capital catalana, interessats a conèixer els aspectes logístics i d’organització de la festa, l’agermanament amb la ciutat de Palerm per a celebrar Sant Jordi o la presentació de la nostra festa com a candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat (UNESCO).

Col·laboració amb empreses i institucions

El Gremi ha comptat aquesta edició del Dia del Llibre amb el patrocini de Banc Sabadell i Òmnium Cultural, el suport de l’Arts Santa Mònica, l’Ateneu Barcelonès i Transloan i la col·laboració del Consolat General de l’Argentina a Barcelona. A més, el Gremi ha establert acords amb la Universitat de Barcelona, amb qui coordina l’Escola de Llibreria, i la Universitat Internacional de Catalunya que han permès fer un seguiment de la diada tant a nivell comunicatiu com en la recopilació de dades sobre participació i vendes.

Més informació: