Forum Edita

II Forum Edita 2018

El III Forum Edita, dedicat a la innovació, convoca a grans prescriptors de l’edició mundial com Markus Dohle, Rüdiger Wischenbart o Luigi Spagnol, a autors com Almudena Grandes i Lorenzo Silva, i a l’expert en creativitat Ferran Adrià.

  • Per tercer any consecutiu, se celebra el FORUM EDITA BARCELONA, una plataforma de debat on experts locals i internacionals analitzen les fortaleses, les dificultats i els desafiaments amb els quals s’enfronta el món de l’edició, un sector en permanent transformació.
  • Grans prescriptors de l’escena editorial mundial, com Markus Dohle, Rüdiger Wischenbart, Luigi Spagnol o Vincent Monadé; escriptors com Almudena Grandes i Lorenzo Silva, o el creador Ferran Adrià, estaran presents en aquesta edició.
  • Més de 28 ponents i més de 350 persones inscrites, es donaran cita en el FORUM EDITA BARCELONA, que tindrà lloc els dies 4, 5 i 6 de juliol, en la Universitat Pompeu Fabra Barcelona School of Management

Sota el marc de la innovació, els dies 4, 5 i 6 de juliol, tindrà lloc la tercera edició del FORUM EDITA BARCELONA. Els màxims exponents del sector del llibre, a nivell global, participaran en aquestes jornades: Markus Dohle, CEO de Penguin Random House, un dels principals grups editorials a nivell mundial; Luigi Spagnol, editor i Vicepresident de GEMS, un dels grups capdavanters d’Itàlia que engloba, entre d’altres, editorials com Duomo o Longanesi; o Rüdiger Wischenbart, consultor especialista en la indústria cultural, en els mercats internacionals del llibre i en la innovació del sector, a més de ser un dels grans experts en la Fira del Llibre de Frankfurt. Tots ells debatran sobre les innovacions que s’estan produint en el món editorial, des d’una perspectiva professional i pràctica.

Una de les qüestions que més afecta el sector, és el de la protecció del llibre així com el de la propietat intel·lectual. S’analitzarà, des del plànol europeu, com abordar aquestes dificultats, partint del model francès que desenvolupa una política proteccionista respecte a la producció cultural. Per això, comptarem amb la presència de Vincent Monadé, president del Centre National du Livre. També intervindrà l’escriptor i advocat Lorenzo Silva, així com Silvia Costa, diputada italiana al Parlament Europeu i expresidenta de la Comissió Europea que defensa la propietat intel·lectual.

A més del cinema o la televisió, la innovació tecnològica ha permès desenvolupar nous formats digitals que poden adaptar determinats continguts literaris, com ara els audiollibres o les històries de WhatsApp, entre d’altres. A més de professionals especialitzats, comptarem amb la participació del creador Ferran Adrià, pioner en l’adaptació als nous formats amb la creació de la Bullipèdia.

Dins el sector editorial, uns dels integrants de la cadena més propers als lectors són les llibreries i les biblioteques. Com fer front a aquests nous hàbits de consum, com renovar la seva connexió amb el lector i com seguir exercint el seu paper com a prescriptors, també serà un dels temes centrals dins de les jornades.

El canvi constant en el sector també ha servit per dinamitzar el mercat, fet que ha originat la creació de noves editorials que ràpidament s’han posicionat dins el mercat. Neixen amb perspectives diferents? Per això comptarem amb els testimonis i reflexions d’editors emergents.

I, com en edicions anteriors, no pot faltar el testimoni del personatge principal del sector editorial: els autors. Almudena Grandes pren així el relleu a Javier Cercas i Eduardo Mendoza, i ens oferirà la seva anàlisi particular al llarg de la seva trajectòria professional.

FORUM EDITA BARCELONAestà dirigit per Javier Aparicio Maydeu, creador i director del Màster en Edició de la UPF; Patrici Tixis Padrosa, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i Sergio Vila-Sanjuán, periodista cultural i historiador de l’edició. Les sessions tindran lloc a la Universitat Pompeu Fabra Barcelona School of Management (C.Balmes, 132-134, Barcelona) i estaran conduïdes pel periodista i escriptor Antonio Iturbe.

FORUM EDITA va néixer l’any 2016, fruit de la necessitat de crear una plataforma de debat sobre el sector editorial en totes les seves dimensions, en el qual tots els integrants de la indústria de l’edició poguessin debatre i compartir aquelles inquietuds que envolten un dels sectors que més transformacions ha patit en els últims anys: el foment a la lectura, els nous formats, la lluita contra la pirateria, la renovació del sector, les tendències, així com les incògnites de futur.

Situat a Barcelona, el FORUM EDITA entronca amb la capitalitat editorial internacional en llengua espanyola i també catalana de la ciutat, reafirmada per la seva integració a la Xarxa de Ciutats de la Literatura UNESCO. Organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la UPF Barcelona School of Management, a través del seu Màster d’Edició, compta també amb el patrocini de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, CEDRO, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura i Esport, i la Federación de Gremios de Editores de España.