Divendres, 10 de maig de 2024, de 12.00 h a 13.40 h, en línia

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), dins del marc del Pla C* Cultura pel Clima, i amb la col·laboració de l’Àrea del Llibre de l’ICEC, organitza una sessió per presentar la Guia de l’ecoedició. Criteris per un sector editorial més sostenible i per informar dels requisits de sostenibilitat ambiental que s’incorporaran en les línies d’ajut per a la producció editorial de l’ICEC.

La Guia està dirigida al sector editorial de Catalunya i té com a objectiu establir criteris ambientals per a les publicacions, oferir recomanacions per minimitzar l’impacte ambiental dels llibres i difondre l’ecoedició entre tots els públics d’interès. L’ecoedició és una pràctica editorial que busca reduir l’impacte ambiental en la producció de materials impresos o digitals, amb l’objectiu principal de minimitzar la petjada ecològica de la indústria editorial. A més, l’elaboració d’aquesta guia és una actuació inclosa en el Pla Nacional del Llibre i la lectura a Catalunya.

Pel que fa a les línies d’ajut per a la producció editorial de l’Àrea del Llibre de l’ICEC, el compromís per al 2025 és incorporar requisits de sostenibilitat ambiental, entre els quals hi haurà l’obligatorietat de presentar la certificació del paper amb segell d’empreses homologades del sector, com ara PEFC i FSC. Ambdues empreses participaran en la sessió i explicaran els processos respectius per a l’obtenció de la certificació.

La sessió s’adreça als i les professionals del sector editorial i a tot l’ecosistema del llibre.

La Guia de l’ecoedició. Criteris per un sector editorial més sostenible forma part del Pla C* Cultura pel Clima; concretament, s’emmarca dins de la línia d’actuació 6:“Difondre i crear recursos i eines per posar a disposició del sector cultural”, amb l’objectiu de posar a disposició dels diferents sectors culturals eines i recursos per incorporar, des del coneixement, l’eix de sostenibilitat ambiental als projectes.

La sessió tindrà lloc el dia 10 de maig de 2024, de 12.00 h a 13.40 h, en línia.

PROGRAMA

12.00-12.45 h

Presentació de la Guia de l’ecoedició. Criteris per un sector editorial més sostenible, a càrrec d’Ana Villagordo, consultora en el desenvolupament d’estratègies ambientals i creatives i en projectes de comunicació relacionats amb el món de la sostenibilitat.

12.45-13.05 h

Requisits de sostenibilitat ambiental en les línies d’ajut per a la producció editorial (2025), a càrrec de Joaquim Bejarano, director de l’Àrea del Llibre de l’ICEC.

13.05-13.25 h

La certificació del paper, a càrrec de Silvia Martínez, responsable de Polítiques, Estàndards i Projectes d’FSC i Robert Roch, tècnic de Desenvolupament de la Cadena de Custòdia de PEFC

13.25-13.40 h

Preguntes

PONENTS

  • Ana Villagordo

Consultora freelance en el desenvolupament d’estratègies ambientals i creatives i en projectes de comunicació relacionats amb el món de la sostenibilitat per a administracions, entitats, empreses, dissenyadors/ores i escoles de disseny. També és professora col·laboradora a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) de l’assignatura Ètica i Sostenibilitat en el Disseny i docent de Comunicació Sostenible Corporativa a l’IL3 de la Universitat de Barcelona (UB).

  • Joaquim Bejarano

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, té un postgrau en Gestió i Direcció d’Administracions Públiques per ESADE i ha estat lletrat de l’Institut Català de la Salut, del Departament de la Presidència i de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). L’any 2009 es va responsabilitzar de la Unitat de Qualificació, Exhibició i Registre d’Empreses Audiovisuals de l’ICEC i des de l’any 2011 és director de l’Àrea del Llibre d’aquest organisme.

 

  • Silvia Martínez

Enginyera de forests i enginyera tècnica forestal amb més de vint anys d’experiència en el sector de la certificació forestal. És responsable de polítiques i projectes d’FSC a Espanya des de l’any 2012. Té una àmplia experiència en la implementació de sistemes de certificació de gestió forestal FSC i en cadena de custòdia FSC.

  • Robert Roch i Sunyé

Tècnic superior en Gestió Forestal i Medi Natural. Té una àmplia experiència en projectes de desenvolupament de negoci per la seva trajectòria en l’empresa multinacional. Des del 2018 lidera l’Àrea de Promoció de PEFC a Catalunya, on impulsa campanyes de difusió dels valors de la gestió forestal sostenible i també promou la certificació en cadena de custòdia PEFC en els sectors de la fusta, el paper, els envasos, els embalatges, el suro i els productes agroalimentaris que provenen del bosc. És el coordinador del projecte editorial del llibre El bosc a la taula, de l’editorial Laertes, l’únic llibre de receptes de productes del bosc que ha reunit els vint xefs més prestigiosos del país com Carme Ruscalleda, Ada Parellada i els germans Roca, entre altres.

Tota la informació i inscripció