-
EDITORS.CAT organitzarà, en només tres mesos, una edició especial que garantirà tots els protocols sanitaris i de seguretat.
-
De manera excepcional l’esdeveniment es trasllada al Moll de la Fusta de Barcelona, una ubicació que permet aplicar totes les mesures de seguretat.
-
El format presencial es combinarà amb activitats en línia i reforç al territori.
Comença el compte enrere per a la nova edició de La Setmana. L’esdeveniment literari més important del país supera totes les adversitats i s’instal·larà, de manera excepcional per complir amb tots els protocols sanitaris i de seguretat, al Moll de la Fusta de Barcelona. La programació presencial es reforçarà amb una aposta decidida per la difusió digital, i s’estendrà, així, a tot el territori.
D’entre totes les incerteses generades per la pandèmia del Covid-19, la comissió organitzadora de La Setmana, que presideix l’editor Joan Carles Girbés per primer cop, tenia una única certesa: la 38a edició s’havia de celebrar. Ara, resolts amb l’Ajuntament de Barcelona i amb la Generalitat de Catalunya els principals dubtes sobre l’emplaçament més adequat i les noves mesures que cal implementar-hi, es treballa a contrarellotge per enllestir, en només 3 mesos, una edició excepcional.
La voluntat de l’organització i de tots els expositors que hi participaran és inequívoca: mantenir el contacte amb lectors i lectores, difondre la riquesa i vitalitat del llibre en català, i marcar una fita al calendari que permetrà impulsar i reactivar el sector mitjançant un esdeveniment d’èxit clau.
Canvis en el format de La Setmana
EDITORS.CAT, l’entitat que organitza aquesta trobada anual, ha valorat tots els escenaris possibles i ha decidit celebrar La Setmana en un format adaptat que garantirà la seguretat al públic visitant. Es mantindran les dates tradicionals (al voltant de l’11 de setembre), tot i reduir-ne el nombre de dies: els mòduls d’editorials, llibreries i revistes estaran presents al Moll de la Fusta de Barcelona físicament entre dimecres 9 i diumenge 13 de setembre.
L’elecció del Moll de la Fusta de Barcelona atén als requeriments de seguretat per als expositors i visitants: es tracta d’un espai ampli i obert que permet ser perimetrat i establir-hi les mesures i controls que exigeix la normativa municipal. La decisió és totalment excepcional per aquest any 2020, i l’Ajuntament de Barcelona ja ha assegurat que les edicions següents se seguiran celebrant a l’emplaçament de l’emblemàtica Avinguda de la Catedral, com fins ara.
El programa d’activitats també tindrà un format nou: es combinaran les propostes presencials amb una programació en línia que es podrà seguir des de qualsevol punt del territori i que permetrà arribar a més públic d’arreu del país. Seran activitats on hi participaran autors i editors i altres protagonistes del sector del llibre en català. Es mantindrà el lliurament del Premi Trajectòria, un reconeixement que des de l’any 1997 es lliura a destacats professionals de la cultura catalana, i també l’acord amb l’Institut Ramon Llull, que treballa per reforçar la traducció i internacionalització de la literatura catalana.
La Setmana, un esdeveniment cultural de referència
Com sempre, a La Setmana, el llibre en català serà el gran protagonista i comptarà amb la participació d’editors, distribuïdors, llibreries i biblioteques. S’hi presenten novetats literàries, fons editorials, revistes, i s’hi organitzen activitats que compten amb la presència dels autors.
La Setmana va néixer l’any 1983 amb l’objectiu de promocionar el llibre en català i convertir-se en un punt de trobada entre lectors, editorials i llibreries. Des de llavors, La Setmana no ha parat de créixer fins a convertir-se en el que és avui, un esdeveniment cultural de referència al país.
El comitè organitzador, a més d’EDITORS.CAT, està format per: el Gremi d’Editors de Catalunya; el Gremi de Llibreters de Catalunya; el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya; l’APPEC, Associació de Publicacions Periòdiques en Català; la Generalitat de Catalunya, Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Servei de Biblioteques; l’Ajuntament de Barcelona, Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i Biblioteques de Barcelona; i la Diputació de Barcelona.