Jordi HerraldeEl guardó es lliurarà el proper 18 de desembre durant la celebració de la 32a Nit de l’Edició al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

  • Els editors faran un reconeixement especial a Beta Editorial i Editorial Teide pels seus 75 anys d’activitat editorial continuada; i a Angle Editorial, Editorial Octaedro i Viena Edicions pel seu 25è aniversari

  • La Cambra del Llibre de Catalunya atorgarà el 23è Memorial Fernando Lara a un jove emprenedor en el món editorial a Arianna Squilloni, editora de A BUEN PASO, editorial independent fundada en 2008 que publica llibres il·lustrats de producció pròpia (llibres infantils, àlbums i alguna novel·la) que han estat traduïts a 12 idiomes i han guanyat premis nacionals i internacionals

  • L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i el Gremi d’Editors de Cata­lunya lliuraran el XX Premi de Traducció Ángel Crespo a Carlos Fortea per la seva traducció de l’alemany de l’obra «Kafka» de Reiner Stach, publicada per Acantilado

El Gremi d’Editors de Catalunya distingeix Jordi Herralde amb el Premi Atlàntida 2017, guardó que la institució atorga anualment a una personalitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i, també, pel seu compromís en la defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual. El guardó es lliurarà el proper 18 de desembre, en el marc de la 32a Nit de l’Edició, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa o Isabel Coixet, entre d’altres.

El jurat del Premi Atlàntida, que consta de 17 membres, està format per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya i president del jurat, Alexandre Amat (Profit), Ignasi Aragay (Diari Ara), Montserrat Ayats (Eumo), Lluís Bassets (El País), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Daniel Fernández (Edhasa), Claudio López (Penguin Random House), Francisco Marhuenda (La Razón), Idoia Moll (Alba), Carles Revés (Planeta), Álex Sàlmon (El Mundo), Luis Solano (Libros del Asteroide), Iosu de la Torre (El Periódico de Catalunya), Roman de Vicente (Ediciones B) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).

La Nit de l’Edició, que enguany celebra la seva 32a edició, ha esdevingut el punt de trobada anual de totes les persones vinculades al món del llibre que contribueixen al seu creixement.NIT de l'edició

Durant la vetllada, a més del Premi Atlàntida 2017 a Jordi Herralde, el Gremi d’Editors de Catalunya farà també un reconeixement especial a Beta Editorial i Editorial Teide, pels seus 75 anys d’activitat editorial continuada; i a Angle Editorial, Editorial Octaedro i Viena Edicions pel seu 25è aniversari.

Jordi Herralde

Jordi Herralde és fundador i president d’EDITORIAL ANAGRAMA, els primers títols de la qual van aparèixer l’any 1969. ANAGRAMA ha publicat fins avui més de 3.500 títols, que han anat apareixent en una vintena de col·leccions. Actualment ANAGRAMA publica uns cent títols anuals repartits entre tres col·leccions de ficció –Narrativas hispánicas, Panorama de narrativas i Contraseñas-, tres de no ficció ‑Argumentos, Crónicas i Biblioteca de la memoria– i una de butxaca –Compactos-. I des de 2014 publica la col·lecció Llibres Anagrama per a llibres escrits en català.

L’editorial concedeix dos guardons per a obres inèdites, de caràcter anual, que gaudeixen de gran prestigi intel·lectual: el Premio Anagrama de Ensayo des de 1973 i el Premio Herralde de Novela des de 1983. A més, en 2015 es va concedir el primer Premi Llibres Anagrama de Novel·la, per a obres escrites en català.

S’han dedicat exposicions històriques retrospectives d’ANAGRAMA en la Feria del Libro de Bilbao (2005), en la Biblioteca Municipal Jaume Fuster de Barcelona (2008), en la Feria de la Edición de Canarias, en Tenerife (2008) i en la Llibreria Bertrand de Barcelona (2009).

PREMI ATLANTIDA

En 2007 es va crear la Cátedra Anagrama en la Universidad de Nuevo León de Monterrey (UANL) en la qual s’han celebrat nombrosos actes dedicats a autors d’ANAGRAMA.

Per la seva tasca editorial, Jordi Herralde ha rebut nombrosos guardons. Entre ells, el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural (1994), el Premio al Mérito Editorial de la Feria Internacional del Libro de Guadalajara (2002), el Premio Leyenda atorgat pel Gremio de Libreros de Madrid (2008), i The Lifetime Achievement Award atorgat per la Fira del Llibre de Londres i l’Associació Britànica d’Editors (2012). És Oficial d’Honor de l’Excel·lentíssima Ordre de l’Imperi Britànic (2005) i en 2006 va ser nomenat Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Com a autor, Jordi Herralde ha publicat els següents llibres relacionats amb la seva activitat editorial:

  • «Opiniones mohicanas» (Aldus, Mèxic, 2000; edició ampliada Acantilado, Espanya, 2001)
  • «Flashes sobre escritores y otros textos editoriales» (Ediciones del Ermitaño, Mèxic, 2003)
  • «El observatorio editorial» (Editorial Adriana Hidalgo, Buenos Aires, 2004)
  • «Para Roberto Bolaño» (publicat simultàniament en 2005 per Acantilado (Espanya), Adriana Hidalgo (Argentina), Alfadil (Veneçuela), Catalonia (Xile), Sexto Piso (Mèxic), Villegas Editores (Colòmbia) i en 2006 per Estruendomudo (Perú)
  • «Por orden alfabético. Escritores, editores, amigos» (Anagrama, 2006)
  • «Homenaje a Paul Auster» (ed.) (Anagrama, edició no venal, 2007)
  • «Canutos con Copi. Aventuras de un editor» (Eloísa Cartonera, Argentina, 2008)
  • «El mejor humor inglés» (ed.) (Anagrama, Espanya, 2009)
  • «El optimismo de la voluntad. Experiencias editoriales en América Latina» (Fondo de Cultura Económica, Mèxic, 2009)

Memorial Fernando Lara a l’editora Arianna Squilloni de A Buen Paso

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució integrada pels editors, llibreters, distribuïdors i indústria gràfica de Catalunya, atorgarà aquest any el 23è Memorial Fernando Lara a l’editora Arianna Squilloni de A Buen Paso, editorial independent fundada en 2008 que publica llibres il·lustrats de producció pròpia (llibres infantils, àlbums i alguna novel·la) que han estat traduïts a 12 idiomes i han guanyat premis nacionals i internacionals. El Memorial Fernando Lara guardona anualment la tasca d’un jove emprenedor en el món editorial.

Premi de Traducció Ángel Crespo a Carlos Fortea

D’altra banda, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) i el Gremi d’Editors de Catalunya, per tal de retre homenatge a la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo i tenint present que una gran proporció de les traduccions al castellà s’editen a Catalunya, lliurarà el XX Premi de Traducció Ángel Crespo a Carlos Fortea per la seva traducció de l’alemany de l’obra «Kafka» de Reiner Stach, publicada per ACANTILADO.