Figura de Sant Jordi. FONT: Generalitat de Catalunya

Ja queda menys per diada de Sant Jordi i Catalunya es prepara per impregnar els carrers de roses i llibres. Com cada any, els llibreters es preparen per batre rècords de vendes en una jornada també assenyalada en el calendari com el Dia del Llibre. “En línies generals, preveiem que serà una jornada semblant a l’any passat, que va ser en dissabte i, tot i així, va tenir uns registres molt bons de públic i a nivell comercial”, va afirmar el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, el passat 7 d’abril en una roda de premsa. Ell mateix va presentar iniciatives lligades a la internacionalització de la jornada i a incentivar la participació ciutadana. Per la seva banda, el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha apuntat, “el descompte de Sant Jordi, que enguany cau en diumenge, també es podrà fer el dissabte”.

El Gremi de llibreters es prepara per un Dia del Llibre amb molta participació i vendes. El president del Gremi valora “el fet que enguany la jornada sigui en diumenge com una oportunitat perquè la gent pugui aprofitar que disposa de temps per viure amb més intensitat la diada, participar en actes i visitar més llibreries, tot gaudint de l’ambient mentre passeja i compra llibres”. “Les persones que es desplacin descobriran les llibreries agremiades que hi ha arreu del territori i que fan de la nostra xarxa una de les més denses d’Europa”. Respecte la coincidència de data amb el partit Madrid-Barça, el Gremi està convençut que no distorsionarà el resultat de la jornada, ja que “el caràcter festiu permetrà fer totes les compres abans del partit”.

Quant a les vendes, el Gremi de Llibreters manifesta que no es marca cap objectiu econòmic i que valorarà aquest aspecte quan les llibreries hagin fet el tancament de caixa (l’any passat es va tancar la diada amb una facturació de 20,96 ME). L’entitat es mostra relativament optimista davant la informació oferta per LibriData, que comptabilitza les dades d’uns 170 punts de venda a Catalunya, i que posa de manifest que el primer trimestre de l’any s’han venut un 4,11% més d’exemplars que el mateix període de l’any passat. Segons LibriData, al Sant Jordi de 2016 es van vendre més de 45.000 títols; del total d’exemplars, el 53,34% van ser en català, el 45,56% en castellà i l’1,10% en altres idiomes. Pel que fa als 10 títols més venuts, no van arribar ni al 5% del global (4,33%).

Aquest Sant Jordi a Barcelona hi haurà unes 400 parades de llibres, mentre que a la resta de Catalunya se n’esperen unes 600, segons el Gremi de Llibreters. Així mateix, la Cambra del Llibre ha assenyalat que enguany s’han solucionat els problemes d’ús de l’espai que es van generar l’any passat a Barcelona per qüestions de seguretat i mobilitat. Tixis assegura que enguany han aconseguit a través de la “bona interlocució” amb l’Ajuntament que gairebé cap llibreria s’hagi hagut de desplaçar “gaire o fins i tot gens” i que totes podran tenir la seva ocupació de metres “tradicional”.

Per no oblidar les tradicions, el dia previ a Sant Jordi, el Mobile World Centre acollirà l’acte organitzat per la revista Librújula, que, després d’una introducció poètica de Carlos Zanón, reunirà Sara Mesa i Max Bàssora, dues veus emergents de les lletres castellana i catalana. Tot haurà començat dijous amb el tradicional pregó al Saló de Cent del Consistori: avançat l’horari per allò de la conciliació (18 hores), l’escriptora i dramaturga francesa Reza xerrarà amb el director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí.

“Teníem la sensació que hi havia cert buit de programació cultural al voltant de la diada de Sant Jordi”, resumeix Collboni, que l’Ajuntament ha volgut pal·liar amb aquesta programació, per a la qual ha destinat 119.400 euros. La declaració de dia laborable per al comerç de la ciutat (la jornada cau aquest any en diumenge) també ajudarà. L’entusiasme popular, com en cada edició, farà la resta.

Una app llibretera i un concurs de selfies

El Gremi de Llibreters ha presentat una app gratuïta que permetrà a tothom que se la descarregui conèixer la totalitat de les llibreries agremiades i, en el cas de Barcelona, també l’establiment. El Gremi buscarà la complicitat del públic en l’èxit d’aquesta festa proposant als lectors que es facin una selfie amb el llibre comprat en una de les llibreries de l’app per participar en un concurs. “Volem acostar la lectura a la tecnologia i el goig de llegir a les ganes de compartir-ho amb el màxim de gent”, explica Daura. A més, l’acció també es farà el mateix dia de Sant Jordi a la ciutat de Palerm, que ha demanat al Gremi un agermanament amb motiu del Dia del Llibre.

Les 20 Ciutats de la Literatura de la UNESCO, a Barcelona pel Dia del Llibre

Aquest any, Barcelona ha volgut fer coincidir la diada de Sant Jordi amb una trobada de Ciutats de la Literatura, que està dins de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO de la qual forma part des de 2015. Així, una vintena de representants d’urbs com Iowa City (Estats Units), Dunedin (Nova Zelanda), Bagdag (Irak), Montevideo (Uruguai) i Edimburg (Escòcia) passaran uns dies a Barcelona durant els quals podran viure el Dia del Llibre i tota la festa i fenomen social que s’origina al seu voltant. El Gremi de Llibreters, juntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona, s’encarregarà de mostrar-los la realitat llibretera de Catalunya i l’organització del Dia del Llibre. D’altra banda, el Gremi rebrà una delegació de la Xina, interessada en conèixer la Festa del Llibre i la Rosa i els detalls organitzatius de cara a estendre la nostra festa en el seu país.

Noves facilitats de compra digital de llibres a les llibreries

A l’acte també s’ha presentat el nou portal de Libelista, la plataforma de venda en línia hereva de Liberdrac que ja permet la compra de llibres en format paper a part dels digitals, amb opcions com l’enviament a domicili i la recollida a compta i la participació d’una xarxa de llibreries de proximitat arreu de Catalunya. Libelista, impulsat pel Gremi de Llibreters, Núvol, Nube digital, Espurna, Bassa i Transloan, es troba en plena expansió per l’Estat.

Col·laboració amb empreses i institucions

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha apostat per tercer any per establir acords de col·laboració i patrocini amb diferents entitats i empreses interessades a donar suport a la diada de Sant Jordi. És el cas de Renault, Cacaolat, Borges i Holaluz, patrocinadors del Dia del Llibre 2017, i la Confraria del Cava, Libelista, Lae Consulting, Transloan, Ateneu Barcelonès, Barcelona Capital Literària i Palau Robert, que en són col·laboradors. La diada compta amb el suport de la Cambra del Llibre de Catalunya de la qual el Gremi forma part.

Enllaços d’interés

http://web.gencat.cat/ca/web/sant-jordi/

http://lameva.barcelona.cat/es/santjordi